Go to content

TOP-3 witaminy na zimę: co jeść zimą?

Fot. Materiały prasowe

Witaminy to związki organiczne biorące udział w przemianach metabolicznych. Ponieważ są niezbędne dla zdrowia, bez nich organizm funkcjonuje nieprawidłowo. Chociaż potrzebujemy ich w niewielkiej ilości, niedobór skutkuje wieloma groźnymi konsekwencjami. Jakich witamin potrzebujemy zimą?

Dlaczego potrzebujemy witamin?

Witaminy to mikroskładniki, których organizm potrzebuje do wzrostu, prawidłowego funkcjonowania i regeneracji. Chronią przed infekcjami i wieloma chorobami. Witaminy K i D wytwarzane są w organizmie. Większość pozostałych musi jednak zostać dostarczona wraz z pożywieniem. Najbardziej narażeni na niedobór witamin jesteśmy zimą i jesienią. W naszej diecie znajduje się wtedy mniej warzyw i owoców, a ekspozycja na słońce jest ograniczona. Z tego powodu organizm jest osłabiony, co zwiększa ryzyko infekcji. Ponadto obniża się samopoczucie, słabnie koncentracja i pamięć. Właściwości antyoksydacyjne niektórych witamin wpływają na odporność organizmu. Ich niedobór może zamanifestować się także zmęczeniem, osłabieniem, pogorszeniem wyglądu skóry, paznokci, niedokrwistością, wypadaniem włosów, a nawet zmniejszeniem gęstości kości. W czasie chłodnych i mało słonecznych miesięcy suplementacja witamin jest niezbędna.

Witamina C

Zimą konieczne jest uzupełnianie niedoboru witaminy C. Dieta o tej porze roku jest w nią uboga, a smog i zanieczyszczone powietrze powodują zwiększenie patogenów powodujących infekcje. Kwas askorbinowy jest związkiem silnie antyoksydacyjnym. Chroni przed wolnymi rodnikami i rakotwórczymi związkami. Witamina C bierze aktywny udział w syntezie białek i wchłanianiu żelaza i wapnia. Jest niezbędna do metabolizmu tłuszczów i cholesterolu. Wpływa na zatrzymanie procesu przedwczesnego starzenia skóry, skraca czas infekcji górnych dróg oddechowych i łagodzi ich objawy. Wspomaga układ krążenia, a profilaktyczne jej przyjmowanie przez sportowców zmniejsza ryzyko przeziębienia o połowę. Szczególnie narażone na niedobory witaminy C są osoby chorujące na cukrzycę, nadciśnienie oraz palące papierosy. Na temat dobroczynnego działania tej witaminy mówi artykuł: https://optymalnewybory.pl/witamina-c-kwas-l-askorbinowy-wlasciwosci-zastosowanie. Zimą witaminę C znajdziemy w kiszonkach, mrożonych warzywach i owocach oraz sokach owocowych.

Witaminy D i E

Witamina D odpowiada za mineralizację zębów i kości oraz reguluje gospodarkę wapniem i fosforem. Zapobiega krzywicom i wpływa na odporność. Jej niedobór niekorzystnie oddziałuje na kości, zwiększa ryzyko infekcji i pogarsza nastrój. Dzięki niej mamy zdrowe i mocne zęby oraz kości. Niedobór przejawia się na wiele sposobów. U małych dzieci jest to najczęściej krzywica. Witaminę D znajdziemy w tranie, nabiale, rybach, wątróbce, grzybach. Na jej syntezę wpływa promieniowanie UVB, dlatego korzystna jest ekspozycja na słonce lub doświetlanie.

Witamina E, czyli alfa-tokoferol to antyoksydant chroniący przed miażdżycą i uszkodzeniami naczyń krwionośnych. Uczestniczy w syntezie hormonów, chroni przed rozwojem nowotworów, działa przeciwzapalnie. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu, wspomaga odporność i dba o naszą skórę, działając nawilżająco. Witaminę E znajdziemy w nasionach oleistych i pestkach, orzechach, olejach roślinnych, maśle, kaszach, rybach, jajach, awokado i zielonych warzywach liściastych. Na ten temat czytaj więcej tutaj.

Organizm potrzebuje witamin C, D i E o każdej porze roku, lecz zimą jego zapotrzebowanie się zwiększa. Dlatego należy wzbogacić w tym sezonie dietę w produkty bogate w witaminy. Konieczna może okazać się suplementacja.


Artykuł sponsorowany