Go to content

9 drobnostek, które sprawią, że zaczniesz jeść mniejsze porcje i zrezygnujesz z podjadania

10 drobnostek, które sprawią, że zaczniesz jeść mniejsze porcje i zrezygnujesz z podjadania
Fot. iStock / stevanovicigor

Kobiety, które są na diecie, wiedzą, że najtrudniej jest opanować pociąg do jedzenia. A gdy pilnie liczymy kalorie, każda dokładka czy sięgnięcie po nieplanowaną przekąskę, oddala od celu. Nie tylko ze względu na przyjęte kalorie, ale sam fakt, że bez silnej woli, mało prawdopodobne jest dotrwać do samego końca.

Aby łatwiej kontrolować apetyt, warto wypróbować kilka sprawdzonych sposobów, które skutecznie oszukają mózg, aby czuł się bardziej syty i powstrzymają przed sięgnięciem po dokładkę.

Dzięki sprytnym i prostym sztuczkom, zaczniesz jeść mniejsze porcje (i oszukasz „mózg na diecie”)

1. Apetyt kontra woda

Najbardziej oczywisty i przez wiele osób chętnie praktykowany sposób, czyli jesz mniej, pijesz więcej. Najlepiej by pić kilka szklanek wody 15-30 minut przed głównym posiłkiem (śniadanie, obiad lub kolacja). Dzięki temu można oszukać głód i tymczasowo zająć żołądek, a w konsekwencji zjeść mniej podczas posiłku. Woda nie dostarcza kalorii, ale jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz zachowania urody.

2. Jedzenie na mniejszych talerzach

Wiele osób przejawia tendencji do nakładania potrawy po same brzegi talerza. Jeśli zamienisz większy talerz na mniejszy, automatycznie nałożysz mniej jedzenia. Mimo tego widok wypełnionego talerza (nawet mniejszego) może skutecznie oszukać twój mózg w kwestii sytości. Przecież je się także oczami.

3. Omijaj miejsca, gdzie można dobrze zjeść

Posiłki jedz w domu, gdzie masz pełną kontrolę nad ilością i wielkością dania. W restauracjach, barach szybkiej obsługi dostaniesz porcję z góry ustaloną, której raczej się nie oprzesz a w dodatku nie masz wpływu na to, w jaki sposób była przygotowywana. Nawet gdy nie jesteś specjalnie głodna, omijaj takie miejsca, w których apatyt zawsze się wzmaga.

4. Przeżuwaj dokładnie kęsy

Mała rzecz, a ma naprawdę duże znaczenie. Żołądek informację o sytości wysyła dopiero po ok. 15 minutach jedzenia, gdzie przez ten czas można naprawdę dużo zjeść. Dokładne żucie jedzenia pozwala nie tylko lepiej rozdrobnić pokarm i przyspieszyć jego trawienie, ale też rozsmakować się w nim. Dzięki temu zyskasz na czasie, do momentu, gdy żołądek nie „uzna”, że już jest pełen.

5. Warzywa mają pierwszeństwo 

Warzywa są nie tylko pełne witamin i innych cennych składników odżywczych, ale zawierają dużo błonnika. Błonnik znakomicie reguluje apetyt i zmniejsza wahania cukru we krwi, więc warto włączać go do każdego posiłku. Jedząc pokarmy z błonnikiem, który pęcznieje w układzie pokarmowym, szybciej się najesz.

10 drobnostek, które sprawią, że zaczniesz jeść mniejsze porcje i zrezygnujesz z podjadania

Fot.iStock / Donald Gruener

6. Pozbądź się zapasów słodyczy

Najczęściej słodycze schowane są gdzieś w szafce, na wypadek nagłej ochoty, czy też przyjęcia gości. Jednak skoro masz świadomość, że one tam są, łatwiej się oddać pokusie i sięgnąć po ten zakazany owoc. Gdy opróżnisz szafkę i dopadnie cię chęć na coś słodkiego, raczej nie ubierzesz się specjalnie po to, by kupić batonik w sklepie dwie ulice dalej.

7. Sztuczną słodycz zamień na naturalną

Jeśli musisz mieć coś pod ręką słodkiego, to niech to będą przynajmniej owoce. Zamiast niezdrowego, rafinowanego cukru, dostarczysz do organizmu trochę naturalnej słodyczy, a wraz z nią, duże ilości witamin i minerałów. Fakt, owoce również potrafią być bardzo kaloryczne, ale biorąc pod uwagę wszystkie ich zalety, zdecydowanie zdrowiej sięgać po słodki owoc, niż bezwartościowy batonik.

8. Kontrola i planowanie ilości posiłków

Planuj swoje posiłki oraz składniki, jakie do nich wykorzystasz. Będziesz miała czas przemyśleć wartość dania, zamiast wrzucać na szybkiego do garnka to, co wpadnie ci w ręce. Przy dzisiejszym pędzie trudno znaleźć czas na wszystko, więc planowanie, oraz gotowanie i zabieranie części posiłków do pracy, pozwoli na kontrolowanie ilości i jakości tego, co jesz, a także oszczędzi twój czas.

9. Jedz tylko wtedy, gdy jesteś głodna

Niby rzecz oczywista, a jednak wiele z nas wrzuca w siebie niemałe ilości przekąsek np. przebywając w towarzystwie przyjaciół. Siedząc wspólnie przy stole i rozmawiając, ryzykujesz tym, że przestaniesz skupiać się na jedzeniu i zjesz o wiele więcej niż powinnaś. Podobnie w domu, jeśli siedzisz i oglądasz film, a przy tym podgryzasz coś dobrego dla przyjemności, trudno ci będzie utrzymać w ryzach ilość zjedzonych przekąsek. Skupiaj się na czynności, jaką jest jedzenie i sięgaj po nią nie z nerwów, dla towarzystwa czy zabicia czasu, ale wtedy gdy naprawdę poczujesz głód.


źródło: www.lifehack.org