Co jeść, czego nie jeść, jak nie przytyć, a jak stracić zbędne kilogramy? Te pytania od czasu do czasu rozbrzmiewają w głowie każdej z nas. Niestety, wciąż nie ma jednej właściwej odpowiedzi. Niektórzy powiedzą, że należy odzwyczaić się od węglowodanów, podczas gdy inni twierdzą, że to tłuszcz jest wrogiem.
Tymczasem to jedzenie ma największy wpływ na nasze zdrowie, a to co nam pomaga zmienia się w zależności od stylu życia, wieku, czy nawet samego DNA. Jednak na choroby serca, raka piersi, cukrzycę i chorobę Alzheimera umiera najwięcej kobiet. I chociaż dieta nie może całkowicie zapobiec tym dolegliwościom, może zdecydowanie zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia
Włączenie tych 14 produktów do diety jest doskonałym początkiem do uzyskania równowagi i słusznego poczucia, że zdrowo się odżywiamy.
Awokado
Awokado może być lepsze od jabłka, czy jakiegokolwiek innego owocu. Awokado dostarcza organizmowi zdrowe tłuszcze do walki z chorobami serca. Pomaga we wchłanianiu innych składników odżywczych, obniża poziom złego cholesterolu i zapewnia dużą dawkę kwasu foliowego.
Banan
Banan powinien się znaleźć przynajmniej kilka razy w tygodniu w naszym śniadaniu. Jest bogaty w potas i naturalnie słodki, pomaga walczyć z depresją lepiej niż niektóre antydepresanty.
Fasolka
Każda jej odmiana. Pomagają zmniejszyć ryzyko raka piersi, są źródłem żelaza i witaminy B, a do tego jest bardzo tania.
Jagody
Jagody są bogate w przeciwutleniacze, które mogą pomagają walczyć z objawami starości, problemami z pamięcią. Ponadto zapobiegają zakażeniom dróg moczowych.
Chleb
Chleb jest naprawdę dobry, szczególnie ten pełnoziarnisty. Chleb pełnoziarnisty zawiera błonnik, który może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi poprzez obniżenie wysokiego poziomu estrogenu we krwi.
Brukselka
Mogłeś ich nienawidzić, kiedy byłeś dzieckiem, ale nadszedł czas, aby zmienić zdanie. Warzywa kapustne, takie jak brukselka, mogą zwalczać nadmiar estrogenu w organizmie, który prowadzi do raka piersi u wielu kobiet. Trzeba tylko nauczyć się je przyrządzać na swój ulubiony sposób.
Cynamon
Oczywiście nie będziemy go jeść łyżeczką, ale cynamon zawiera proantocyjanidyny i aldehyd cynamonowy, dwa związki o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwdrobnoustrojowych, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i innym zaburzeniom neurologicznym. Warto pamiętać o tej przyprawie.
Ciemna czekolada
Życie żadnej kobiety nie jest kompletne bez czekolady – chyba że jesteś jedną z tych zwariowanych kobiet, które twierdzą, że jej nienawidzą. Czekolada ma niezliczone korzyści zdrowotne wynikające z bajecznych flawonoidów. Te przeciwutleniacze mogą utrzymać płytki krwi w zdrowiu, odblokować tętnice i obniżyć ciśnienie krwi. Dodatkowo, ciemna czekolada łagodzi stres i napięcie, co zostało klinicznie udowodnione. Jedz czekoladę na zdrowie.
Jajka
Do przygotowania na wiele sposobów. Żółtka zawierają cholinę, substancję odżywczą wykorzystywaną do funkcjonowania wszystkich komórek, która może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.
Czosnek
Często nie jemy ze względu na zapach, jednak – uwaga – czosnek zawiera ponad 70 fitochemikaliów, z których wszystkie mają same zdrowotne właściwości. Wykazano, że duże spożycie czosnku obniża ryzyko raka jajnika.
Zielone liście
Szpinak, jarmuż, wszystkie warzywa mające ciemno zielone liście idealnie zapobiegają złamaniom kości, ponieważ zawierają dużo witaminy K. Szukajcie przepisów i włączajcie je w swoją dietę.
Chude wołowe mięso
Przede wszystkim zawiera witaminę B. Jej niedobór witaminy B może prowadzić do niedokrwistości, kobiety są na nią bardziej podatne niż mężczyźni. Wołowina jest bogata w białko i witaminę B, ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Oczywiście w żadnym wypadku nie musisz jej jeść codziennie.
Owsianka
Płatki owsiane to cudowne jedzenie, ci którzy żyli najdłużej jedli je codziennie. Płatki pomagają utrzymać równowagę cukru we krwi i zawierają jedne z najbogatszych rezerwuarów błonnika. Czy wiesz, że płatki owsiane mogą również podkręcić twój metabolizm? To jeszcze jeden powód, dla którego powinnaś je jeść każdego ranka.
Czerwone wino
Istnieje 20 powodów dla których warto pić czerwone wino codziennie, a które mają związek ze zdrowiem. Według jednego z badań przeprowadzonych przez Harvard, kobiety, które piły wino, miały około 30% więcej szans na cieszenie się dobrym zdrowiem w starszym wieku niż te, które całkowicie zrezygnowały z picia.
źródło: The Dailymeal