Miażdżyca oraz jej powikłania to jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych w dzisiejszych czasach. Największy wpływ na rozwój zmian miażdżycowych mają czynniki środowiskowe wynikające z prowadzonego stylu życia. Jednym z takich czynników jest nieprawidłowy sposób żywienia, czyli stosowanie w diecie nadmiaru tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Zmiana diety to prosty sposób na to, aby zmniejszyć ryzyko zgonu będącego skutkiem chorób sercowo-naczyniowych.
Czym jest miażdżyca?
Miażdżyca jest chorobą tętnic, zarówno tych dużych, jak i średniej wielkości, np. tętnic wieńcowych. Rozwija się bezobjawowo, dlatego nazywana jest cichym zabójcą. W początkowym etapie choroby dochodzi do gromadzenia się w tętnicach złogów, które przekształcają się w pasma tłuszczowe. Jest to pierwsza oznaka, wskazująca na to, że zaczynają się zmiany miażdżycowe. Niestety złogi można zobaczyć wyłącznie za pomocą specjalistycznych badań, dlatego na tym etapie choroba rzadko jest wykrywana.
Powstałe złogi ulegają wzmocnieniu, a następnie przerośnięciu – stanową one otoczkę dla pierwotnego ogniska zapalnego i całkowicie odgradzają je od naczynia krwionośnego. W ten właśnie sposób powstaje blaszka miażdżycowa, a z czasem jest ich coraz więcej. W ostatnim etapie dochodzi do niedrożności naczynia krwionośnego i niedokrwienia.
Jakie są objawy miażdżycy?
Rozwój miażdżycy jest niezauważalny – choroba daje objawy dopiero wtedy, gdy dojdzie już do niedokrwienia. Wówczas pojawia się tzw. ból niedokrwienny. Objawy mogą być znacznie bardziej uciążliwe i groźne dla życia, ponieważ jeśli naczynie ulegnie zamknięciu, to skutkiem jest zawał serca lub udar mózgu. Największe ryzyko dotyczy mężczyzn w piątej dekadzie życia oraz kobiet znajdujących się w okresie menopauzy. Warto jednak pamiętać, że miażdżyca zaczyna rozwijać się dużo wcześniej, niż pojawią się jej objawy, dlatego trzeba zadbać o odpowiednią profilaktykę. Więcej na ten temat można przeczytać na stronie https://optymalnewybory.pl/miazdzyca-objawy-przyczyny-profilaktyka/.
Profilaktyka miażdżycy
Profilaktyka miażdżycy polega przede wszystkim na eliminowaniu czynników ryzyka. Najważniejszą kwestią jest w tym wypadku odpowiednia dieta, a zwłaszcza spożywanie zdrowych tłuszczów w zalecanych ilościach. Ważne jest także utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu.
Dla zdrowia największe znaczenie mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Duże ilości kwasów omega-3 zawierają zdrowe ryby morskie, np. łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk, śledź czy pstrąg tęczowy. Można je znaleźć również w oleju rzepakowym, lnianym oraz z orzechów włoskich. Kwasy omega-6 są w oleju słonecznikowym, kukurydzianym, słoninie oraz smalcu. Należy pamiętać, że istotne znaczenie ma zachowanie odpowiedniej równowagi między spożyciem kwasów omega-3 a omega-6. Zgodnie z normami wydanymi przez Polskie Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia z 2008 roku należy spożywać ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu, a spożycie kwasów omega-3 nie powinno być mniejsze niż 1 g dziennie. Zaleca się także zastąpienie tłuszczów zwierzęcych olejami roślinnymi, np. oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym.
Artykuł sponsorowany