Go to content

Co się stanie z twoim ciałem, kiedy odstawisz cukier? 8 ważnych zmian

cukier
fot. iStock/ Rostislav_Sedlacek

Czy jest jeszcze ktoś, kto nie wie, że cukier szkodzi? I o ile potrzebujemy naturalnych cukrów z owoców, ziaren i warzyw, to te znajdujące się w bardziej przetworzonej żywności mogą nie tylko zniszczyć nasze zdrowie, ale także dostarczają nam całej masy bezużytecznych kalorii. Naukowcy zbadali, co się stanie, jeśli zrezygnujemy z cukru na 10 dni. Rezultaty badań dają do myślenia.

Przykład? Kupujesz w sklepie małą paczuszkę cukierków, a wraz z nimi cukier, 251 kalorii, 13% dziennego zapotrzebowania na tłuszcze nasycone i marne 7,4 mg potasu. Możesz zjeść całą paczkę i ledwo poczuć sytość, ponieważ twój żołądek potrzebuje pewnych minerałów, aby czuć się nasyconym. I odwrotnie, możesz zjeść ziemniaka, który ma 168 kalorii, 0 tłuszczu, bez dodatku cukru, 4 gramy błonnika, 28% witaminy C, 27% witaminy B6, 26% potasu, 12% niacyny, 12% kwasu foliowego, 12% magnezu i więcej. I poczuć sytość.

Dieta wypełniona rafinowanym cukrem może równać się diecie ubogiej w odpowiednie witaminy, minerały i inne składniki odżywcze niezbędne do utrzymania zdrowia.

Sprawdź, co się stanie jeśli przestaniesz jeść rafinowany cukier:

1. Obniży się poziom cholesterolu

Według badań, spożywanie zbyt dużej ilości cukru powoduje spadek naszego dobrego cholesterolu, co z kolei powoduje wzrost tego złego.

2. Poprawi się zdrowie serca

Spożywanie zbyt dużej ilości cukru powoduje również wzrost trójglicerydów, co może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Zmniejszając o zaledwie 20% spożycie cukru, obniżasz ryzyko chorób serca.\

3. Poprawi się zdrowie zębów

Twój dentysta mówi ci, abyś ograniczyła cukier? Naprawdę ma ku temu powody. Słodkie przysmaki smakują pysznie, ale mogą również powodować gnicie zębów. Cukier odżywia bakterie w jamie ustnej, które są odpowiedzialne za ubytki i infekcje.

4. Schudniesz

Jedzenie w nadwyżce kalorycznej przez dłuższy czas może powodować przyrost masy ciała. A żywność zawierająca rafinowany cukier jest zazwyczaj bogatsza w kalorie, za to ma prawie żadną wartość odżywczą.

Fot. iStock/YakobchukOlena

5. Zaczniesz się lepiej odżywiać

Kiedy ograniczymy rafinowany cukier (który jest tylko pustymi kaloriami), pojawi się więcej miejsca na zdrowsze opcje, takie jak orzechy, nasiona, ziarna, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Wszystkie te pokarmy mają składniki odżywcze, których organizm potrzebuje do zdrowego funkcjonowania.

6. Poprawi się stan twojej skóry

Czy to nie dziwne, że jesteśmy w stanie płacić grube pieniądze za kosmetyki czy zabiegi medycyny estetycznej i… równie grube za kiepskie jedzenie? Tymczasem wystarczy po prostu wyeliminować rafinowany cukier z diety.

7. Zmniejszy się ryzyko chorób

Ci, których dieta wypełniona jest rafinowanym cukrem, są również bardziej narażeni na rozwój cukrzycy, chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi, chorób wątroby i wielu innych poważnych chorób. Eliminując cukier, zmniejszasz ryzyko wielu chorób.

8. Poprawa nastroju

Spożywanie cukru negatywnie wpływa na nasze zdrowie psychiczne. Może zwiększyć prawdopodobieństwo depresji, czy lęków.