Zawsze twierdziła, że „nieważne, co się je, ważne z kim” o czym konsekwentnie pisze w swojej najnowszej książce „Życie towarzyskie” popularna i bardzo lubiana dziennikarka. W niej zaprasza do swojego domu, wskazując miejsce przy pięknie udekorowanym stole, dzieli się sprawdzonymi sposobami na udane, smaczne i pełne pozytywnych emocji – spotkania. Warto zajrzeć do niej przed zaproszeniem gości do domu, a tymczasem mamy dla Was jej przedsmak – przepisy na trzy potrawy ze śledzi, które dziennikarka uwielbia! Czujemy, że i Wy pokochacie…
Śledzie Doroty Wellman
Śledź marynowany w cytrynach
8 filetów śledziowych
2 cytryny
1 łyżka stołowa cukru brązowego lub miodu
1 czerwona cebula
1 papryczka chili
pół łyżeczki curry
100 ml oleju, np. słonecznikowego
1 ząbek czosnku
Filety śledziowe mocz 4 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie przygotuj marynatę. Sok z cytryn wymieszaj z cukrem lub miodem, dodaj curry, papryczkę chili, olej, posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Filety śledziowe wyjęte z wody odsącz na papierowych ręcznikach, następnie zanurz w marynacie, zostaw na 24 godziny w lodówce, od czasu do czasu wymieszaj.
Klasyczny śledź w oleju
10 filetów śledziowych
2 białe cebule
5 ząbków czosnku
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
6 łyżek stołowych octu białego winnego
5 goździków
szczypta cynamonu
1 pęczek natki pietruszki
200 ml oleju, np. słonecznikowego
szczypta soli
Filety śledziowe mocz 4 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie przygotuj marynatę. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek – w plasterki. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Wszystko wrzuć do miski, dopraw solą, pieprzem, octem i olejem. Dodaj szczyptę cynamonu i goździki. Odstaw na 8 godzin w ciepłe miejsce. Filety odsącz, zanurz w marynacie i włóż do lodówki na 24 godziny, co jakiś czas wymieszaj.
Śledź w śmietanie z jabłkiem
10 filetów śledziowych
500 g śmietany kwaśnej 18%
4 kwaśne jabłka
2 łyżki stołowe miodu
3 cebule szalotki
5 łyżek stołowych octu jabłkowego
1 pęczek natki pietruszki
2 pęczki szczypiorku
Filety śledziowe mocz 4 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie przygotuj marynatę. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, skrop octem, zmieszaj z jabłkami. Dodaj śmietanę i miód. Natkę pietruszki posiekaj drobno, wymieszaj ze śmietaną. Następnie śledzie zanurz w marynacie i zostaw na 48 godzin w lodówce. Szczypiorek posiekaj i posyp nim gotowe śledzie.
Śledź po cygańsku na ostro
10 filetów śledziowych
2 białe cebule
5 ogórków kiszonych
200 g keczupu
2 łyżki stołowe musztardy
5 łyżek stołowych oleju, np. słonecznikowego
1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
3 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa miodu lub cukru
Filety śledziowe mocz 4 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie przygotuj marynatę. Ogórki i cebulę pokrój w plasterki, cebulę posyp przyprawami, dodaj miód lub cukier. Dorzuć keczup, musztardę, posiekany drobno czosnek i olej. Śledzie połącz z marynatą, zostaw na 24 godziny w lodówce, wymieszaj raz na jakiś czas.
Smacznego!