Fitness

Nalewka z pigwy – cztery przepisy na rozgrzewający, domowy trunek

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
11 maja 2020
Nalewka z pigwy - przepis na spirytusie, na miodzie, z rumem
Fot. iStock
 

Nalewka z pigwy (tzw. pigwówka) to jeden z najpopularniejszych domowych trunków. Taka nalewka ma wyjątkowy smak i aromat, a jej przygotowanie nie sprawia wielkich problemów. Wystarczy odrobinę chęci i cierpliwości, by przygotować domowy trunek na wzmocnienie. Oto domowa nalewka z pigwy – przepis na spirytusie i z miodem.

Nalewka z pigwy – idealna na zimne wieczory

Nalewka z pigwy to domowy trunek, za którego smakiem wiele osób wprost przepada. Co ciekawe, można ją przygotować zarówno z owoców drzewa pigwy, jak i krzewu pigwowca, które są ze sobą spokrewnione i najczęściej przez wygląd mylone.

Owoc pigwy zawiera niemało witaminy C, witaminy z grupy B, A, minerały takie jak: magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Pigwa zawiera również cenne antyoksydanty, kwasy owocowe, sole mineralne i pektyny.

Owoc pigwowca zawiera: witaminy B1, B2, PP, prowitaminę A oraz kilka razy więcej witaminy C niż cytryna. Obfituje w dużą ilość błonnika, pektyn, potasu, żelaza, fosforu, magnezu, molibdenu, cynku, wapnia. jest tu również  kwas jabłkowy, kwas bursztynowy i chinowy oraz moc antyoksydantów.

Nalewka z pigwy (lub owoców pigwowca) w medycynie ludowej stosowana jest podczas przeziębienia i grypy, oraz wzmacniająco w sezonie jesienno-zimowym. Owoce pigwy i pigwowca można mieszać dla ciekawszego smaku nalewki.

Nalewka z pigwy - przepis na spirytusie, na miodzie, z rumem

Fot. iStock

Nalewka z pigwy – przepis na wódce

Prosta nalewka z pigwy to przepis idealny dla początkujących. Z trzech składników można wyczarować nalewkę idealną na chłodne wieczory.

Nalewka z pigwy – składniki 

  • 1 litr wódki
  • 1 kg pigwy (pigwowca)
  • 0,5 kg cukru

Nalewka – przygotowanie:

Owoce pigwy umyj, wydrąż gniazda nasienne, pokrój. Pigwę włóż do słoja, zasyp cukrem, nakryj ściereczką i zostaw na na 2-3 dni. Po upływie tego czasu zalej je wódką, zamknij słoik i na 4 tygodnie odstaw. Co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem. Po upływie 4 tygodniach odcedź nalewkę i przelej ją do butelek. Najlepiej wykorzystać do tego kilka tetrę złożoną w kilka warstw. Zostaw ją, by nabrała mocy, około 5 miesięcy.

Warto zaznaczyć, że nalewka pigwowa na początek będzie miała bardziej intensywny kolor. Z upływem czasu przybierze ciemniejszy kolor, przechodząc w barwę herbaty lub bursztynu.

Nalewka z pigwy - przepis na spirytusie, na miodzie, z rumem

Fot. iStock

Nalewka z pigwy – przepis na spirytusie

Taka nalewka z pigwy na spirytusie jest znacznie mocniejsza, w porównaniu do nalewki przygotowanej na wódce.

Aby ją przygotować, potrzebujesz:

Nalewka pigwowa na spirytusie – składniki:

  • dojrzałe owoce pigwy – kilogram
  • 1 kg cukru
  • 1 litr spirytusu

Nalewka pigwowa na spirytusie – przygotowanie:

Owoce umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki. Włóż owoce do dużego, wyparzonego słoja, zasyp cukrem. Słój nakryj czystą ściereczką i na 2 tygodnie odstaw w ciemne miejsce. Po upływie tego czasu zlej do wyparzonych butelek odcedzony sok i wymieszaj go ze spirytusem. Po upływie kolejnych 3 tygodni odcedź jeszcze raz i nalewka będzie gotowa do picia.

Nalewka z pigwy z miodem 

Nalewka z pigwowa z miodem doskonale sprawdzi się przy jesiennym przeziębieniu i grypie. Wesprze także organizm przy wychłodzeniu i przesileniu wiosennym.

Nalewka z pigwy - przepis na spirytusie, na miodzie, z rumem

Fot. iStock

Nalewka z pigwy z miodem – składniki:

  • kilogram dojrzałych owoców pigwy
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki wódki
  • pół szklanki miodu lipowego
  • 3 łyżki cukru

Nalewka pigwowa z miodem – przygotowanie:

Umyte owoce pokrój i usuń gniazda nasienne. Włóż pigwę do słoja i zalej wódką, wodą oraz dodaj miód i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciemne miejsce na 48 godzin. Następnie po upływie tego czasu przelej przez sitko. Nalewkę przechowuj w lodówce maksymalnie 4 miesiące.

Nalewka z pigwy z rumem

Nalewka z pigwy z rumem to nieco bardziej wysmakowany i szlachetny przepis na trunek.

Składniki:

  • dojrzałe owoce pigwy – 1 kg
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 l litra wódki
  • 50 ml rumu
  • 4 łyżki płynnego miodu lipowego
  • sok i skórka z połowy pomarańczy

Nalewka – przygotowanie:

Owoce umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój, włóż do słoja i zalej wódką. Po upływie 2–3 tygodni ekstrakt zlej i odstaw. Pozostałą w słoju pigwę zasyp cukrem, zakręć słój, zamknij i zostaw w ciepłym miejscu na tydzień. Codziennie potrząsaj naczyniem, aż cukier się rozpuści. Syrop zlej i połącz z ekstraktem, dodaj miód, rum, sok i skórkę pomarańczy. Odstaw wszystko na znowu na 2 tygodnie, następnie przelej na sito wyłożone gazą do wyparzonej butelki. Nalewka potrzebuje ok 3 miesięcy, by dojrzała.


źródło: www.ekologia.pl ,fajnyogrod.pl ,www.wszelkieprzepisy.pl 

Fitness

Grypa jelitowa – chorują na nią ludzie w każdym wieku. Co można zrobić, by łatwiej przetrwać zakażenie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
11 maja 2020
Grypa jelitowa - przyczyny, objawy, ile trwa, dieta
Fot. iStock

Grypa jelitowa to zapalenie przewodu pokarmowego, które zazwyczaj wywoływane jest przez wirusy. Objawy są wyjątkowo dokuczliwe i powodują wyłączenie chorego z normalnego funkcjonowania. Ostrej biegunce najczęściej towarzyszą inne objawy, pogarszające samopoczucie chorego. Ile trwa grypa jelitowa i jakie objawy powoduje i jak powinna wyglądać dieta w przebiegu zakażenia?

Grypa jelitowa – przyczyny, ile trwa

Grypa jelitowa (grypa żołądkowa, tzw. jelitówka) polega na zwiększeniu liczby oddawanych wodnistych lub półpłynnych stolców (nawet kilkunastu dziennie). Zaraz po zakażeniach układu oddechowego to najczęstsza choroba dotykająca ludzi w każdym wieku. Zakażenie układu pokarmowego może być wywołane przez wirusy, bakterie lub pierwotniaki, które dostają się do organizmu drogą pokarmową. Najczęściej zakażenie powodują wirusy jelitowe, takie jak: rotawirusy (u niemowląt i dzieci), norowirusy, sapowirusy oraz adenowirusy jelitowe. Zakaża chory człowiek (sam może przechodzić zakażenie bezobjawowo) lub ozdrowieniec, który jeszcze wydala wirusy w kale. W przypadku takiego kontaktu niezachowanie higieny rąk raczej na pewno poskutkuje zakażeniem.

Grypa jelitowa - przyczyny, objawy, ile trwa, dieta

Fot. iStock

Ile trwa grypa jelitowa? W zależności od rodzaju wirusa czas rozwoju choroby wynosi od 12 do 72 godzin. „Jelitówka” może trwać od jednego do ośmiu dni.

Grypa jelitowa u dorosłych – objawy

„Jelitówka” w przypadku osób dorosłych wywoływana jest zazwyczaj przez norowirusy. Odpowiadają one za większość epidemii biegunek na świecie, a także za tzw. biegunkę podróżnych. Ostra biegunka w przebiegu zakażenia norowirusowego trwa zwykle 12–60 godzin i rzadko prowadzi do powikłań.

Grypa jelitowa powoduje objawy charakterystyczne i bardzo dokuczliwe. Przede wszystkim w biegunce wirusowej nagle pojawiają się wymioty (rzadko występują podczas zakażenia bakteryjnego) oraz biegunka. Stolce zwykle są wodniste i obfite, najczęściej domieszek śluzu czy krwi. Poza wystąpieniem dokuczliwych wymiotów i/lub biegunki, często pojawiają się objawy takie jak:

  • gorączka i dreszcze,
  • nudności,
  • kurczowe bóle brzucha,
  • brak apetytu,
  • obniżone samopoczucie.

Grypa jelitowa u dzieci – objawy

Grypa jelitowa u dzieci najczęściej wywoływana jest przez rotawirusy i sapowirusy. Wg statystyk niemal wszystkie dzieci zakażają się rotawirusem choć raz przed ukończeniem 3.–5. roku życia. Najczęściej chorują dzieci w przedziale wiekowym  4–23 miesięcy. Zakażenia u noworodków są częste, ale najczęściej mijają bezobjawowo lub łagodnie. Po ukończeniu po 3. miesiąca życia „jelitówka” powoduje wyraźne objawy. Choroba najczęściej rozprzestrzenia się w miesiącach jesienno-zimowych.

Grypa jelitowa - przyczyny, objawy, ile trwa, dieta

Fot. iStock

U dzieci grypa jelitowa pojawia się nagle i jej pierwsze objawy to wymioty. Stolce są luźne oraz wodniste i zwykle ustępują w ciągu 3–7 dni. Jedna trzecia dzieci w trakcie zakażenia układu pokarmowego rzez wirusy, dotyka wysoka gorączka, przekraczająca 39°C.

Biegunki wywołane przez rotawirusy częściej prowadzą do odwodnienia niż zakażenia układu pokarmowego wywoływane przez inne wirusy.

Grypa jelitowa – leczenie

Leczenie, jeśli stwierdzona została grypa jelitowa, ogranicza się zazwyczaj do łagodzenia objawów i zapobiegania odwodnieniu organizmu. Nawadnianie jest tu niezwykle istotne. Płynów należy przyjmować dużo – można odgórnie określić, że dorosły człowiek po każdym oddanym stolcu potrzebuje dodatkowo około 100–200 ml płynów. Najlepiej sięgać po specjalne środki nawadniające z elektrolitami, dostępne w aptece. Poza tym można sięgać po wodę mineralną, gorzką herbatę, miętę, jogurty naturalne bez cukru, lekko słodzony kompot jabłkowy oraz lekkostrawne, delikatnie posolone zupy.

Rzadko zaleca się również farmakoterapię, ponieważ „jelitówka” to choroba samoograniczająca się. Pacjenci chcąc sobie pomóc najczęściej proszą o nifuroksazyd, który nie działa na wirusy. Leki przeciwbakteryjne stosowane w ostrej biegunce mogą spowodować zaburzenie flory bakteryjnej w jelitach i zwiększają ryzyko wystąpienia biegunki poantybiotykowej lub rzekomobłoniastego zapalenia jelita grubego.

Grypa jelitowa - przyczyny, objawy, ile trwa, dieta

Fot. iStock

Grypa jelitowa – dieta

Wcześniej uważano, że grypa jelitowa i ścisła dieta idą ze sobą w parze. Podtrzymywano pogląd, że im mniej zostanie zjedzone, tym mniej dokuczliwe będą wypróżnienia. Zalecano przede wszystkim niewielkie ilości lekkostrawnych posiłków, takich jak kleiki, marchwianki, ryż z pieczonym jabłkiem, kurczaka z grilla czy rybę gotowaną na parze. Obecnie coraz częściej mówi się o tym, że w trakcie „jelitówki” należy jeść to, co zawsze, regularnie 4–6 razy dziennie. Mimo biegunki część spożytego pokarmu wchłonie się i zaspokoi w pewnym stopniu zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Zdecydowanie odradza się głodówki, które grożą niedoborami energetycznymi, oraz spowalniają regenerację nabłonka jelitowego, co nie wpływa dobrze na szybkie zdrowienie.

Następstwa grypy jelitowej

Ostre zakażenie przewodu pokarmowego może niekiedy powodować pewne konsekwencje. Najczęściej pojawia się przejściowa nietolerancja laktozy (luźne, „strzelające” stolce),  zaburzenia w obrębie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, oraz poinfekcyjny zespół jelita drażliwego (bóle brzucha, zmiana rytmu wypróżnień).


źródło:  www.mp.pl 

Zobacz także

Jak odzyskać formę w 14 dni? Dwutygodniowy plan zmian

Jak odzyskać formę w 14 dni? Dwutygodniowy plan zmian

Poranne treningi i miliony spalonych kalorii. Podsumowanie akcji head & shoulders „Zacznij dzień z czystą głową”

Jak schudnąć z brzucha bez efektu jojo? Dieta na płaski brzuch

Jak schudnąć z brzucha bez efektu jojo?