Dieta Zdrowie

Dieta cukrzycowa – co jeść, by kontrolować chorobę? Zasady diety cukrzycowej, jadłospis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 kwietnia 2020
Dieta cukrzycowa - jadłospis, w ciąży, zasady
Fot. iStock/dieta cukrzycowa
 

Dieta cukrzycowa to nieodzowny element żywienia i zapobiegania powikłaniom zdrowotnym przy stwierdzonej cukrzycy. Ten zbiór zasad to nic innego, jak zdrowy sposób odżywiania, który pozwala utrzymać właściwy poziom cukru we krwi. Dieta cukrzycowa ma zbilansowany jadłospis, może być stosowana w ciąży, ale trzeba znać i ściśle przestrzegać jej zasad, by rzeczywiście chroniła zdrowie przy stwierdzonej cukrzycy.

Cukrzyca to choroba metaboliczna, która musi być leczona i stale kontrolowana. W przeciwnym razie skutkuje poważnymi powikłaniami i skraca długość życia chorych. Polega ona nieprawidłowym (zbyt niskim) wydzielaniem insuliny przez trzustkę, co powoduje zaburzenia w wykorzystaniu glukozy przez komórki. W efekcie następuje hiperglikemia (wzrost stężenia glukozy we krwi) oraz wydalanie glukozy z moczem. Glukoza jest szybkim źródłem energii dla organizmu, więc problemy w jej przemianie zaburzają funkcjonowanie organizmu.

Cukrzyca typu 1 i 2 a dieta cukrzycowa

Mówiąc o cukrzycy, można mieć na myśli dwa typy choroby choroby –  cukrzyca typu 1 i 2, które mają inne przyczyny:

  • Cukrzyca typu 1 (insulinozależna) jest zaburzeniem autoimmunologicznym, wynikającym z nieprawidłowej pracy układu odpornościowego, który niszczy komórki trzustki produkujące insulinę. Na to osoba chora nie ma wpływu.
  • Cukrzyca typu 2 (insulinooporna) zwana jest chorobą cywilizacyjną i wynika ze zbyt małej wrażliwości tkanek na insulinę. Najczęściej chorują na nią dorośli o nadmiernej masie ciała. Sprzyja jej dieta kaloryczna, bogata w tłuszcze i cukry. Wg. statystyk około 90% chorych cierpi na drugi typ cukrzycy.

Dopiero po określeniu jej typu na 1 lub 2 w poszczególnym przypadku, można dobrać odpowiednie leczenie, ale dieta cukrzycowa może powinna być wprowadzona w każdym przypadku. Zanim jednak chory wdroży w życie jakiekolwiek zmiany w menu, należy je omówić z diabetologiem lub dietetykiem.

Dieta cukrzycowa - jadłospis, w ciąży, zasady

Fot. iStock/dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa – główne zasady 

Dieta cukrzycowa jest niezwykle istotna w trakcie leczenia cukrzycy. Utrzymanie jej pozwala na utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy i  tłuszczów we krwi, a także wpływa na prawidłowe ciśnienie tętnicze. Stałe stosowanie diety cukrzycowej zmniejsza ryzyko pojawienia się powikłań cukrzycy oraz chorób naczyniowych.

Najważniejsza jest kaloryczność stosowanej diety, ilość i rozkład dzienny posiłków, oraz wybór źródeł energii w pokarmach, które pozwalają na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Trudno to ocenić samodzielnie, więc dietę powinien ułożyć lekarz bądź dietetyk tak, aby uwzględnić preferencje osoby chorej. W przypadku otyłości należy z pomocą specjalisty ułożyć dietę prowadzącą do redukcji masy ciała.

Dieta cukrzycowa - jadłospis, w ciąży, zasady

Fot. iStock/dieta cukrzycowa

Posiłki powinny być urozmaicone, zawierające m.in.: witaminy, minerały, zdrowe kwasy tłuszczowe, błonnik. Porcje  niewielkie, za to spożywane o stałych porach, co pozwoli uniknąć sytuacji niedocukrzenia. Unikać należy słodyczy, węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, szkodliwych kwasów tłuszczowych i alkoholu.

Dieta cukrzycowa – węglowodany

Dieta cukrzycowa zaleca ograniczenie węglowodanów prostych, a najlepiej zupełną ich eliminację z jadłospisu. Węglowodany proste mają wysoki indeks glikemiczny, więc gwałtownie zwiększają stężenie glukozy we krwi. Najlepiej odstawić słodycze, słodkie wypieki, słodzone przetwory takie jak dżemy oraz miód. Należy sięgać po węglowodany złożone, produkty o niskim IG, jak najmniej przetworzone, nieoczyszczone z błonnika pokarmowego, takie jak:

  • ciemne pieczywo z mąki z pełnego przemiału
  • chleb graham
  • grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak)
  • ryż brązowy
  • makarony przygotowane al dente i razowe.
  • płatki owsiane.

Produkty te dają uczucie sytości i minimalizują wydzielanie insuliny po posiłku, więc wpływają na brak napadów głodu.

Dieta cukrzycowa – tłuszcz

Tłuszcze są różne, a dieta cukrzycowa zdecydowanie odradza sięganie po tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Prowadzą one do zwiększenia stężenia cholesterolu całkowitego we krwi, co może prowadzić do miażdżycy. Z diety należy wyeliminować:

  • pełnotłuste mleko, masło, śmietanę,
  • słoninę, smalec, tłuste wędliny, sery, pasztety, parówki,
  • tłuszcze trans obecne w jedzeniu typu fast food i margarynach utwardzanych.

W diecie natomiast powinny się znaleźć jedno- i  wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Spożywanie ich prowadzi do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego oraz „złego” LDL, co chroni serce i mózg.

dieta cukrzycowa - jadłospis, w ciąży, owoce

Fot. iStock / YelenaYemchuk

  • wielonienasycone kwasy n-3 znajdują się w rybach morskich (łosoś, tuńczyk, sardynki, śledzie i makrela).  Ryby warto jeść przynajmniej 2 razy w tygodniu.
  • wielonienasycone kwasy n-6 znajdują się w: oleju kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, orzechach włoskich, pestkach dyni.

Dieta cukrzycowa – białko

Około 50% białka dostępnego w diecie powinno być pochodzenia zwierzęcego. Białko zwierzęce jest pełnowartościowe, czyli dostarcza w odpowiedniej ilości wszystkie potrzebne organizmowi aminokwasy. Dieta cukrzycowa zaleca sięganie po chude mięsa i wędliny oraz chude przetwory nabiałowe, takie jak: kurczak, indyk, ryby, jogurt, kefir, maślanka. Białko roślinne znajdziemy w nasionach roślin strączkowych (groch, soczewica, soja), które warto jeść przynajmniej raz w tygodniu.

Dieta cukrzycowa – owoce i warzywa

Dieta cukrzycowa zaleca spożywanie minimum 5 razy dziennie warzyw o niskim indeksie glikemicznym. Są to: pomidor, ogórek, bakłażan, cukinia, rzodkiewka, sałaty, cebula, seler naciowy, szparagi, papryka, kalafior, fasolka szparagowa, rzodkiew biała. Niewskazane są natomiast warzywa, które po ugotowaniu szybko podnoszą stężenie cukru we krwi. Warzywa o wysokim IG to gotowane: ziemniaki, marchew, buraki, a także warzywa konserwowe z puszki.

Fot. iStock / Dean Mitchell

Jeśli chodzi o owoce, dieta cukrzycowa jasno określa, które najlepiej spożywać. Nawet tych zalecanych nie można jeść bez ograniczeń, ponieważ zawierają cukry proste, które podnoszą stężenie glukozy we krwi. Zdecydowanie należy unikać owoców z puszki i suszonych oraz bananów, winogron, arbuzów, czereśni, mandarynek.

Dieta cukrzycowa zaleca owoce takie jak: maliny, truskawki, borówka, jagody, jeżyny, owoce cytrusowe, agrest, czarna porzeczka, śliwki, nektarynki, jabłka, granaty, brzoskwinie, wiśnie, gruszki. Należy pamiętać, że im bardziej owoc jest dojrzały, tym wyższy ma indeks glikemiczny.

Dieta cukrzycowa w ciąży

Niezależnie od tego, czy choroba pojawiła się jeszcze przed ciążą, czy dopiero w trakcie jej trwania, dieta cukrzycowa w ciąży jest bardzo ważnym tematem. Dieta cukrzycowa w ciąży nie różni zasadami od diety cukrzycowej proponowanej w cukrzycy typu 1 i 2. Zapotrzebowanie kaloryczne dla ciężarnej powinien ustalić lekarz diabetolog lub dietetyk. Kaloryczność powinna wynosić od 1500-2400 kcal, co zależy od masy ciała, wzrostu, aktywności fizycznej i wieku. Ciężarna nie powinna zjadać śniadania później niż 8.30. Przerwy między posiłkami nie mogą być dłuższe jak 2- 2,5 -3 godzin ( z możliwym przesunięciem 1/2 godziny).

W diecie ciężarnej powinno się znaleźć:

  • 40-50% węglowodanów
  • 20% białka (1,3g/kg masy ciała)
  • 20-30% tłuszczów.

Ciężarna powinna szczególną wagę przykładać do indeksu glikemicznego produktów – oczywiście im niższy indeks glikemiczny, tym lepiej.

Dieta cukrzycowa – jadłospis

Jadłospis i cała dieta cukrzycowa powinna zostać zaproponowana indywidualnie przez lekarza lub dietetyka. Układając jadłospis należy wziąć również pod uwagę wymienniki dietetyczne (WW), które wyrównują ilość białek, tłuszczów i węglowodanów o podobnej wartości kalorycznej. Informacji o sposobie ich wyliczania powinien udzielić lekarz, można je również znaleźć na stronach internetowych poświęconych cukrzycy.

 dieta cukrzycowa - jadłospis, w ciąży, owoce

Fot. iStock/sveta_zarzamora

Dieta cukrzycowa – przykładowy dzienny jadłospis

I śniadanie: kanapki z polędwicą z indyka

  • Pieczywo razowe 75g (około 3 kromki)
  • Masło 10g (2 płaskie łyżeczki)
  • Szynka drobiowa 30-50g (ok.4 –5 plasterków)
  • Ogórek, sałata,
  • Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna

II śniadanie: kanapki z serem twarogowym 

  • Pieczywo razowe 25g (ok. 1 kromka)
  • Ser twaróg 25g
  • Masło ½ łyżeczki
  • Pomidor

Fot. Pixabay / JayMantri / CC0 Public Domain

Dodatkowo:

  • Brzoskwinia
  • Herbata owocowa

Obiad:

  • Zupa kalafiorowa: włoszczyzna (50 g) nierozgotowana, kalafior (100 g) nierozgotowany, ziemniaki (70 g) nierozgotowane, posypana tymiankiem, zabielona jogurtem o zawartości tłuszczu ≤1% (3 łyżki, 45 ml)
  • Polędwiczki wieprzowe nadziewane pieczarkami pieczone w rękawie foliowym: polędwiczki (100 g), pieczarki (3 sztuki), olej rzepakowy do natarcia (1 łyżeczka, 5 g), czosnek, estragon, kasza gryczana (30 g przed gotowaniem) nierozgotowana, surówka: kapusta czerwona (100 g), jabłko (1/2 małej sztuki, 50 g), ocet z czerwonego wina, olej rzepakowy (1 łyżeczka, 5 g)
  • Woda mineralna niskosodowa

Podwieczorek: sałatka owocowo-warzywna

  • sałata krucha (100 g),
  • truskawki świeże lub mrożone (100 g),
  • posiekane orzechy włoskie (15 g),
  • olej rzepakowy (1 łyżeczka, 5g),
  • sok z cytryny,
  • świeże listki mięty lub mięta suszona
  • woda mineralna niskosodowa

Kolacja: surówka z kanapką

  • Kanapka: kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40 g), posmarowana margaryną miękką (5 g),
  • Surówka: pomidor (100 g), papryka żółta (100 g), groszek zielony (30 g), jajko (1/4 sztuki), cebula czerwona, oliwa z oliwek (2 łyżeczki, 10 g)
  • Kefir o zawartości tłuszczu ≤1% (150 ml)
  • Herbata z melisy

źródło:  www.mp.pl, www.mp.pl  www.su.krakow.pl 

Dieta Zdrowie

Dna moczanowa – powoduje ból, deformuje stawy, prowadzi do niepełnosprawności. Można zatrzymać tę chorobę

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 kwietnia 2020
Dna moczanowa - objawy, dieta, leki, leczenie
Fot. iStock
 

Dna moczanowa, zwana również artretyzmem lub podagrą, to choroba powodująca bolesne zmiany w stawach. Ból, jaki wywołuje stan zapalny jest silny i trudno z nim funkcjonować. Jakie objawy powoduje dna moczanowa, jakie leczenie i dieta będą najlepsze?

Choroba występuje u 1–2% ludzi. Najczęściej cierpią na nią  mężczyźni w wieku średnim i starsi – aż 7 razy częściej, niż kobiety. U kobiet dna pojawia się znacznie rzadziej, prawie wyłącznie po menopauzie. Na jej pojawienie się wpływa wiele czynników, w tym dieta sprzyjająca otyłości i chorobom cywilizacyjnym.

Dna moczanowa – przyczyny

Dna moczanowa spowodowana jest procesem odkładania tkankach kryształów moczanu sodu. Wynika ze zwiększonego stężenia kwasu moczowego (hiperurykemii), co jest skutkiem jego nadmiernej produkcji lub zmniejszonego wydalania z organizmu. Szacuje się, że choroba rozwija się jedynie u co piątej osoby z hiperurykemią. Dna moczanowa najczęściej atakuje stawy, a w zaawansowanej postaci uszkadza nieodwracalnie narządu ruchu. Nie tylko prowadzi do poważnej niesprawności, ale może również zająć inne narządy, powodując ich uszkodzenie.

Dna moczanowa - objawy, dieta, leki, leczenie

Fot. iStock

Dna moczanowa – przyczyny:

  • Obciążenia genetycznie, wpływające na zaburzenia w metabolizmie kwasu moczowego.
  • Spożywanie produktów bogatych w puryny, z których powstaje kwas moczowy. Zaliczamy do nich mięso, podroby, owoce morza.
  • Nadużywanie alkoholu (poza winem, które nie wpływa na rozwój choroby)
  • Nowotwory i choroby cywilizacyjne takie jak: otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, cukrzyca, zaburzenia lipidowe.
  • Przyjmowanie leków zwiększających stężenie kwasu moczowego.
  • Niedawny uraz lub operacja.
  • Odwodnienie.
  • Zakażenie.

Dna moczanowa – objawy

Przebieg choroby można podzielić na cztery fazy:

  • okres bezobjawowej hiperurykemii – w sposób niezauważalny w tkankach odkładają się kryształy moczanu sodu;
  • ostre napady zapalenia stawów – objawy stają się wyraźne i bardzo dokuczliwe;
  • okresy międzynapadowe – po pierwszym ataku objawy choroby się cofają, do momentu pojawienia się kolejnego ataku;
  • dnę przewlekłą (zaawansowaną) – objawy nie ustępują, prowadząc do niepełnosprawności.
Dna moczanowa - objawy, dieta, leki, leczenie

Fot. iStock

Dna moczanowa – objawy ostrych napadów zapalenia stawów

Choroba objawia się bólem pojedynczego stawu. Zazwyczaj stan zapalny obejmujący staw podstawy palucha, ale objawy mogą objąć stopy, staw kolanowy, barkowy, stawy palców rąk. Charakterystyczny jest tu intensywny ból stawu, który pojawia się w godzinach nocnych, uniemożliwiający sen. Staw obejmuje obrzęk, skóra staje się zaczerwieniona i gorąca, naskórek na niej się łuszczy. Mogą temu towarzyszyć inne objawy, które powoduje dna moczanowa – dreszcze, gorączka, osłabienie. Bolesne dolegliwości, niezależnie od leczenia, mijają w ciągu kilku dni, maksymalnie dwóch tygodni. W tym samym czasie objawy mogą pojawić się na kolejnych stawach.  Po pierwszym ataku dny następuje okres wycofania objawów choroby. Jeśli nie wdroży się odpowiedniego postępowania, występują kolejne ataki, które stają się coraz częstsze i zajmują kolejne stawy.

Dna moczanowa – objawy dny przewlekłej (zaawansowanej)

Dna moczanowa po kilkunastu latach pojawiania się i cofania objawów, zazwyczaj przechodzi w fazę przewlekłą. U chorych, w tym przypadku, objawy występują cały czas, choć są znacznie mniej dokuczliwe. Złogi kryształów moczanu sodu odkładając się w tkankach, powodują niszczenie chrząstki , ścięgien i więzadeł, co prowadzi do zniekształceń stawów.

Złogi kryształów mogą również formować się w innych miejscach ciała – szczególnie na małżowinach usznych, w okolicy stawów stóp i rąk – tzw. guzki dnawe. Guzki te są widocznie, niekiedy nawet osiągają wielkość porównywalną do kurzego jaja. Guzki mogą powstawać również w narządach wewnętrznych. W przypadku, gdy uciskają okoliczne nerwy, zaleca się ich chirurgiczne usunięcie.

 artretyzm

Fot. iStock

Dna moczanowa – leczenie, leki

Choroba najczęściej rozpoznawana jest na podstawie oceny płynu stawowego pod mikroskopem. Stwierdzenie w nim obecności kryształów moczanu sodu, rozwiewa wszelkie wątpliwości. Przy zdiagnozowanej dnie należy przeprowadzać pomiary masy ciała i ciśnienia tętniczego, oznaczać stężenie glukozy i lipidów, parametrów nerkowych i wykonać badanie ogólne moczu. Wszystko to ma na celu rozpoznanie chorób, które bardzo często towarzyszą dnie moczanowej.

Dna moczanowa wymaga, by leczenie i leki były odpowiednio dobrane do fazy trwania choroby. Leczenie przy pomocy farmakologii nie jest konieczne w fazie bezobjawowej hiperurykemii oraz w okresach międzynapadowych. Natomiast leczenie ostrych napadów dny i jej formy przewlekłej, wymaga już podania odpowiednich leków. Najczęściej pacjentowi proponuje się w okresach bólu przyjmowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz kolchicyny. Można również lek przeciwzapalny podać bezpośrednio do wnętrza zaatakowanego przez dnę stawu. W trakcie dny przewlekłej, stosuje się leki hamujące produkcję kwasu moczowego, oraz zwiększające jego wydalanie.

Wczesne rozpoznanie choroby i leczenie wycisza objawy i umożliwia normalne funkcjonowanie. Brak leczenia powoduje pogłębianie problemu i w ostateczności niepełnosprawność.

Dna moczanowa - objawy, dieta, leki, leczenie

Fot. iStock

Dna moczanowa – dieta

Leczenie przy chorobie, jaką jest dna moczanowa, nie polega wyłącznie na stosowaniu farmaceutyków. Niezwykle istotna jest zmiana stylu życia, co pozwoli utrzymać prawidłowe stężenie kwasu moczowego. Ogromną wagę przykłada się do odpowiedniej diety niskopurynowej.

Dna moczanowa – dieta:

Przede wszystkim należy unikać produktów, które wpływają na zwiększenie kwasu moczowego. Zaliczamy do nich:

  • czerwone mięso,
  • podroby,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • tłuszcze zwierzęce,
  • nadmiar fruktozy,
  • alkohol.

Należy pamiętać o konieczności nawadniania organizmu, odstawienia tytoniu i utrzymania prawidłowej masy ciała.

źródło:  www.mp.pl,ncez.pl 

 


Dieta Zdrowie

Dieta wątrobowa – zalecenia i przepisy, które ulżą wątrobie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 kwietnia 2020
Dieta wątrobowa - przepisy, zasady, co jeść
Fot. iStock/dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa przy leczeniu różnych schorzeń wątroby jest nieodzownym elementem terapii. Niezależnie od tego, czy chodzi o zapalenie wątroby czy uszkodzenie, dieta wątrobowa odciąża ten organ. Zmiana nawyków żywienia pomaga załagodzić przykre objawy takie jak wzdęcia, uczucie pełności czy problemy trawienne.

Wątroba to największy organ, który pełni istotną rolę w wielu procesach życiowych. Wątroba umożliwia metabolizm substancji odżywczych, magazynuje witaminy i żelazo, trawi tłuszcze, neutralizuje toksyny, bierze udział w syntezie białek krwi, wpływa na gospodarkę hormonalną. Gdy z wątrobą zaczyna dziać się coś niedobrego, pojawiają się sygnały takie jak: niestrawność, wzdęcia, nudności, jadłowstręt, gorączka oraz dyskomfort i bóle w okolicy prawego podżebrza, apatia czy zmęczenie. A ponieważ nie da się żyć bez sprawnej wątroby, należy zacząć działać jak najszybciej, by ją odciążyć. Pocieszające jest to, że ma ona możliwość regeneracji, co w wielu przypadkach udaje się dzięki wprowadzeniu istotnych zmian w diecie. Temu właśnie służy dieta wątrobowa. Zanim jednak zmiany zostaną wprowadzone, zalecenia dietetyczne należy skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.

Dieta wątrobowa – zasady ogólne

Dieta wątrobowa zalecana jest przy schorzeniach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Ma ona ściśle określone zasady, których należy przestrzegać, by jej stosowanie przyniosło oczekiwany rezultat. Posiłki powinny być lekkostrawne, z ograniczeniem tłuszczu, ale pożywne i smaczne, by dieta stosowana była z chęcią, przez długi czas.

  • kaloryczność diety należy dostosować do stanu odżywienia (otyłość, prawidłowa masa ciała, niedożywienie);
  • należy regularnie spożywać od 4 do 6 niewielkich posiłków, w odstępach co 3-4 godziny. Ostatni posiłek spożywaj 2-3 godziny przed snem;
  • sięgaj po produkty świeże, nieprzeterminowane lub nadpsute – toksyny, które zawierają, mimo odcięcia zepsutej części, bardzo szkodzą wątrobie;
  • wyklucz z diety żywności wysokoprzetworzoną, z wysoką zawartością konserwantów i barwników.
  • zrezygnuj z węglowodanów prostych, np. kremów, lodów, tłustych ciast i pączków, przemysłowych wyrobów cukierniczych;
  • wyklucz z diety alkohol, odstaw mocną kawę i herbatę, napoje gazowane, napoje typu cola;
  • przestrzegaj dziennej zalecanej ilości soli, czyli 5 g (mała płaska łyżeczka). Nie dosalaj potraw, odstaw słone przekąski i dania fast food;
  • zrezygnuj z ostrych przypraw –  papryki chili, curry, pieprzu;
  • odstaw musztardę, sosy na śmietanie i zasmażkach, majonez;
  • wypijaj codziennie ok. 2 l płynów, pij słabą herbatę, kompoty owocowe, rozcieńczone soki owocowe i warzywne.
Dieta wątrobowa - przepisy, zasady, co jeść

Fot. iStock

Dieta wątrobowa – produkty polecane i zakazane

Dieta wątrobowa – tłuszcze

Jeśli chodzi o tłuszcze, dieta wątrobowa zaleca ograniczenie ich spożywania. Szczególnie odradza się spożywanie tłuszczów zwierzęcych, np.: tłustych mięs i wędlin, smalcu, słoniny, boczku, kaszanki, pasztetowej, parówek, mielonek, konserw. Należy unikać tłustej wołowiny i wieprzowiny, baraniny, mięsa z kaczki, gęsi, ryb smażonych i wędzonych. Zalecana jest rezygnacja z mięsa smażonego, w panierce.

Dieta wątrobowa zaleca stosowanie niewielkich ilości tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, sojowy, oliwa z oliwek). Warto dodawać je do sałatek i surówek, ponieważ obecne w nich tłuszcze ułatwiają wchłanianie magazynowanych w wątrobie witamin A, D, E, K. Można sięgać także po mięso mięso z kurczaka, indyka, cielęcinę, chudą wołowinę, mięso z królika, wędliny drobiowe, polędwice, szynki bez widocznego tłuszczu, ryby z rusztu, pieczone w piekarniku. Włączenie ryb do diety jest ważne, ponieważ dostarczają one tłuszcze omega-3, które obniżają stężenie szkodliwych dla wątroby trójglicerydów.

Dieta wątrobowa – nabiał

Odpowiednia ilość białka w diecie sprzyja regeneracji komórek wątroby. Dieta wątrobowa zaleca stosowanie produktów mlecznych, takich jak: chude mleko, odtłuszczone jogurty, kefir, zsiadłe mleko, chude sery twarogowe, maślanka, odtłuszczone serki homogenizowane.

Odradza się natomiast sięganie po pełnotłuste mleko, ser biały, tłuste serki homogenizowane,  sery żółte i topione, sery pleśniowe, ser feta, śmietanę.

Dieta wątrobowa –  produkty zbożowe

Dieta wątrobowa zaleca sięganie po lekkostrawne produkty. Zaliczamy do nich: pieczywo jasne, pszenne, sucharki, biszkopty, płatki owsiane, kukurydziane, ryż biały, cienki makaron, kasza manna i kuskus. Należy unikać nadmiaru błonnika w diecie – niewskazane są ciężkostrawne produkty pełnoziarniste, takie jak: pieczywo razowe, grube kasze (gryczana, pęczak).

Dieta wątrobowa - przepisy, zasady, co jeść

Fot. iStock

Dieta wątrobowa –  warzywa i owoce

Dieta wątrobowa zaleca włączenie do diety warzyw gotowanych takich jak: marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczek, fasolka szparagowa, ziemianki gotowane, w postaci puree. Na surowo można jeść zieloną sałatę, pomidory bez skórki. Jeśli chodzi o owoce, można sięgać po dojrzałe, bez skórki i pestek, po obróbce cieplnej. Najlepsze są pieczone lub gotowane, jabłka, morele, brzoskwinie, przecier z maliny, porzeczki, czarnych jagód.

Zdecydowanie należy unikać warzyw wzdymających, powodujących problemy trawienne: warzywa kapustne, cebula, szczypior, papryka, ogórki, rzodkiewki, nasiona roślin strączkowych. Nie zaleca się jedzenia owoców takich jak: gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, a także owoców suszonych i orzechów.

Dieta wątrobowa – przepisy

Dieta wątrobowa – przepisy: kasza manna z musem owocowym na I śniadanie:

Składniki:

  • 300 ml odtłuszczonego mleka,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżka cukru,
  • 0,5 kg miękkich owoców (np. truskawki, maliny, brzoskwinie).

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj, dodaj kaszę i cukier. Gotując ok 3-5 minut mieszaj, aż kasza napęcznieje. Zdejmij z ognia.
  2. Owoce umyj, usuń niejadalne części. Włóż do garnka, rozgnieć je i gotuj przez kilka minut, aż zmiękną. Zblenduj na gładką masę. Wyłóż do naczyń z kaszą manną. Do popicia: kawa zbożowa z mlekiem 0,5%.
Dieta wątrobowa - przepisy, zasady, co jeść

Fot. iStock

Dieta wątrobowa – przepisy: kanapki z pastą serowo-jajeczną na II śniadanie

Składniki:

  • 1 jajko na twardo,
  • 100 g chudego twarogu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego odtłuszczonego,
  • natka pietruszki,
  • odrobina soli do smaku.

Przygotowanie: Jajko drobno poszatkuj lub przeciśnij przez praskę, wymieszaj z twarogiem. Dodaj jogurt, natkę pietruszki i odrobinę soli do smaku. Do popicia: słaba herbata.

Dieta wątrobowa – przepisy: zupa krem z kalafiora na obiad

Zupa krem z pora

Fot. iStock

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody,
  • 1 kalafior,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • grzanki.

Przygotowanie:

  1. Kalafior, ziemniaki, pietruszkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
  2. Przygotuj bulion warzywny lub po prostu wodę. Wrzuć warzywa do garnka i ugotuj do miękkości. Wszystko zblenduj.
  3. Dopraw solą i odrobiny gałki muszkatołowej.
  4. Podawaj z grzankami.

Dieta wątrobowa – przepisy: jogurt i banan na podwieczorek:

  • mały, dojrzały banan,
  • jogurt naturalny 0% tłuszczu.

Dieta wątrobowa – przepisy: dorsz z folii na kolację

Składniki: 

  • filet z dorsza bez skóry
  • koperek lub pietruszka
  • pieprz cytrynowy,
  • oliwa z oliwek,
  • sól.

Przygotowanie: 

  1. Dorsza skrop oliwą, obsyp przyprawami i zawiń w folię aluminiową.
  2. Piekarnik rozgrzej do 170 ºC z termoobiegiem. Wstaw rybę na – 10 minut do rozgrzanego piekarnika, aż zmięknie. Można podawać z białym ryżem. Do popicia: herbata owocowa.

źródło: www.mp.pl , stronazdrowia.pl 

Zobacz także

Znowu czułaś mrowienie nóg, ale machnęłaś ręką. Nic takiego? Przyczyny są naprawdę różne

Idź w tango i… przejdź przez dzień tanecznym krokiem. Akcja #ŁapENDORFINY, wyzwanie #11

Samoświadomość – broń na złe nawyki. Odcinek trzeci