Rozpoczęcie nowego roku zawsze wiąże się z pewnymi zmianami. Dla jednych kluczowymi, dla innych tylko kosmetycznymi. Tak jak i zmieniamy nasze codzienne życie, tak zmieniają się również pewne trendy. Wiemy już, co w tym roku będzie modne w branży wellness. A co będziemy jeść w 2018 roku? Dobra wiadomość dla osób, które zdążyły się rozczarować skutecznością wszelkich diet cud. Wszystko wskazuje na to, że odchodzą do lamusa. Ważne jednak, żeby odżywiać się zdrowo i to powinno być kluczem do sukcesu.
Ryby
Jak podkreślała dietetyka Anna Radowicka na antenie stacji TVN Meteo, nie możemy rezygnować z tłuszczów, ale powinniśmy włączyć do diety więcej ryb – to właśnie one zapewnią nam odpowiednią porcję tłuszczy nienasyconych. To właśnie one zmniejszają ryzyko zawału.
Witamina D
W okresie jesienno-zimowym właściwie każdy z nas powinien ją suplementować. Witamina D reguluje m.in. gospodarkę wapniowo-fosforową, wzmacnia kości i pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi. Odpowiednią dawkę powinien ustalić lekarz, jednak przyjmuje się, że zdrowy, dorosły człowiek powinien dostarczać swojemu organizmowi od 800 do 2000 jednostek tej witaminy dziennie.
Jagoda kamczacka
Jest odpowiednikiem borówki amerykańskiej. Choć z powodzeniem można ją hodować w Polsce, niewielu z nas korzysta z jej dobroczynnych właściwości. A szkoda, ponieważ jest cennym źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy. Ponadto zawiera niewiele kalorii.
Aktywność fizyczna
Nie od dziś wiadomo, że zdrowa dieta w połączeniu aktywnością fizyczną korzystnie wpływa nie tylko na utrzymanie odpowiedniej masy ciała, ale także na zdrowie i ogólne samopoczucie. Na szczęście coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę i w 2018 roku ten trend przybierze na sile.
Źródło: TVN Meteo