Chyba nikt nie zrozumie drugiej kobiety lepiej niż kobieta. Wiem, co to znaczy być osobą pogubioną i nieszczęśliwą. A teraz czuję i wiem dokładnie, co znaczy być szczęśliwą, pełną harmonii, zdrowia, witalności (…) Wiem, że każdy człowiek może osiągnąć ten stan, wybierając odpowiedni styl życia – mówi Agnieszka Maciąg. Ta wspaniała kobieta wywróciła swój świat do góry nogami 14 lat temu. Dziś zdradza, jak przybliżyć się do tego, co jej już udało się osiągnąć.
Bo na swoje zdrowie, siłę i uśmiech, pracujemy każdego dnia. Niestety nie zawsze dobrymi metodami. Obejrzyjcie koniecznie krótki film, w którym Agnieszka opowiada o swojej przemianie. Zapraszamy na Wyższy Poziom Zdrowia!
Paszteciki serwowane do czerwonego barszczu to ciekawy pomysł na danie, które pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na inne okazje. Kryją w sobie smaczny farsz, najczęściej mięsny, ale jest wiele innych przepisów na paszteciki w różnych wydaniach — z kapustą i grzybami, czy szpinakiem i fetą.
Najpopularniejsze są paszteciki drożdżowe, ale nie brakuje również przepisów na paszteciki z ciasta francuskiego. Warto spróbować obu wersji i zdecydować, która sprawdzi się lepiej.
Paszteciki z mięsem (drożdżowe) — przepis
Fot. iStock/paszteciki z mięsem
Paszteciki z mięsem — składniki:
Farsz:
1/2 kg mięsa z łopatki wieprzowej
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól
pieprz mielony
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarnka czarnego pieprzu
2 łyżki majeranku
olej do podsmażania
Ciasto:
60 dkg mąki pszennej
2 jaja
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
2 dag świeżych drożdży
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
siemię lniane
czarnuszka
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Farsz:
Cebule obierz, pokrój w kostkę. Mięso umyj, pokrój w małą kostkę.
W garnku rozgrzej olej, podsmaż mięso, dodaj cebulę — gdy cebula się zrumieni, mięso podlej wodą. Dodaj przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz) i duś do miękkości. Gdy mięso zmięknie, zdejmij je z ognia.
Mięso zmiel w maszynce wraz z cebulą z wywaru. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Wymieszaj i wyrób ręką na jednolitą masę. Jeśli masa będzie za sucha, można ją podlać wywarem, w którym mięso się dusiło.
Ciasto:
Drożdże rozpuść w połowie mleka i odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuść w rondelku. Do pozostałego mleka dodaj cukier, jaja i masło. Wymieszaj do połączenia. Wsyp sól, rozpuszczone drożdże i stopniowo mąkę. Wyrób elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na dwie części. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, przekrój go na pół. Na obu częściach rozsmaruj farsz,i zwiń ciasto jak roladę. Każdą zwiniętą część pokrój na małe paszteciki ok. 5 cm szerokości. To samo zrób z drugą częścią ciasta.
Tak przygotowane paszteciki połóż na blaszkę, posmaruj mlekiem i posyp ziarnami.
Piecz ok. 25-30 minut w 160 stopniach, aż do zrumienienia.
Paszteciki z kapustą i grzybami (drożdżowe) — przepis
Fot. iStock/paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami — składniki:
Ciasto:
400 g mąki
200 ml ciepłego mleka
30 g drożdży
jajko
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Farsz:
500 g kiszonej kapusty
300 g pieczarek
200 g grzybów suszonych
cebula
sól
pieprz
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na noc. Nie wylewaj wody po grzybach.
Na drugi dzień rozrób drożdże z cukrem zalej ciepłym mlekiem i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie przesiej mąkę z solą, wymieszaj, dodaj olej, wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto. Przykryj, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której stały.
Kiszoną kapustę włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj pół godziny. Odcedź, odciśnij i posiekaj.
Cebulę i pieczarki obierz i pokrój. Grzyby suszone osącz z wody i drobno pokrój.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, włóż pieczarki i grzyby suszone. Dopraw solą i pieprzem. Duś, co jakiś czas mieszając, aż grzyby zmiękną, a sok wyparuje. Wrzuć posiekaną kapustę, dodaj przyprawy i smaż razem kilka minut. Ostudź.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrób i rozwałkuj na podłużny pasek. Przez jego środek wyłóż gotowy farsz, zlep boki ciasta. Ciasto odwróć na drugą stronę i za pomocą noża podziel na porcje.
Paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem, wyłóż na papier do pieczenia na blaszce.
Piekarnik rozgrzej — piecz w temperaturze 180º ok. 20 minut.
Drożdżowe paszteciki ze szpinakiem — przepis
Fot. iStock/paszteciki ze szpinakiem
Drożdżowe paszteciki ze szpinakiem — składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
250 g margaryny
250 ml kwaśnej śmietany
20 g drożdży
cukier
sól
gałka muszkatołowa
jajo do posmarowania
Farsz:
500 g szpinaku
100 g pieczarek
kostka fety
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Farsz:
Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż razem z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie. Dopraw solą i pieprzem.
Świeży szpinak umyj, posiekaj (zamrożony wcześniej wyjmij do rozmrożenia) i wrzuć na patelnię. Po chwili dorzuć pokrojoną w kostkę fetę. Trzymaj na ogniu i mieszaj, aż feta nieco się rozpuści.
Ciasto:
Śmietanę wymieszaj z drożdżami i odrobiną cukru.
Mąkę posiekaj z margaryną, dodaj śmietanę z drożdżami, szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę soli. Wyrób ciasto i zostaw na 20 minut.
Ciasto rozwałkuj na cienkie placki, nakładaj farsz i formuj paszteciki. Ciasto na brzegach dociśnij widelcem. Górę posmaruj roztrzepanym jajem. Piecz 20 minut w temp 180ºC.
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem — przepis
Fot. iStock
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem — składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
500 g mięsa z rosołu (kurczak, indyk)
cebula
1 ząbek czosnku
łyżka masła
łyżka oliwy
sól
pieprz
natka pietruszki
jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Mięso oddziel od kości i zblenduj na gładką masę.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle z dodatkiem oliwy. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do cebuli i podsmaż. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem, dorzuć natkę pietruszki.
Ciasto francuskie rozłóż, pokrój na równe kwadraty, nałóż farsz i posklejaj boki. Paszteciki posmaruj jajkiem i piecz 15-20 minut w 200ºC.
Przyjrzyj się tym sympatycznym 21 postaciom. Czy któraś szczególnie przykuła twoją uwagę? Wybrałaś jedną, konkretną figurkę? Ten prosty test psycho-emocjonalny zainspirowany metodą Pipa Willsona jest nie tylko dobrą zabawą. Przekonaj się sama!
Pip Willson jest psychologiem i trenerem znanym na całym świecie z bardzo prostej metody, dzięki której udaje mu się pomóc ludziom znaleźć maksymalny potencjał i równowagę w życiu. Pip Wilson wynalazł Blob Tree, początkowo przeznaczone dla dzieci, by pomóc rozpoznać ich predespozycje.
Fot. Screen Facebook/Penny Thomas
A więc, który numer wybrałaś?
Jeśli wybrałaś człowieczka nr 2 lub nr 3
Jesteś osobą ambitną i pewną siebie. Wiesz, że zawsze będziesz odnosiła sukcesy i że często pojawią się w twoim życiu sytuacje, które trzeba jak najlepiej i jak najszybciej wykorzystać.
Jeśli wybrałaś człowieczka nr 1
Jesteś pewna siebie, zadowolona z życia – optymistka. Jesteś osobą inteligentną, która umie oceniać sytuację z dystansem.
Jeśli wybrałaś człowieczka nr 21
Jesteś osobą, która ciągle próbuje i wciąż nie wie, jak znaleźć najlepsze dla swojego życia rozwiązania. Musisz nauczyć się prosić o pomoc otaczających cię ludzi i wyrzec się podejrzliwej natury.
Jeśli wybrałaś człowieczka nr 9, 19 lub 4,
Ludzie widzą cię jako osobę aspołeczną, podejrzliwą i pewną siebie. Jeśli twoją uwagę przykuła 19-tka, możesz mieć narcystyczne skłonności i zazdrościć innym sukcesów.
Jeśli wybrałaś człowieczka nr 4
Zbyt szybko się poddajesz, nie ufasz swojemu niezwykłemu potencjałowi. Nie potrafisz zaufać. Może warto jednak spróbować?
Jeśli wybrałaś człowieczka nr 7, 11, 12
Charakteryzuje cię łatwość nawiązywania relacji i komunikacji. Umiesz wspierać swoich przyjaciół. Cechuje cię wysoka inteligencją emocjonalna, która pomaga ci skutecznie radzić sobie w trudnych sytuacjach życiowych. Masz ducha pracy zespołowej, widzisz jasną stronę mocy i cały czas znajdujesz rozwiązania dla problemów – swoich i innych osób.
Jeśli wybrałaś człowieczka nr 5
Jesteś kreatywna, kochasz życie, cieszysz się każdą chwilą, kochasz innych i wiesz, jak być wdzięczną za wszystkie dobre rzeczy wokół ciebie. Pomaga ci to zachować pozytywne nastawienie, a to co najlepsze zawsze czeka za rogiem!
Jeśli wybrałaś człowieczka nr 6
Musisz czuć się kochana, chroniona i bezpieczna. Jesteś typem osoby, która zawsze zakochuje się w niewłaściwej osobie, a wszystko to z powodu swojej olbrzymiej potrzeby bycia kochaną. Musisz nauczyć się uważniej szukać tych, którzy mogą mu pomóc ci w rozwijaniu się, a nie tych, którzy nie rozumieją twojej wrażliwości.
Jeśli wybrałaś człowieczka nr 13
Jesteś smutna i zrozpaczona. Musisz zrobić wszystko, co w twojej mocy, aby odzyskać wiarę w siebie, szukaj wsparcia swoich bliskich!
Jeśli wybrałaś człowieczka nr 16, 17 i 18
Jesteś optymistką, pełną życia, aktywną na wielu płaszczyznach i z dystansem podchodzącą do wyzwań.
Jeśli wybrałaś człowieczka nr 14
Masz duszę filantropa, zrobiłabyś wszystko aby pomóc innym. Charakteryzujesz się dużą empatią i „wielkim sercem.” Powinnaś nauczyć się dbać o siebie, a nie tylko o innych!
Jeśli wybrałaś człowieczka nr 10, 15 i 20
Uwielbiasz smak sukcesu, nawet jeśli nie zawsze osiągasz go w konwencjonalny sposób. Ten, kto wybrał numer 20 jest ambitny, pewny siebie i pełen życia, jest innowatorem i nie boi się ryzyka. Jego dystans i pasja przynoszą mu wiele osiągnięć i satysfakcji.
Jeśli wybrałaś człowieczka nr 10 jesteś ambitna, ale też bardzo ostrożna. Jest pracowita i zdeterminowana, dlatego odnosisz sukcesy. Twoje pomysły zawsze się wyróżniają i jesteś ceniona w każdym środowisku.
Jeśli wybrałaś człowieczka z numerem 15
Motywuje cię droga do sukcesu, a nie sam sukces. Jesteś ciekawa nowych rzeczy, nowych doświadczeń, poznawania ludzi i uczenia się od każdej napotkanej osoby.
Jeśli wybrałaś człowieczka nr 8
Masz duszę marzyciela i romantyka. Lubisz mieć chwile tylko dla siebie. W ten sposób odzyskujesz energię i dobry nastrój niezbędny do komfortowego życia i socjalizacji. Warto, aby bliscy zrozumieli twoją potrzebę izolacji i nie odbierali jej źle, dając ci przestrzeń, której potrzebujesz.