Nie wszystkie produkty musimy kupować w sklepie, możemy je zrobić w zaciszu domowej kuchni. Chyba większość z nas zna popularne paluchy włoskie, zwane również grissini. Te domowe niczym nie odstają od tych kupionych, a co więcej – wiemy, co jemy. Nadają się doskonale jako przekąska oraz jako dodatek np. do zup. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
– Drożdże 30 gram
– Woda ciepła 150 ml
– Olej 2 łyżki
– Mąka pszenna 500 gram
– Jajko 1 szt.
– Sól 1/2 łyżeczki
– Cukier 1 łyżeczka
– Dowolne przyprawy – do posypania
– Odrobina mleka – do posmarowania paluchów
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, olej oraz wsypujemy rozkruszone drożdże, cukier i sól. Całość mieszamy, aby sypkie składniki rozpuściły się. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na 20 minut.