12 kwietnia wraz z dziennikiem „Rzeczpospolita” wystartowała 2. edycja kampanii edukacyjnej „Zdrowy Brzuch”, która dotyczy kwestii właściwego odżywiania oraz profilaktyki i leczenia chorób układu trawiennego. Jesteśmy Partnerem Kampanii i specjalnie dla Państwa publikacja dostępna jest w wersji online: http://dbajozdrowie.info/wp-content/uploads/2017/04/Zdrowy-Brzuch_kwiecien-2017.pdf
Publikację otwiera wypowiedź prof. dr hab. n. med. Grażyny Rydzewskiej, Prezes Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii na temat powszechnych dolegliwości, z którymi spotykają się prawie wszyscy Polacy oraz głównych problemów w gastroenterologii. Zapraszamy również do lektury wywiadu na temat uchyłków jelita grubego, które uważane są za chorobę cywilizacyjną XXI wieku. Charakteryzują się one uciążliwymi objawami i nieleczone mogą prowadzić do bardzo groźnych powikłań.
Współczesne tempo życia, ciągłe narażenie na stres oraz niewłaściwa dieta powodują, iż czynnościowe choroby przewodu pokarmowego dotykają nas coraz częściej. Nierzadko wiele objawów występuje w tym samym momencie. Rośnie jednak nasza świadomość i determinacja, aby z nimi skutecznie walczyć. Na temat roli trimebutyny w leczeniu powszechnych dolegliwości rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Barbarą Skrzydło-Radomańską, Członkiem Zarządu Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii.
Musimy jednak pamiętać, że czasem warto wyjść poza schemat i pomyśleć o tym, że nasze objawy mogą być manifestacją poważniejszych chorób. Przykładem takiej choroby jest porfiria, której jednym z najczęstszych objawów jest powtarzający się ból brzucha, którego nie da się przypisać żadnej innej jednostce chorobowej. Dr n. med. Robert Wasilewski z Kliniki Zaburzeń Hemostazy i Chorób Wewnętrznych Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie wyjaśnia jakie są główne objawy i jak wygląda proces diagnostyczno-terapeutyczny.
Nowoczesne metody diagnostyki w gastroenterologii są szczególnie istotne. O tym, dlaczego nie musimy przyzwyczajać się do dolegliwości żołądkowo-jelitowych oraz jakie metody diagnostyczne i terapie mogą nam pomóc rozwiązać problem, rozmawiamy z dr n. med. Mirosławą Gałęcką z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu. Natomiast, czym jest wrzodziejące zapalenie jelita grubego rozmawiamy z Agnieszką Gołębiewską – Prezes Polskiego Towarzystwa Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita „J-elita”.
Ważnym tematem kampanii jest kwestia właściwego odżywiania. Jesteśmy tym, co jemy, więc warto zadbać o to, abyśmy jedli mądrze. Nie powinniśmy dać się zwodzić pięknymi opakowani, ale przede wszystkim skupić naszą uwagę na składzie produktu. W tym obszarze wypowiada się Kasia Bosacka, prowadząca program „Wiem, co jem i wiem, co kupuję” w TVN Style. Wartościowych porad, jak tworzyć naszą dietę, aby nie była nudna, a dostarczała pełni składników odżywczych udziela Daria Ładocha, dziennikarka i coach żywieniowy. Warto również zapoznać się z artykułem Haliny Pilonis, na temat roli właściwego nawadniania dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Moda na dietę bez glutenu trwa w najlepsze. Tymczasem najnowsze badania sugerują, że to nie zawsze gluten może być odpowiedzialny za niekorzystne objawy związane ze spożyciem „zbóż glutenowych”. O tym czy zawsze powinniśmy winić gluten rozmawiamy z Małgorzatą Desmond, dietetyk, Przewodniczącą Rady Naukowej Fundacji WIEMY CO JEMY Nauka i Edukacja Społeczna dla Zdrowia.
Kampania skupia się również na zdrowiu najmłodszych. Prawidłowe żywienie w 1000 pierwszych dni życia dziecka ma ogromny wpływ na jego rozwój, funkcjonowanie oraz zdrowie – teraz i w przyszłości. To od decyzji rodziców zależą przyszłe nawyki żywieniowe i preferencje smakowe niemowlęcia. Dlatego odpowiednia edukacja opiekunów i dobre przykłady przez nich dawane są kluczowe dla budowania pozytywnych postaw żywieniowych u najmłodszych, które zaowocują w całym ich życiu. Więcej na ten temat w artykule Anny Sobolewskiej, Specjalisty ds. Żywienia, edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.
Zapraszamy do lektury. Specjalnie dla naszych czytelników publikacja w wersji online: http://dbajozdrowie.info/wp-content/uploads/2017/04/Zdrowy-Brzuch_kwiecien-2017.pdf