Macie pewnie świadomość, że wasze wybory wpływają na życie waszych dzieci. Mały człowiek w fazie intensywnego rozwoju, potrzebuje wyjątkowej troski i opieki, emocjonalnej i żywieniowej. Kluczowe jest, żebyśmy potrafili dać mu ciepło oraz bezpieczeństwo, a też odpowiednio dopasowali dietę do tak specyficznych potrzeb, jakie ma nasz maluch. Brzmi trudno i skomplikowanie? Nie jest takie trudne, a motywacją niech będzie myśl o tym, że wysiłek, który włożymy – szczególnie w 1000 pierwszych dniach życia dziecka – może pozytywnie wpłynąć na jego zdrowie teraz i w przyszłości.
Czas liczony od poczęcia do około 3 roku życia (czyli 1000 pierwszych dni) to najbardziej intensywny czas rozwoju poznawczego, językowego, społecznego, emocjonalnego oraz motorycznego. Najszybciej wtedy rozwija się mózg. Wasza rola w tym czasie jest nieoceniona – to wy sprawiacie, że dziecko od momentu narodzin czuje się kochane, bezpieczne i rozwija się prawidłowo. Dlatego tak ważny jest czas, jaki wtedy z dzieckiem spędzacie. Instynktownie czujecie zresztą, że musicie być jak najbliżej i że to właśnie z wami jest mu wtedy najlepiej i najwięcej na tym korzysta. Dziecko rozwija wtedy umiejętności, które procentują w całym, długim życiu człowieka, tj. społeczne, empatia, umiejętność uczenia się czy wiara w siebie.
Czy wiesz, że:
W ciągu 2 lat po narodzinach w każdej sekundzie w mózgu powstawać będą dwa miliony nowych połączeń nerwowych odpowiedzialnych za przekazywanie informacji.
Czy to wszystko byłoby możliwe, gdyby młodemu organizmowi nie dostarczać najbardziej potrzebnych i najlepszej jakości składników odżywczych? Oczywiście, że nie. Przecież to z jedzenia czerpiemy energię oraz potrzebne do życia witaminy i mikroelementy. To kluczowe szczególnie w przypadku małych dzieci, ponieważ ma wpływ na ich zdrowie i możliwość uniknięcia wystąpienia chorób cywilizacyjnych w przyszłości. Mechanizmy obronne maluchów, które chronią je przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, nie funkcjonują jeszcze tak sprawnie jak u dorosłych, dlatego ważne jest, aby żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci pozbawiona była szkodliwych dla ich zdrowia substancji – zanieczyszczeń, soli, konserwantów, czy wzmacniaczy smaku.
Czy wiesz, że:
przez pierwsze lata życia układ odpornościowy dopiero uczy się, jak walczyć z bakteriami i wirusami i innymi drobnoustrojami? Właściwa dieta wspiera odporność dziecka..
Najbezpieczniejszym sposobem żywienia w okresie niemowlęcym jest oczywiście karmienie mlekiem matki. Zalecenia są jasne – przez pierwsze pół roku życia dziecko powinno być karmione wyłącznie piersią. Mleko matki zawiera szereg czynników, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy np. bakterie probiotyczne, prebiotyki, żywe komórki krwi, nukleotydy i przeciwciała. Nie zawsze jednak dziecko jest karmione mlekiem matki – wtedy wraz z lekarzem warto dobrać odpowiednie mleko modyfikowane. Kiedy dziecko kończy sześć miesięcy, karmienie piersią staje się dla niego niewystarczające i konieczne jest rozszerzanie diety. Jak to zrobić?
Przydatnym narzędziem, które ułatwi prawidłowe komponowane diety i sprawdzi się w okresie rozszerzania diety i żywienia dziecka jest kalendarz żywienia dziecka 1000 pierwszych dni (0-36 miesiąc). Dokument ten na jednej stronie zbiera najważniejsze wytyczne dotyczące prawidłowego żywienia malucha i jest dla rodziców swoistym „drogowskazem”, stanowiącym punkt wyjścia do pogłębiania wiedzy w tym zakresie. Kalendarz można znaleźć na stronie https://1000dni.pl/kalendarz-zywienia bezpłatne i dostępne dla każdego opiekuna.
Bezpieczna żywność – co rozumiemy pod tym pojęciem?
Każda żywność przeznaczona do spożycia musi umożliwiać zaspokojenie potrzeb energetycznych i żywieniowych, jak również musi być bezpieczna. Bezpieczna żywność to taka, w której zawartość składników groźnych dla zdrowia jest odpowiednio kontrolowana, prawnie regulowana i badana. Z uwagi na rozwijające się organizmy dzieci i niemowląt, powstała specjalna kategoria żywności, odpowiadająca na potrzeby najmłodszych konsumentów. Zgodnie z prawem produkty dla nich przeznaczone nie powinny zawierać zanieczyszczeń w ilościach, które mogłyby zagrażać ich zdrowiu. Żywność ta powinna również być pozbawiona konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku – tłumaczy prof. dr hab. n. med. Piotr Socha, Klinika Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Żywieniowych i Pediatrii z Instytutu Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Po jakie produkty powinniśmy sięgać w diecie dziecka?
Zgodnie z prawem żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci musi odpowiadać na unikalne potrzeby i ograniczenia dojrzewającego organizmu, spełniając ściśle określone normy bezpieczeństwa, dużo bardziej rygorystyczne niż w przypadku żywności ogólnego spożycia. W żywności dla niemowląt i małych dzieci ustalone najwyższe dopuszczalne poziomy poszczególnych zanieczyszczeń są znacznie bardziej restrykcyjne, niż te ustalone dla samych produktów żywności ogólnego spożycia. Informacje o tym, czy produkt jest bezpieczny i ma odpowiednią jakość znajdziemy na opakowaniach. Chodzi o wskazanie wieku dziecka, w którym bezpiecznie może ono zjeść dany produkt.
To ważne, żeby zwracać na to uwagę, ponieważ te posiłki wyglądają niemal identycznie, jak te, które sami byśmy zjedli, ale mogą nie spełniać tak restrykcyjnie wyśrubowanych poziomów jakości, jakie są przewidziane dla produktów dla niemowląt i małych dzieci.
Szczegółowe informacje dotyczące obowiązujących norm pozostałości zanieczyszczeń, przedstawienie zagrożeń oraz specyficznych potrzeb najmłodszych konsumentów znaleźć można w nowym Raporcie „Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”. Dokument opracowało grono wybitnych ekspertów: dr hab. inż. Anna Harton, dr Małgorzata Kostecka, mgr inż. Małgorzata Matuszczyk, dr hab. inż. Joanna Myszkowska-Ryciak, mgr Karolina Jachimowicz, mgr Miłosz Jasiński oraz prof dr hab. n. med. Piotr Socha.
Raport dostępny jest pod adresem:
https://1000dni.pl/0-6-miesiecy/raport-bezpieczenstwo-zywnosci-potrzeby