Jeśli jesteś miłośniczką zdrowego trybu życia, na pewno wiesz, jak ważna jest zbilansowana dieta i aktywność fizyczna. Niestety, właśnie o zrównoważoną dietę wcale nie łatwo. Wizja zwiększenia ilości warzyw w jadłospisie nie każdej z nas odpowiada. W przeciwieństwie do większości owoców, warzywa nie wyglądają tak atrakcyjnie, różnią się smakiem i zapachem, wiec nie łatwo je nałożyć na talerz z myślą, że oto czeka nas pochłonięcie koniecznej porcji witamin i minerałów.
Pięć porcji warzyw i owoców dziennie – jak to zrobić?
Pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia nie oznacza, że trzeba je jeść pięć razy dziennie. Przyjmuje się, że jedna porcja warzyw lub owoców (świeżych, gotowanych a także mrożonych) powinna ważyć ok 100 gramów. Mniej więcej tyle waży: jedna średnia papryka, jeden średni ogórek, jeden mały pomidor, szklanka wiśni, szklanka groszku, szklanka soku świeżo wyciskanego itd. Więc porcje można łączyć, ale tak, by w ostatecznym rozrachunku pojawiła się wymagana ich liczba. Najłatwiejszym sposobem by nie skupiać się na tym, ile czego musimy podać w ciągu dnia, jest wyciskanie świeżych soków z warzyw w domu. Takie działanie zapewni nam spożycie odpowiedniej ilości warzyw potrzebnych do zdrowego funkcjonowania organizmu, w postaci płynnej, co jest dla wielu osób łatwiejsze niż zjadanie warzyw na talerzu.
Soki warzywne mają ogromny wpływ na nasze zdrowie
Picie soków wyciskanych z warzyw to przepustka do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Soki warzywne zdecydowanie lepiej poradzą sobie z przywracaniem równowagi i uzupełnieniem różnych niedoborów w organizmie, niż suplementy po które tak chętnie sięgamy na co dzień. Działanie soków jest o wiele bardziej skuteczne i wartościowe – soki wchłaniają się nawet po 15 minutach od rozpoczęcia procesu trawienia dostarczają naturalnych składników przyswajanych aż w 90%. Natomiast syntetyczne witaminy wchłaniają się jedynie ok w 10%. To ogromna różnica, która w sposób oczywisty pokazuje, że naturalne sposoby są od wieków najlepsze.
Zalety picia soków wyciskanych z warzyw:
Dostarczają bogactwo składników mineralnych i witamin. W dodatku łatwiej przyswajalnych, poprzez miażdżenie włókien warzyw i wyciskanie z nich soku.
- warzywa intensywnie zielone, żółto-pomarańczowe i czerwone, dostarczają m. in. witaminę A (kukurydza, marchewka, dynia) niezbędną dla zdrowego wzroku, witaminę E będącą silnym przeciwutleniaczem, kwas foliowy,
- witaminę C, wzmacniającą organizm dostarczy papryka, rzeżucha, brukselka i brokuły,
- witaminę K wspierającą układ krwionośny dostarczy sałata, seler naciowy, jarmuż i kapusta,
- witaminy z grupy B, niezbędne do pracy mózgu znajdziemy w warzywach strączkowych i kukurydzy,
- wapń budujący nasze kości, dostarczymy z rzepą, soją i brokułami,
- żelazo wpływające na układ krwionośny i odpornościowy, znajdziemy w czerwonych burakach, szpinaku, natce pietruszki i koperku.
Nie można zapominać, że warzywa dostarczają także inne cenne minerały, niezbędne kwasy tłuszczowe, białka, węglowodany oraz błonnik, który oczyszcza, zmniejsza uczucie głodu oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.
Pozwalają utrzymać prawidłową masę ciała. Wartość energetyczna 100 g warzyw wynosi średnio 10-40 kcal. Warzywa zawierają dużą ilość wody i mało węglowodanów, dzięki czemu nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi i nie powodują nagłych napadów głodu i tycia.
Poprawiają trawienie. Trawienie soku nie wymaga dużego nakładu energii, nie obciąża żołądka, oraz poprawia pracę jelit dzięki zawartości błonnika.
Wzmacniają system immunologiczny. Soki alkalizują płyny ustrojowe i wspierają tym samym funkcjonowanie układu odpornościowego.
Oczyszczają organizm. Dostarczają substancje neutralizujące kwasy i produkty uboczne przemiany materii, przywracają równowagę kwasowo-zasadową. Proces detoksykacji usprawnia przemianę materii.
Poprawiają kondycję układu krwionośnego. Chlorofil obecny w zielonych warzywach wspiera proces wytwarzania hemoglobiny. To z kolei poprawia transport tlenu do komórek organizmu i funkcjonowanie całego organizmu.
Zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Ogromne ilości antyoksydantów w warzywach zatrzymują powstawanie wolnych rodników, które mają wpływ na niszczenie komórek i przyczyniają się do powstania nowotworów.
Regularne picie co najmniej dwóch szklanek soku dziennie wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na choroby serca, wątroby, trzustki, miażdżycy, otyłości, nadciśnienia, cukrzycy typu 2, chorób kości, stawów oraz nowotworów.
Świeżo wyciskane soki warzywne idealnie uzupełniają zdrową dietę
Nawet jeśli nie jesteś pasjonatką smaku warzyw, mając do dyspozycji ogromny ich wybór w sklepach i na straganach, bez większego kłopotu wybierzesz dla siebie te, które ze smakiem wypijesz po wyciśnięciu. Najlepiej, by owoce były z upraw ekologicznych, świeże, nie uszkodzone. To da gwarancję tego, że zawartość witamin i minerałów będzie wysoka, bez niepotrzebnej chemii. Pamiętaj również, że pełnowartościowy sok, świeżo wyciskany powinien zostać wypity od razu po przyrządzeniu. Wtedy nie dojdzie do procesu utleniania i utraty cennych witamin. Kup do użytku domowego dobrą wyciskarkę, która pozwala zachować więcej cennych substancji w porównaniu z tradycyjną sokowirówką. Jeśli zastanawiasz się, jaki produkt będzie dla ciebie najlepszy, sprawdź różne wyciskarki i inne propozycje na stronach zdroweimarkowe.pl oraz kuvingspolska.pl . Dzięki temu, każdego dnia będziesz mogła cieszyć się naturalnym dobrem, które jest na wyciągnięcie ręki dla całej rodziny.