Dla dziecka Macierzyństwo

Twoje kontakty ograniczają się do telefonów, raz na trzy miesiące.Tak jakbyś rozwiódł się i ze mną, i z dzieckiem – zostało niemiłe zobowiązanie finansowe

Listy do redakcji
Listy do redakcji
6 listopada 2020
Fot. iStock/AleksandarNakic
 

Piszę do Ciebie kolejną wiadomość. Wiadomość, bo telefonów już nawet nie odbierasz. Wiem, co myślisz, kiedy wyświetla ci się mój numer na ekranie. Domyślam się, co mówisz swojej partnerce. Tak, kolejny raz proszę o pieniądze. Treść niezmienna od miesięcy: proszę, przelej mi pieniądze, już dawno po terminie.  Czy to jest normalne, by co miesiąc błagać o alimenty dla naszego wspólnego syna i czuć się przy tym coraz bardziej zawstydzona, upokorzona, sfrustrowana?

Mamy listopad. Czekam na alimenty września. Nie, nie żeruję na twojej pensji. Nie czekam na przelew, by kupić sobie ciuchy, kosmetyki i zapłacić rachunek za swój telefon. Nie czekam na przelew, by te pieniądze natychmiast wydać. Czekam na przelew, bo te pieniądze należą się mojemu dziecku.

Nie, nie głodujemy, mamy gdzie mieszkać i za co żyć. To zupełnie nie o to chodzi. Pracuję, pobieram 500 plus, ale zwyczajnie potrzebuję tych 700zł, które zgodnie z twoją wolą i wyrokiem sądu miałeś posyłać mi co miesiąc na konto, 1-go każdego miesiąca. Dziś 6-ty, pieniędzy od Ciebie brak. Trzeci miesiąc.

Powiedz, może powinnam odpuścić? Nie wliczać tej kwoty do domowego budżetu? Po mojej stronie psychiczne koszty są bardzo wysokie. I jeszcze te nerwy. Dość mam ciągłego tłumaczenia Ci, że idzie zima, że ciepłe buty, że kurtka cieplejsza potrzebne, że obiad w przedszkolu nie jest za darmo, tak jak lekarstwa, witaminy i zajęcia z judo. Fajnie się pozuje z synem do zdjęć, prawda? Gorzej wziąć za niego odpowiedzialność i wspierać finansowo

Nie żyjesz codziennie ze swoim synem. Nie widzisz jak rośnie, nie jesteś przy nim gdy w nocy gorączkuje, gdy ma dobre dni i gdy ma gorsze dni. Nie widzisz ataków histerii, momentów smutku ani szczęśliwych, radosnych chwil. Nie widzisz, jak zaczyna składać literki, jak świetnie liczy. Ponosisz konsekwencje swojej decyzji, by wyprowadzić się do innego miasta i założyć nową rodzinę.

Twoje kontakty ograniczają się do telefonów, raz na trzy miesiące. Wysyłasz SMS-y i obrażasz się, że on nie odpisuje. Zapomniałeś chyba, że nie ma własnego telefonu i nie umie jeszcze dobrze czytać ani pisać. Ma przecież 6 lat. A ty od trzech lat nie uczestniczysz w jego życiu tak, jak powinieneś. Tak jakbyś rozwiódł się i ze mną, i z dzieckiem. A teraz comiesięczne zobowiązanie jest niemiłym obciążeniem. Jedynie materialnym.

Wojtek rośnie. Za chwilę pójdzie do szkoły, pewnie jak inni rówieśnicy będzie uczęszczał na jakieś dodatkowe zajęcia, będzie miał jakieś hobby. Koszty utrzymania starszego dziecka są wyższe. Już teraz odkładam pieniądze na koncie oszczędnościowym. Dla własnego spokoju. Dla naszego poczucia bezpieczeństwa. Dla niego. Dlatego, że jeśli cokolwiek się stanie, mogę liczyć tylko na siebie.

Kiedy w końcu wyślesz nam te kilkaset złotych, jesteś z siebie bardzo dumny. Nie omieszkasz przy tym dodać jakiegoś komentarza. Zawsze usłyszę: „Nie wiem na co ty wydajesz tyle pieniędzy, na pewno zle się rządzisz…”

Zamilkłeś kiedy wysłałam ci rachunek za nowe buciki, czapkę, szalik i kurtkę. A przecież kupiłam je w Pepco, a nie w Reserved…

Wstyd mi przed Wojtkiem za to, że ma takiego ojca. Jest mi przykro, bo sama tak wybrałam. Ale chyba nadal będę wysyłać ci co miesiąc przypominajki o przelewie. Bo postępujesz nieuczciwie wobec własnego dziecka.


Dla dziecka Macierzyństwo

Awokado – właściwości dla zdrowia. Jak jeść awokado i jak z pestki wyhodować drzewko?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 listopada 2020
awokado - właściwości, jak jeść, z pestki, przepis
Fot. iStock
 

Awokado to owoc o delikatnej konsystencji i specyficznym smaku, które zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji. Nie bez przyczyny określany jest mianem superfood, które zalecane jest w zdrowej diecie. Jak jeść awokado i jakie przepisy pozwolą docenić jego wyjątkowy smak i właściwości?

Awokado — składniki odżywcze 

Awokado, zwane także owocem maślanym, jest prawdziwą skarbnicą wartościowych substancji. Dostarcza sporo witaminy E, zawiera także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Nie brakuje w nim wapnia, potasu i fosforu, jest dobrym źródłem błonnika (6,3 g na 100 g). Owoc ten jest kaloryczny, na 100 g miąższu przypada 221 kcal. To naprawdę dużo, ale w tym miejscu należy podkreślić, że są to kalorie pochodzące ze zdrowych tłuszczów, których jest w owocu nawet 30%. Przede wszystkim są tu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, bez których organizm nie mógłby poprawnie funkcjonować. Miąższ awokado dostarcza również pewną ilość białka i  niewielką ilość węglowodanów.

awokado - właściwości, jak jeść, z pestki, przepis

Fot. iStock

Wbrew pozorom nie tylko miąższ tego powodu jest jadalny. Również pestkę można jeść z korzyścią dla zdrowia. Zawiera dwa razy więcej  antyoksydantów, niż znajduje się w samym miąższu. Pestka awokado zawiera dużo rozpuszczalnego błonnika, który jest niezbędny dla procesu trawienia i zachowania szczupłej sylwetki.

Właściwości awokado

Do smaku tego owocu powinni przekonać się cukrzycy. Obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika zapobiega niebezpiecznym wahaniom glukozy we krwi, oraz wspiera obniżenie insulinooporności. Owoc ten, ze względu na obecność steroli roślinnych, pozwala na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi, oraz obniża ciśnienie krwi, chroniąc przed rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. Podobny wpływ na zdrowie mają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które chronią przed miażdżycą, chorobą niedokrwienną serca, zawałem mięśnia sercowego czy udarem mózgu. Duża ilość antyoksydantów sprawia, że awokado zalecane jest w diecie antynowotworowej. Z kolei obecność sporej ilości kwasu foliowego sprawia, że zalecane jest ono w diecie kobiet ciężarnych, w trosce o właściwy rozwój cewy nerwowej u dziecka.

Jak jeść awokado?

Nie każdy wie, jak jeść awokado i w jakiej formie je podać. Najważniejszy jest wybór owocu w sklepie. Powinien być dojrzały, ale nie przejrzały (te bywają niesmaczne). Jak sprawdzić, czy już dojrzało? Jeżeli owoc jest miękki pod palcami, a szypułkę można bez problemu usunąć, to znaczy, że owoc dojrzał. Dojrzałe nie może mieć zbyt ciemnego miąższu, i powinno się bez kłopotu dać rozsmarować na pieczywie. Jeśli trafi się niedojrzały egzemplarz, można poczekać kilka dni na to, aż dojrzeje i będzie już gotowe do zjedzenia. W tym przypadku należy je położyć w ciepłym miejscu.

awokado - właściwości, jak jeść, z pestki, przepis

Fot. iStock

Jak dostać się do awokado i je jeść? W tym owocu jadalny jest miąższ oraz pestka, która nie cieszy się specjalną popularnością w kuchni. Aby dostać się do miąższu, należy przekroić je dookoła wzdłuż, po czym przekręcić obie części na przeciwległe strony. Gdy połówki będą już oddzielone, szybkim ruchem należy wbić nóż w pestkę i przekręcić ją energicznie. Wtedy pestka bez kłopotu powinna wyjść z miąższu. Następnie łyżeczką należy wybrać miąższ, zostawiając samą skórkę. Z kolei pestkę można zetrzeć na tarce i dodać do np. napojów czy owsianki. Należy jednak uważać z ilością pestki, ponieważ nadmiar sprawi, że napój będzie gorzki.

Awokado można rozsmarować na kanapce zamiast masła, można także pokroić je w kostkę lub w plastry i położyć na kanapkę owoc ten smakuje rewelacyjnie jako podstawa zdrowej pasty do pieczywa. Świetnie sprawdzi się w sałatkach, lub też podane z jajkiem. Istnieje także wiele przepisów na awokado serwowane na słodko, jako zdrowy deser.

Awokado z jajkiem — przepis

Fot. iStock

Awokado z jajkiem — składniki:

  • jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • łyżki majonezu
  • świeża pietruszka
  • sok z cytryny
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, przekrój je na pół, wyjmij żółtka
  2. Do żółtek dołóż majonez i rozgnieć widelcem lub zblenduj.
  3. Awokado przekrój i obierz, skrop je sokiem z cytryny, żeby zachowało jasny kolor. Pół jego miąższu do rozdrobnij widelcem. Drugą połowę poszatkuj na cząstki do dekoracji.
  4. Żółtka zblenduj z miąższem, dodaj sól, pieprz, paprykę.
  5. Jajka napełnij farszem, połóż na wierzch pokrojone kawałki owocu i ozdób natką pietruszki.

Sałatka z awokado — przepis

awokado - właściwości, jak jeść, z pestki, przepis

Fot. iStock

Sałatka z awokado — składniki:

  • opakowanie sera typu feta
  • duże awokado
  • mała główka sałaty lodowej
  • garść roszponki
  • duży pomidor
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki zielonych oliwek

sos:

  • 2 łyżki octu balsamicznego.
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie: 

  1. Sałatę oraz roszponkę umyj i osusz z nadmiaru wody. Porwij lub potnij na kawałki i wrzuć do miski.
  2. Pomidor umyj i pokrój na cząstki. Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Fetę również pokrój w kostkę.
  3. Przygotuj sos: Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z resztą składników.
  4. Sałatkę polej sosem kilka minut przed podaniem.

Pasta z awokado i groszku na kanapki — przepis

Fot. iStock

Pasta na kanapki — składniki:

  • puszka zielonego groszku
  • awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

  1. Zalewę z zielonego groszku odlej, groszek wrzuć do miski.
  2. Awokado przekrój, usuń pestkę i oddziel łyżką miąższ od skórki. Miąższ i resztę składników wrzuć do groszku, dorzuć wyciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodaj resztę składników i wszystko zblenduj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem.

Awokado z pestki

Awokado z pestki to prosty sposób na wyhodowanie efektownej, żywej ozdoby kuchennego parapetu.

awokado - właściwości, jak jeść, z pestki, przepis

Fot. iStock

Aby wyhodować własne drzewko, wbij w wierzchołek pestki po przekątnej trzy wykałaczki. Następnie włóż ją do wody tak, by 3/4 jej wysokości było pod wodą. Woda powinna być świeża, najlepiej zmieniana raz dziennie. Jest duża szansa na to, że pestka wykiełkuje i w ciągu kilku tygodni roślina będzie miała łodygę i liście. Wtedy nadejdzie czas, by przenieść ją do doniczki.  Awokado z pestki raczej nie wyda owoców, podobnie jak cytrusy hodowane z pestki.


źródło: bonavita.pl,dietetycy.org.pl, www.przyslijprzepis.pl 

Dla dziecka Macierzyństwo

Sos czosnkowy. Jak przygotować go w wersji fit, z ziołami, do pizzy i do gyrosa?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
5 listopada 2020
sos czosnkowy - fit, z ziołami, do pizzy i do gyrosa
Fot. iStcok

Sos czosnkowy to aromatyczny i wyrazisty w smaku dodatek do wielu dań. Trudno sobie bez niego wyobrazić różne mięsa, sałatki czy zapiekanki. Jest on prosty w przygotowaniu, można go stworzyć w przysłowiowe pięć minut, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Jak przygotować sos czosnkowy na różne sposoby?

Sos czosnkowy przyrządzany jest głównie na bazie jogurtu naturalnego, typu greckiego czy rzadziej śmietany, oraz świeżego czosnku. Można poprawić jego smak dodatkiem majonezu. Aby go nieco „odchudzić”, zamiast tradycyjnego sosu, można przygotować go wyłącznie na bazie jogurtu naturalnego. Nieodzowne są w nim przyprawy — sól, pieprz, świeży koperek, a w wielu innych wariantach: bazylia, oregano, lub gotowa mieszanka ziół prowansalskich. Najlepiej smakuje schłodzony, więc warto przed podaniem trzymać go w lodówce. Jest to wielostronny dodatek, który pasuje do większości dań z mięsa, warzyw, ziemniaków, ryb, owoców morza, pizzy, zapiekanek, kebabów, gyrosa, naleśników czy sałatek.

Na ten dodatek, a raczej ilość czosnku w samym sosie powinny uważać osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Świeży czosnek może powodować wzdęcia, gazy, bóle brzucha, więc w przypadku nadwrażliwości należy być ostrożnym.

Sos czosnkowy fit z jogurtem — przepis

sos czosnkowy - fit, z ziołami, do pizzy i do gyrosa

Fot. iStock

Sos czosnkowy fit z jogurtem — składniki: 

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
  1. Koperek poszatkuj, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Do smaku dopraw solą i pieprzem.

Sos czosnkowy z ziołami — przepis

sos czosnkowy - fit, z ziołami, do pizzy i do gyrosa

Fot. iStock

Sos czosnkowy z ziołami — składniki: 

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1.  Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z resztą składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.

Sos czosnkowy (jogurt grecki) – przepis

sos czosnkowy - fit, z ziołami, do pizzy i do gyrosa

Fot. iStock

Sos czosnkowy (jogurt grecki) – składniki: 

  • 1 duży jogurt grecki (naturalny)
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie: 

  1. Z jogurtu odlej serwatkę i przełóż go do miseczki.
  2. Majonez wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  3. Doprawiony majonez dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj łyżką.

Sos czosnkowy do pizzy — przepis 

Fot. iStock

Sos czosnkowy do pizzy — składniki: 

  • duża śmietana 12%
  • łyżka majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie – bazylia, oregano, tymianek

Przygotowanie:

Śmietanę  zmieszaj z majonezem, wyciśnij czosnek, dodaj sól, pieprz i ulubione przyprawy. Wymieszaj i włóż do lodówki na jakiś czas, by się schłodził.

Sos czosnkowy do gyrosa — przepis

Fot. iStock

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • 4 łyżki oleju

Sałatka:

  • sałata lodowa
  • ogórek szklarniowy
  • pomidor
  • czerwona cebulka
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:

  • frytki

Sos z czosnkiem:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku

Sos paprykowy:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki keczupu
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w paski, następnie na mniejsze kawałki. Obsyp je przyprawą gyros i odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso usmaż na oleju.
  2. Przygotuj sałatkę do gyrosa: sałatę porwij, ogórek i pomidor pokój w półplasterki, cebulę w piórka. Wymieszaj składniki.
  3. Przygotuj sos z czosnkiem: koperek poszatkuj, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Do smaku dopraw solą i pieprzem.
  4. Przygotuj sos paprykowy: składniki sosu wymieszaj i dopraw do smaku.
  5. W międzyczasie wstaw frytki do piekarnika lub usmaż je na oleju.

Mięso do gyrosa podawaj z sałatą i frytkami, polej sosem czosnkowym i paprykowym.

Francuski sos czosnkowy aioli — przepis

Fot. iStock

Francuski sos aioli — składniki:

  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 10 ząbków czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z solą i bardzo dokładnie utrzyj lub ubij z żółtkami.
  2. Powoli wlewaj do sosu oliwę z oliwek, nie przestając ucierać całości.
  3. Do ubijanej masy dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze chwilę. Na koniec aioli przypraw świeżo zmielonym pieprzem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Zobacz także

Przeklęte okładki! Blog Ojciec trafił w czuły punkt i ruszyła lawina komentarzy

Mama i tata się nie rozwiedli, czyli wszystko u nas w porządku. Ten tekst wprawił pewną mamę w osłupienie

3 sposoby, na jakie krzywdzimy nasze dzieci