„Superfood” to popularne hasło, które prawdopodobnie widziałeś na wielu blogach zdrowotnych, w sklepach spożywczych i były Ci polecane wiele razy w programach telewizyjnych. Każdego roku pojawia się coraz bardziej wymyślny „superfood”. Niezależnie od tego, czy ten jest rzadkim owocem z Amazonki, czy nasionami, które leczą każdą znaną człowiekowi chorobę, większość z ich popularności opiera się na szumie w mediach, a nie na prawdziwych korzyściach zdrowotnych.
Tak więc, chociaż nie ma czegoś takiego jak „superżywność” dająca wieczne życie w zdrowiu i szczęściu, stworzyliśmy listę czterech produktów spożywczych, które mają za sobą istotne podstawy, aby włączyć je regularnie do diety dla korzyści zdrowotnych.
1. Czosnek
Czosnek ma za sobą mocne dowody sugerujące, że może poprawić zdrowie układu krążenia poprzez obniżenie ciśnienia krwi i poprawę lipidogramu (zmniejszenia ilości złego cholesterolu LDL i zwiększenia ilości dobrego cholesterolu HDL). Czosnek wykazuje również aktywność antyoksydacyjną, ponieważ wspomaga działanie glutationu, silnego przeciwutleniacza w systemie antyoksydacyjnym organizmu. Istnieją również dowody sugerujące, że spożycie czosnku może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi na czczo. Włączenie do swojej diety ząbków czosnku jest jednym z najzdrowszych nawyków, jakie możesz nabyć.
2. Borówka
Borówki, są bogatym źródłem antocyjanów i pterostilbenu. Uważa się, że wysoka zawartość antocyjanów jest prawdopodobnym powodem, dla którego ciemne jagody mogą wpływać na poprawę aktywności mózgu. Zatem na przykład borówki zalecane są dla starszych ludzi, którzy jedząc borówki mogą poprawić pamięć. Chociaż mechanizm tego efektu – zwiększenie ilości czynnika wzrostu układu nerwowego o nazwie BDNF – może potencjalnie działać również dla młodych ludzi, chociaż badania na ten temat mają.
3. Spirulina
Spirulina to niebiesko-zielona alga o 55–70% całkowitej zawartości białka, która zyskała rozgłos po tym, jak NASA zaczęła ją badać w celu wykorzystania na misjach kosmicznych jako pożywienie dla astronautów. Dodatkowo spirulina zawiera wysoką dawkę beta-karotenu, kilka ważnych, śladowych minerałów oraz witamin. Wykazuje również aktywność przeciwzapalną i przeciwutleniającą.
Badania sugerują, że suplementacja spiruliny może radykalnie zmniejszyć ilość cholesterolu niskiej gęstości (LDL), triglicerydów i całkowitego cholesterolu we krwi, jednocześnie podnosząc poziom cholesterolu wysokiej gęstości (HDL). Badania na zwierzętach sugerują, że spirulina może również działać neuroprotekcyjnie, ale w celu potwierdzenia tego efektu potrzebne są dodatkowe, bardziej rozległe badania na ludziach.
4. Zielenina
Zielone warzywa liściaste zawierają wysoki poziom azotanów, podobnie jak buraki. W rzeczywistości burak ma tak dużo azotanów, że może służyć jako ergogenik (substancja zwiększającą wydolność treningową) i suplement przedtreningowy w postaci soku z buraków.
Azotany poprawiają przepływ krwi przez rozszerzanie naczyń krwionośnych. Codzienne spożywanie bogatych w azotany warzyw (takich jak rukola, zielenina, koper, rzepa i liście buraków) może z czasem obniżyć ciśnienie krwi i przeciwdziałać nadciśnieniu.
Nie podążaj za tłumem!
Domniemane benefity Superfood są nieomal zawsze zbyt piękne, aby mogły być prawdziwe. Nie słuchaj kolorowych gazetek i reklam, bo zazwyczaj to Ty jesteś ich celem, a Twoje dokładniejsze doinformowanie jest im zupełnie nie na rękę!
Nie podążanie za tłumem i ostrożność w przekonaniach szumu medialnego pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze, albo nawet i zdrowie na dłuższą metę. Zamiast szukać dróg na skróty, zastanów się nad dodaniem kilku z powyższych produktów do swojej diety i wprowadzaj kolejne dobre zmiany do swojego życia, na przykład racjonalną ilość dobrego treningu! Superfood może pomóc, ale nie zrobi wszystkiego za Ciebie!
Artykuł sponsorowany