Go to content

7 zasad, dzięki którym ułatwisz sobie przygotowanie posiłków i utrzymasz dietę

Fot. iStock / knape

Znasz to? Dom, dzieci, praca, a po pracy szybkie wyjście z psem do parku, bo jemu też się należy coś od życia. A w międzyczasie nie da się zapomnieć o stu innych obowiązkach,które czasem nakładają się na siebie. Sprzątanie, zakupy, gotowanie. Choć nie zawsze się chce, szczególnie  z tym ostatnim bywa kłopot. No bo jak utrzymać zdrowy jadłospis, gdy czasu za bardzo nie ma?

Co prawda w służbie zapracowanym pozostają mrożona pizza czy frytki, chińskie zupki albo szybki telefon do najbliższego kebaba. Da się? Owszem, da, ale daleko temu będzie do zdrowego i mądrego żywienia. Szczególnie gdy pod opieką masz dzieci lub wkładasz wiele sił, by twoje treningi przynosiły jak najlepsze efekty.

Nie ma rzeczy niemożliwych. Jest tylko wadliwe planowanie

I o to się wszystko rozbija. Twoje dobre chęci i próby okiełznania planów rozbijają się właśnie o kiepskie planowanie. Bo gdy czas i czynności rozjeżdżają się bez harmonogramu, musisz coś z tym zrobić. Najlepiej skorzystaj ze wskazówek, które zdecydowanie ułatwią ci ogarnięcie tematu przygotowania posiłków, które przysłużą się zdrowiu i figurze.

Poznaj zasady, które ułatwią przygotowanie posiłków i utrzymanie diety

1. Przygotuj jadłospis

Nie, nie będzie nudy jak w szpitalu czy na szkolnej stołówce. Potraktuj to zadanie kreatywnie, pomyśl, na co będziesz miała ochotę. Sprawdź, czy składniki, jakich potrzebujesz, pasują do twojej diety i dadzą ci energię potrzebną do pracy i treningów. Sprawdź, czy będziesz miała pod ręką wszytko, żeby twój plan na tydzień nie rozjechał się już przy poniedziałkowym obiedzie. Nie kopiuj skomplikowanych przepisów, postaw na te, które są szybkie w przyrządzeniu i w razie braku któregoś z produktów, pozwalają na improwizację.

2. Urozmaicaj jadłospis

Nawet jeśli jesteś wybitną miłośniczką porannej owsianki z truskawkami, nie będziesz jej jeść w nieskończoność. To znaczy, zjeść, zjesz, ale z coraz większą nudą i mniejszym apetytem. Zamieniaj zdrowe dodatki, jeśli nie jesteś wielką miłośniczką kurczaka, ale jesz go ze względu na treningi, nie jedz go codziennie, ale zamień na rybę przez dwa dni i warzywa strączkowe lub jajka w kolejnym dniu. Nuda i monotonia zabija zapał.

Fot. iStock / knape

Fot. iStock / knape

3. Zrób listę zakupów

Tu obowiązuje stara zasada — z konkretną listą kupisz dokładnie to, czego potrzebujesz. Lista zaoszczędzi ci biegania po całym sklepie, albo, co gorsza, przymusowego dokupywania brakujących składników, czy rezygnacji z zaplanowanego posiłku. Wykaż się silną wolą (albo nie pozwól wtrącać się dzieciom do zakupów) i zrezygnuj z wrzucenia do koszyka słodkich przekąsek. Im mniej ich w domu, tym mniejsza pokusa odpuszczenia normalnego posiłku, na rzecz tabliczki czekolady.

4. Kup pojemniki na żywność

Tłumaczenie, że nie jesteś w stanie jeść zdrowo, posilając się zakładowym pączkiem, możesz odłożyć na półkę z bujdami. To, że wiele godzin spędzasz poza domem, nie przekreśla dostępu do domowego, zdrowego jedzenia. Dziecku zapakowałbyś owoc i kanapkę do szkoły, prawda? Sobie też nie musisz odmawiać. Po prostu kup pojemniki na żywność, pakuj do nich wcześniej przygotowane jedzenie, i zabierz je ze sobą tam, gdzie potrzebujesz. W wersji de luxe, jeśli jesteś wyjątkową estetką, kup sobie zamykane szklane słoiki, w których fantazyjnie możesz ułożyć sałatkę. Wtedy nie tylko nacieszysz oczy modnym dodatkiem, ale zawsze będziesz miała pod ręką zdrową sałatkę. Przecież w wielu miejscach pracy są lodówki, nie musisz się martwić na zaś, czy zdążysz ją zjeść, nim się popsuje.

5. Zamrażaj 

Wiele z przygotowanych przez ciebie, świeżych dań czy np. sosów, możesz śmiało zamrozić w woreczkach lub wspomnianych pojemnikach. To rewelacyjny sposób na prawdziwą oszczędność czasu wystarczy tylko rozmrozić odpowiednio wcześniej i z głowy. Nie musisz specjalnie przygotowywać jedzenia do zamrożenia, wykorzystaj to, co zostało na bieżąco, jak znalazł dla jednej osoby w chwili wielkiego głodu.

6. Zainwestuj w parowar 

I jedna i druga opcja nie tylko pozwoli zaoszczędzić twój cenny czas w mieszaniu w garnkach. Parowar zazwyczaj ma trzy nakładki — pojemniki, w których układa się piętrowo produkty do ugotowania na parze. Wystarczy włożyć produkty, nastawić timer i oczekiwać na efekt. Nie obawiaj się, takie jedzenie nie tylko jest zdrowsze (bez tłuszczu ze smażenia na patelni), pięknie się prezentuje i jest wyjątkowo soczyste i smaczne. Jeśli nie planujesz zakupu parowaru, kup garnek z nakładką do gotowania na parze lub piecz w piekarniku.

7. Postaw na proste przekąski

Nazywając rzeczy po imieniu — miej pod ręką ulubione owoce i warzywa, które zawierają naturalne, zdrowsze od rafinowanego cukry oraz moc witamin i cennych dla zdrowia składników. Warzywa nie muszą być nudne, jeśli zrobisz dla nich lekkie dipy na bazie ziół i jogurtu. Sięgaj także po orzechy, które co prawda są dość kaloryczne, ale zawierają dużo zdrowych tłuszczów. Każda zdrowa alternatywa jest lepsza od pochłoniętego na jednej nodze batonika ociekającego niezdrowymi dodatkami i tłuszczem.


źródło: www.motywacjanonstop.pl