Choroby Zdrowie

Hipoglikemia – co trzeba o niej wiedzieć? Co to jest hipoglikemia reaktywna i nocna?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
12 kwietnia 2021
Hipoglikemia - reaktywna, bez cukrzycy, nocna, objawy
Fot. iStock
 

Hipoglikemia, czyli niedocukrzenie, to sytuacja, która może być dla osoby nią dotkniętej bardzo niebezpieczna. Wiele zależy od przyczyny wystąpienia niedocukrzenia oraz natężenia objawów. Hipoglikemia jest stanem, który wymaga kontroli lekarskiej i wprowadzenia odpowiednich modyfikacji w diecie, stylu życia, lub leczenia. Co to jest hipoglikemia, hipoglikemia bez cukrzycy, reaktywna i nocna?

Co to jest hipoglikemia?

Hipoglikemia to obniżenie stężenia glukozy we krwi ≤3,9 mmol/l (czyli ≤70 mg/dl), niezależnie od tego, jakie i w jakim nasileniu wystąpią (lub nie) jej objawy. O hipoglikemii mówi także w sytuacji, gdy stężenie glukozy utrzymuje się jeszcze powyżej prawidłowej wartości 5,6 mmol/l (100 mg/dl), ale uległo ono gwałtownemu spadkowi.

Wyróżniamy następujące rodzaje hipoglikemii:

  • hipoglikemia lekka — poniżej 70mg/dL;
  • średnia/umiarkowana — poniżej 50mg/dL;
  • hipoglikemia ciężka — poniżej 30mg/dL.

Przyczyny hipoglikemii

Najczęściej do hipoglikemii dochodzi u diabetyków leczonych insuliną, rzadziej leczonych doustnymi lekami przeciwcukrzycowymi. Do hipoglikemii może dochodzić na skutek:

  • braku posiłku po wstrzyknięciu insuliny;
  • zbyt dużej przerwy między wstrzyknięciem insuliny a posiłkiem;
  • za dużej dawki insuliny;
  • zbyt małej kaloryczności zjedzonego posiłku;
  • zbyt szybkiego wchłonięcia się insuliny po zastrzyku (np. podczas upałów lub po gorącej kąpieli);
  • intensywnego wysiłku fizycznego;
  • spożycia alkoholu.
Hipoglikemia - reaktywna, bez cukrzycy, nocna, objawy

Fot. iStock/Hipoglikemia

Hipoglikemia — objawy:

Objawy, jakie daje hipoglikemia najczęściej, to:

  • odczuwanie niepokoju;
  • kołatanie serca;
  • mrowienie wokół ust
  • drżenie rąk;
  • zimne poty;
  • niewyraźne widzenie;
  • uczucie słabości;
  • bóle brzucha i nudności;
  • zmiany w zachowaniu;
  • odczuwanie gwałtownego głodu;
  • trudna do pokonania senność.

W przypadku hipoglikemii ciężkiej dochodzi do pogorszenia czynności poznawczych, a nawet utraty przytomności, która w skrajnych przypadkach może prowadzić do śpiączki hipoglikemicznej. Bywa, że objawy hipoglikemii mogą zanikać po kilkunastu lub kilkudziesięciu latach chorowania na cukrzycę. W takim przypadku o nieprawidłowym stężeniu cukru we krwi może świadczyć jedynie utrata przytomności.

Hipoglikemia bez cukrzycy — kiedy o niej mówimy?

Hipoglikemia bez cukrzycy, czyli stan lekkiego niedocukrzenia, może pojawić się u zdrowej osoby, m.in.: na skutek wysiłku fizycznego, przeżywania silnych emocji, czy też w efekcie pominięcia posiłku. Przyczyny mogą być różne, ale w każdym przypadku glikemia na czczo nie powinna wynosić mniej niż 50mg/dL. W przypadku hipoglikemii bez cukrzycy objawy mijają po zjedzeniu posiłku lub wypiciu napoju bogatego w węglowodany.

Hipoglikemia - reaktywna, bez cukrzycy, nocna, objawy

Fot. iStock/Hipoglikemia

Hipoglikemia bez cukrzycy — objawy 

Przy spadku poziomu cukru we krwi poniżej 70mg/dL, hipoglikemia bez cukrzycy może dawać podobne objawy, co niedocukrzenie wynikające z przebiegu cukrzycy. Ich natężenie zależne jest od tego, jak bardzo spadnie poziom glukozy we krwi.

Hipoglikemia reaktywna (poposiłkowa) — co to jest?

Hipoglikemia reaktywna, określana mianem poposiłkowej, również występuje u osób zdrowych. Jest to nieprawidłowa reakcja organizmu, występująca zazwyczaj w 3-5 godzin po spożyciu wysokoenergetycznego posiłku. Jej cechą charakterystyczną jest to, że nie pojawia się w nocy, na czczo, ani podczas wysiłku. Przyczyny hipoglikemii reaktywnej nie są do końca jasne, ale najczęściej wskazuje się na:

  • zwiększone wydzielanie insuliny;
  • zwiększoną wrażliwość tkanek obwodowych na insulinę,
  • zmniejszone wydzielanie hormonów przeciwstawnych do insuliny (np. glukagonu);
  • zwiększone usuwanie glukozy z moczem po posiłkach;
  • resekcję żołądka lub jelita cienkiego.

Hipoglikemia reaktywna może być także zwiastunem rozwoju wczesnej fazy cukrzycy typu 2 i wymaga odpowiedniej diagnostyki. Konieczne jest także wprowadzenie zmian w diecie i stylu życia. Niekontrolowana hipoglikemia reaktywna może powodować zaburzenia świadomości, a nawet, w skrajnych przypadkach, prowadzić do utraty przytomności.

Nocna hipoglikemia

Nocna hipoglikemia jest bardzo niebezpieczną sytuacją, którą chory może bez świadomości przespać, a w konsekwencji niski poziom glukozy we krwi po kilku godzinach może skutkować nawet utratą przytomności. U chorego w nocy może pojawić się silne pocenie się w trakcie snu, a rano ból głowy, odczuwanie zmęczenia i złe samopoczucie. Nocna hipoglikemia występuje zazwyczaj w efekcie intensywnego wysiłku w ciągu dnia lub zjedzenia kolacji bez odpowiedniej porcji węglowodanów. W takiej sytuacji warto uwzględnić pomiar poziomu cukru w nocy między godziną 03.00 a 04.00, i w razie konieczności (stężenie glukozy we krwi ≤ niższe niż 70 mg/dl) spożyć dodatkową porcję węglowodanów. Nocna hipoglikemia wymaga konsultacji lekarskiej.

Hipoglikemia - reaktywna, bez cukrzycy, nocna, objawy

Fot. iStock

Niedocukrzenie — jak pomóc choremu przy hipoglikemii?

Jeżeli pojawiają się objawy niedocukrzenia, w miarę możliwości należy oznaczyć stężenie glukozy za pomocą glukometru. Gdy doszło do hipoglikemii, należy spożyć produkty zawierające węglowodany proste (10-20 g glukozy), takie jak: cukier płynny w saszetkach, tabletki z glukozą, owoc, 1 łyżkę dżemu lub miodu, pół szklanki soku owocowego, słodką herbatę lub coca-colę. Po upływie 10-20 minut glikemia we krwi powinna wzrosnąć. Jeżeli tak się nie dzieje, należy zjeść dodatkowo kromkę chleba z chudym białym serem lub wędliną.

Specjaliści nie zalecają natomiast sięgania po czekoladę i produktów z czekoladą, ponieważ tłuszcz opóźnia wchłanianie cukru z tych pokarmów.

W przypadku osób nieprzytomnych nie wolno podawać żadnych pokarmów ani płynów do ust, co powoduje niebezpieczeństwo zadławienia. Można natomiast zmierzyć stężenie glukozy za pomocą glukometru, a chorego ułożyć w pozycji bezpiecznej i wezwać pogotowie ratunkowe. Długo utrzymująca się utrata przytomności spowodowana hipoglikemią może przejść w śpiączkę hipoglikemiczną. W przypadku cukrzycy typu 1 chorzy często mają przy sobie zastrzyk z glukagonem, który podany domięśniowo lub podskórnie, zwiększa stężenie glukozy we krwi. Instrukcja, jak to zrobić, załączona jest do opakowania zastrzyku. Jednorazowe podanie glukagonu może, ale nie musi, spowodować odzyskanie przytomności przez chorego.

O czym chory powinien pamiętać?

Jeśli osoba chora na cukrzycę przyjmuje insulinę, powinna mieć stale przy sobie informację o tym przy sobie. Można zaopatrzyć się w specjalną opaskę informacyjną dla diabetyków, lub zapisać informację na karteczce i nosić przy sobie. W przypadku hipoglikemii niezwykle ważna jest kontrola, która pozwoli uniknąć niebezpiecznych sytuacji. Zawsze, gdy hipoglikemia występuje coraz częściej i ma poważniejszy przebieg, należy pilnie zgłosić się do lekarza.


źródło:  www.mp.pl,zdrowydiabetyk.pl,diabdis.com

Choroby Zdrowie

Odkryj w sobie szefa kuchni! Przepisy dla tych, którzy nie umieją gotować

Redakcja
Redakcja
12 kwietnia 2021
Katerina Holmes/Pexels
 

Wydaje ci się, że nie umiesz przyrządzić nic smacznego? Masz poczucie, że gotowanie to dla ciebie czarna magia? Laura Osęka – dietetyczka i autorka książek kulinarnych, udowodni ci, że jesteś w błędzie. W swoim ebooku „Jak gotować, mając dwie lewe ręce” opisuje krok po kroku, co należy zrobić, by odkryć w sobie szefa kuchni. Dzieli się też kilkudziesięcioma przepisami na pyszne i zdrowe dania wegańskie, które wyjdą każdemu.

Nie wierzysz? Mamy dla ciebie kilka przepisów przygotowanych przez Laurę Osękę. Spróbuj sama i przekonaj się, że gotowanie może być naprawdę proste!

Boczniaki z brokułami

Boczniaki z brokułami – Laura Osęka

Składniki:

  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 dymki, posiekane
  • kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i starty na tarce
  • 3-4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 mała papryczka chili, posiekana
  • 400g brokułów, podzielonych na różyczki
  • 500g boczniaków

marynata:

  • 4 łyki sosu sojowego
  • 6 łyżek octu z wina ryżowego
  • 6 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu spadziowego
  • 7 łyżek oleju sezamowego

Przygotowanie

  1. Wymieszaj składniki na marynatę. Zalej boczniaki i brokuły. Odstaw na 30 minut.
  2. Podgrzej na patelni dwie łyżki oleju, dodaj dymkę, czosnek, imbir i chili. Smaż przez około
    minutę. Zdejmij na talerz lub do miseczki i odstaw.
  3. Rozgrzej na patelni trzy łyżki oleju, dodaj zamarynowane grzyby i brokuły, smaż na dużym
    ogniu przez 4-5 minut, regularnie mieszając.
  4. Dodaj przygotowaną mieszankę dymki, czosnku, imbiru i chili. Przemieszaj.
  5. Przełóż na talerz. Podawaj z ryżem lub makaronem.

 

Burgery rybne z awokado

Laura Osęka – Burgery rybne z awokado

Składniki:

  • 600g pokrojonych na kawałki filetów rybnych bez ości i skóry, najlepiej z dorsza atlantyckiego,
    łososia jurajskiego lub pstrąga tęczowego
  • 4 dymki, posiekane
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • białko z 1 jajka
  • 1 lub 2 dojrzałe awokado, obrane i zmiażdżone widelcem
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • ½ ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 4 bułki do hamburgerów
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Włóż rybę do malaksera i rozdrobnij ją na małe kawałki. Dodaj dymkę, koperek, musztardę, białko,
    sól i pieprz. Zmiksuj całość, żeby składniki się połączyły.
  2. Uformuj cztery burgery, ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 10-15 minut.
  3. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą na średnim ogniu.
  4. W misce zgnieć widelcem awokado z czosnkiem, sokiem i skórką z limonki. Dodaj kolendrę i wymieszaj.
  5. Smaż burgery rybne z każdej strony przez 3-4 minuty, aż będą całkiem upieczone albo nadal lekko soczyste, jak wolisz.
  6. W międzyczasie podgrzej bułki. Na każdej połówce rozsmaruj trochę pasty z awokado, a następnie ułóż burgera rybnego.
  7. Podawaj z ulubioną sałatką.

 

 

Składniki:

  • 1 średnia cukinia, pokrojona w półplasterki
  • 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w ósemki (czyli najpierw w ćwiartki, a potem jeszcze raz wzdłuż na pół)
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę o boku długości mniej więcej 1,5cm
  • 2 kolorowe papryki, pokrojone w nieduże kawałki
  • 2½ łyżki oliwy z oliwek
  • 250g ulubionego ryżu, np. brązowego basmati lub dzikiego
  • 100g młodego szpinaku (np. baby), posiekanego
  • 2 łyżki parmezanu w płatkach (lub podobnego sera)

sos:

  • 4 łyżki blanszowanych migdałów
  • 2 garści liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wymieszaj cukinię, cebulę,
    bakłażana, paprykę, oliwę z oliwek, odrobinę soli i pieprzu, a potem przełóż na papier.
  2. Piecz przez 35-45 minut, aż warzywa będą złociste i lekko skarmelizowane.
  3. Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź i odstaw do przestudzenia.
  4. Składniki sosu zmiksuj w blenderze, żeby się połączyły.
  5. Do sosu z ryżem dodaj szpinak i wymieszaj. Dodaj też upieczone warzywa.
  6. Wymieszaj ponownie. Podawaj posypane parmezanem.

 

Sałatka z bobu, brzoskwini i kopru włoskiego

Sałatka z bobu, brzoskwini i kopru włoskiego – Laura Osęka

Składniki:

  • 500g bobu
  • 1 średnia cukinia, przekrojona wzdłuż na pół, a następnie w cieniutkie półplasterki
  • 1 twarda brzoskwinia, pozbawiona pestki i pokrojona w cieniutkie plasterki
  • 1 mała bulwa kopru włoskiego, oczyszczona, przekrojona wzdłuż na pół i następnie w cieniutkie plasterki
  • garść listków bazylii
  • sól, pieprz

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj jedną łyżeczkę soli na litr wody. Wrzuć bób i gotuj przez minutę. Odcedź, ostudź i obierz ze skórek.
  2. Połącz składniki sosu, doprawiając solą do smaku.
  3. W misce wymieszaj wszystkie warzywa z sosem, posyp listkami bazylii. Podawaj samą sałatkę lub razem z grzankami.

 

Więcej przepisów znajdziesz w multimedialnym ebooku Laury Osęki „Jak gotować, mając
dwie lewe ręce” dostępnym na platformie How2.


Choroby Zdrowie

11 wymówek, które powstrzymują nas przed realizowaniem marzeń

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
12 kwietnia 2021
11 wymówek, które powstrzymują nas przed realizowaniem marzeń
Fot. iStock

Każdy z nas ma jakieś marzenia i plany, jednak nie każdy osiąga to, co sobie założył. Bardzo często zasłaniamy się wymówkami, które usprawiedliwiają trwanie w miejscu. Czasem też już coś zaczynamy, ale po drodze przydarza się coś, co zniechęca i powstrzymuje od stawiania kolejnych kroków do celu.

Przychodzi jednak czas, by zostawić to, co ogranicza i wreszcie pójść naprzód. Trzeba tylko powiedzieć sobie uczciwie, co jest prawdziwym problemem.

11 wymówek, które powstrzymują nas przed realizowaniem marzeń

1. Jestem za stara/stary

To zdecydowanie jedna z wymówek, które w większości przypadków nie mają racji bytu. Ustawianie granicy wieku jako czegoś nieprzekraczalnego dla pewnych rzeczy, jest wyjątkowym błędem. Dopóki tu jesteś tu i teraz, masz siły i chęci, nic nie stoi na przeszkodzie, aby realizować marzenia. A już na pewno już nie wiek.

2. Nie mam talentu

Umówmy się — talent jest bardzo ważny, by osiągnąć sukces, ale nie jest jedynym jego warunkiem. Równie ważna jest motywacja i upór, a przede wszystkim chęci. Najczęściej można nadrobić niedostatki talentu i jest wiele przykładów na to, że ciężką pracą i ćwiczeniami, krok po kroku, można osiągać zamierzone cele.

3. Przekreśla mnie zły start w życiu

Pochodzenie z ubogiej rodziny, z małej miejscowości, lub brak wystarczającego wsparcia wśród najbliższych nie oznacza, że jesteśmy z góry skazani na klęskę. Są ludzie, którzy doszli od przysłowiowego zera do pozycji milionera, dzięki chęci zmiany życia i własnej pracy. Pieniądze i pochodzenie mogą ułatwić start, ale nie przesądzają o odniesieniu sukcesu.

4. Umiem za mało

Jeżeli nie masz wystarczającej wiedzy, nic nie stoi na przeszkodzie, by ją nabyć. W końcu uczymy się przez całe życie i zawsze jest dobry czas na to, by pojąć coś nowego i zrobić postępy.

5. Słyszę, że nie dam rady

Jeżeli twoje otoczenie wciąż powtarza, że z czymś sobie nie poradzisz, rzeczywiście może to być zniechęcające. Jednak pamiętaj, że to, co robisz, robisz dla siebie i tylko ty, a nie inni, powinni mieć na to wpływ. Ty jesteś siłą sprawczą.

6. Nie mam pewności czy to się uda

Życie wymaga podejmowania decyzji, które niosą ze sobą pewne ryzyko. Nikt nie wie, co go może spotkać i zdecydowanie błędem jest trwanie w miejscu tylko z obawy, że coś może pójść nie tak.

7. Nie jestem gotowa/gotowy

Jeśli wciąż nie masz pewności, że jesteś gotowy do działania i nie spróbujesz pójść krok dalej, za kilka lat możesz stać w tym samym miejscu i z tym samym przeświadczeniem. Mało kto jest w pełni przygotowany na wszystkie ewentualności, bo wiele rzeczy uczymy się dopiero w trakcie.

8. Brakuje mi motywacji

Motywacja jest jedną z najważniejszych rzeczy, które prowadzą do osiągnięcia założonego celu. Jeżeli w tym momencie brakuje ci motywacji, oznacza to, że to, co robisz lub to, co chciałbyś robić, nie jest dla ciebie wystarczająco istotne.

9. Nie lubię przegrywać

Nikt nie lubi przegrywać, ale porażki wpisane są w nasze życie. Oczywiście, im ich mniej, tym lepiej dla naszego samopoczucia, ale porażki także niosą ze sobą cenną lekcję. Praktycznie każdego dnia potykamy się o mniejsze lub większe problemy i po prostu musimy to zaakceptować. Większą porażką jest odpuszczenie szansy na realizację marzeń, niż podjęcie się tego, nawet jeśli nie wszystko się uda.

10. Zacznę od jutra

Odkładanie wszystkiego na później jest jedną z tych cech, które zdecydowanie nie sprzyjają realizowaniu marzeń. Nie skupiaj się na tym, co będzie, ale na tym co masz tu i teraz. Konkretne działanie sprawi, że będziesz jeszcze bardziej zmotywowany do stawiania kolejnych kroków.

11. Mam za mało szczęścia

Zrzucanie wszystkiego na karb wrodzonego pecha jest bardzo często wymówką, która „chroni” przed podejmowaniem ryzyka. Jeśli uważasz, że brakuje ci życiowego farta, po prostu przestań się na tym koncentrować. Skup się raczej na tym, by jak najlepiej przygotować się do zadania, bo właśnie to przełoży się na twój sukces.


źródło: www.lifehack.org 

Zobacz także

Gdy paraliżuje cię lęk… Czyli jak szybko pozbyć się uczucia paniki

proszek zasadowy

Zadbaj o metabolizm i przywróć równowagę kwasowo-zasadową w swoim organizmie

dieta cukrzycowa - jadłospis, w ciąży, owoce

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o… Dieta skandynawska, północna królowa wśród zdrowych diet