Niedobór witaminy B, a dokładnie niewystarczające stężenie któregokolwiek ze związku należącego do tzw. B-kompleksu może powodować zaburzenia pracy organizmu. Szczególnie dotyka to układu nerwowego, pracy mózgu i mięśni. Jakie witaminy zaliczamy do witamin z grupy B? Czym grozi niedobór witaminy B i dlaczego warto wówczas sięgnąć po łososia? Niedobór witaminy B – za co odpowiadają poszczególne witaminy B-kompleks?
Witaminy z grupy B to zbiorcza nazwa związków rozpuszczalnych w wodzie, które zapewniają wsparcie układu nerwowego, odpornościowego, pomagają zwalczyć uczucie zmęczenia, co bezpośrednio wpływa na dobre samopoczucie i poziom energii. Witaminy z grupy B powszechnie występują w żywności m.in. w produktach zbożowych, warzywach, jajach i rybach np. w łososiu, warto zadbać o to, aby produkty te stanowiły podstawę naszego jadłospisu.
Niedobór witaminy B – objawy
- Niedobór witaminy B1 (tiaminy) powoduje zaburzenie przewodnictwa nerwowego, co wpływa niekorzystnie na pracę serca i mięśni. Objawy niedoboru witaminy B1 to przewlekłe zmęczenie, szybka męczliwość podczas wysiłku fizycznego, obniżenie nastroju, ból głowy, brak łaknienia, zaparcia, zaburzenia cyklu menstruacyjnego i obniżenie libido.
- Niedobór witaminy B2 (ryboflawiny), która odpowiada za funkcje układu nerwowego, metabolizm żelaza, przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów będzie zaburzał procesy trawienia i wchłaniania. Związek ten bierze też udział w procesach widzenia, dlatego niski poziom ryboflawiny może powodować zaczerwienienie i suchość spojówek oraz dysfunkcje układu nerwowego i hormonalnego. Dodatkowo w związku z tym, że jest niezbędna do utrzymania skóry w dobrej kondycji, a jej braki będą skutkować pękaniem kącików ust, złuszczaniem naskórka, czy łojotokowym zapaleniem skóry.
- Niedobór witaminy B3 (niacyny, witamina PP), która odpowiada za funkcje psychologiczne, działanie układu nerwowego i mózgu, będzie wpływał na przewlekłe uczucie zmęczenia, obniżenie nastroju, odczuwanie niepokoju lub nerwowość. Przez to, że uczestniczy w syntezie hormonów płciowych (progesteronu, estrogenu), tyroksyny, insuliny i kortyzolu jej niedostateczna ilość będzie powodować zaburzenia gospodarki hormonalnej.
- Niedobór witaminy B4 (choliny), która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, metabolizm homocysteiny będzie dawał objawy w postaci osłabienia pamięci i koncentracji, obniżenia nastroju, stanów lękowych i szybkiej męczliwości mięśni. Przy niedoborze witaminy B4 mogą też pojawiać się zaparcia i problemy z właściwą detoksykacją organizmu, gdyż jest odpowiedzialna za prawidłowy metabolizm lipidów i pracę wątroby.
- Niedobór witaminy B5 (kwasu pantotenowego), która uczestniczy w procesach energetycznych i prawidłowej pracy mózgu oraz wspiera pigmentację włosów, najbardziej jednoznaczne objawy będzie dawał w postaci szybkiego siwienia włosów.
- Niedobór witaminy B6 (pirydoksyny) odpowiedzialnej głównie za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i skurcze mięśniowe, w tym mięśnia sercowego, objawia się m.in. bolesnymi skurczami mięśni, drżeniem mięśni np. powieki. Bardzo często witamina B6 występuje w suplementach z magnezem.
- Niedobór witaminy B8 (biotyny) wiąże się ze złą kondycją skóry włosów i paznokci. Może też występować osłabienie odporności i pogorszone krzepnięcie krwi. Niedobór witaminy B8 występuje niezwykle rzadko i dotyczy osób z zaburzeniami trawienia lub wchłaniania.
- Niedobór witaminy B9 (kwasu foliowego) jest szczególnie niebezpieczny dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu, gdyż uczestniczy w prawidłowym podziale komórek i odpowiada za rozwój łożyska. Niedobór kwasu foliowego może powodować wady wrodzone u dziecka.
- Niedobór witaminy B12 (kobalaminy) będzie zaburzał proces krwiotwórczy, co skutkuje powstawaniem niedokrwistości megaloblastycznej. Jest niezbędna wraz z witaminą B9 do metabolizmu homocysteiny, uczestniczy w produkcji serotoniny oraz jest ważna dla procesów energetycznych. Niedobór witaminy B12 będzie objawiał się zaburzeniami neurologicznymi, obniżonym samopoczuciem i przewlekłym zmęczeniem.
Zbilansowana dieta, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, będzie skutecznie nas chronić przed niedoborem witaminy B. Warto zwrócić uwagę na pełnowartościowe źródła białka, zwiększyć spożycie ryb np. łososia, spożywać produkty zbożowe z pełnego przemiału, pieczywo razowe, kasze oraz wprowadzić do menu zielone warzywa takie jak sałata, rukola, roszponka, szpinak i jarmuż.