Cholesterol jest tłuszczem, należy więc do organicznych związków chemicznych. W organizmie człowieka pełni on niezwykle ważną funkcję, ponieważ stanowi budulec komórek i hormonów. Bierze również udział w procesie wytwarzania witaminy D3. Badania naukowe wykazały, że transport cholesterolu w organizmie odbywa się za pomocą cząsteczek złożonych z tłuszczy i białek, tzw. lipoprotein. Należą do nich dwie frakcje: LDL oraz HDL, które różnią się między sobą zarówno budową, jak i właściwościami.
Dobry cholesterol (HDL)
HDL należy do frakcji lipoprotein o wysokiej gęstości. Dobry cholesterol zawdzięcza swą nazwę pozytywnej roli, jaką gra w organizmie. Jego zadanie polega na wiązaniu zbędnego cholesterolu i transportowaniu go do wątroby. Tam, po przetworzeniu, cholesterol zostaje zmagazynowany lub wydalany z żółcią.
Zły cholesterol (LDL)
Frakcję lipoprotein o niskiej gęstości tworzy LDL. Odpowiada on za transport cholesterolu z wątroby do komórek ciała. Jeśli zostanie zaburzona proporcja pomiędzy frakcjami dobrego i złego cholesterolu na korzyść LDL, dochodzi do kłopotów ze zdrowiem. Zbyt wysoki poziom LDL we krwi powoduje, że cholesterol osadza się w naczyniach krwionośnych, tworząc złogi, które zmniejszają światło naczyń wieńcowych. Z czasem może to doprowadzić do miażdżycy, zawału serca, a nawet udaru mózgu.
Normy cholesterolu
W organizmie zdrowego człowieka prawidłowe stężenie poziomu cholesterolu we krwi nie powinno przekraczać 200 mg/dl, dobrego cholesterolu powinno być większe niż 40 mg/dl, natomiast frakcja LDL nie powinna być większa niż 100 mg/dl. W celu określenia poziomu cholesterolu wykonuje się tzw. lipidogram, czyli pomiar stężenia poszczególnych substancji tłuszczowych (lipidów) we krwi, a więc LDL, HDL, trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego. Badanie to wykonuje się na czczo, po upływie co najmniej 12 – 14 godzin od ostatniego posiłku, przez pobranie próbki krwi żylnej. Najważniejsze jest zachowanie odpowiedniej proporcji pomiędzy HDL i LDL. U osób obciążonych różnym stopniem ryzyka oraz zażywającymi niektóre leki, wartości te mogą odbiegać od normy, dlatego interpretację wyników zawsze powinien dokonywać lekarz. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie https://dietadlaserca.pl/artykuly/wszystkie/normy-cholesterolu-hdl-ldl-i-trojglicerydow/.
Jak obniżyć cholesterol?
Badania naukowe wykazały, że ograniczenie stężenia cholesterolu LDL jednoznacznie zmniejsza ryzyko powstania miażdżycy, zawału serca, czy udaru mózgu. Lekarze zalecają przede wszystkim aktywność fizyczną, higieniczny tryb życia (rezygnację z palenia papierosów, ograniczenie picia alkoholu i unikanie sytuacji stresowych) oraz stosowanie odpowiedniej diety. Bardzo ważne jest, aby nie spożywać produktów zawierających tłuszcze trans, czyli fast foodów, ciastek i wyrobów cukierniczych. Wskazane jest spożywanie produktów zawierających błonnik, ponieważ ogranicza on wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Należą do nich m.in. pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, rośliny strączkowe, orzechy, warzywa i owoce. Zaleca się ograniczenie spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, zawierające tłuszcze nasycone. Należy je zastąpić tłuszczami roślinnymi – np. olejem rzepakowym, oliwą z oliwek, czy olejem lnianym. Wskazane jest zwiększenie spożycia tłustych ryb morskich, które zawierają cenne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w artykule: „Jak obniżyć cholesterol„.
Pamiętajmy, że włączenie do diety odpowiednich produktów oraz rezygnacja z innych, niezdrowych, zawsze się opłaca. Warto zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe, jeśli są nieodpowiednie. Warto jednak dietę skonsultować wcześniej z lekarzem.
Artykuł sponsorowany