Od pewnego czasu dużą popularność zyskują w kuchni Polek kiełki. Każdy, kto zna kuchnię chińską, kosztował kiełków fasoli mung, a możliwości jest więcej : choćby kiełki lucerny, soczewicy, ciecierzycy pospolitej, soi, słonecznika, rzeżuchy oraz pszenicy. Wiele osób słyszało o kiełkach, ale nie każdy potrafi coś więcej o nich powiedzieć.
Skąd się biorą kiełki?
Kiełki powstają na skutek etapu wzrostu nasion. W trakcie kiełkowania nasiona zamieniają skrobie, tłuszcze i inne składniki służące do odżywienia nowo powstającej rośliny, na witaminy, enzymy, białka i cukry. Np. podczas kiełkowania fasoli, ilość witaminy C zwiększa się o 600 razy, zwiększa się również ilość witaminy B1, B6, kwasu foliowego oraz biotyny. Nasiono kiełkując, zużywa nieprzyswajalne cukry, więc kiełki fasoli powodują powstawanie mniejszej ilości gazów w jelitach, od samej fasoli.
Kiełki są także niskokaloryczne, więc przysłużą się osobom dbającym o linię. Do obecnych w nich minerałów zaliczyć można żelazo, cynk, wapń, fosfor, magnez i wiele innych. Bez wątpienia kiełki to cudowne skoncentrowane źródło cennych składników, a w dodatku dostarczają organizmowi lekkostrawnego białka. Może je jeść praktycznie każdy, stanowią smaczny i świeży dodatek do wielu dań. Samo zdrowie!
Załóż własną mini uprawę
Aby uprawiać tanim kosztem kiełki, wystarczy wyłącznie słoik, woda i niewysoka temperatura. Nasiona najlepiej kupić w sklepie ze zdrową żywnością, ponieważ z innych źródeł mogły być traktowane nawozami lub konserwowane. Nasiona fasoli należy namoczyć w letniej wodzie i pozostawić na 12 godzin. Następnie odsączyć, opłukać i wrzucić do słoika który należy przykryć gazą i umocować gumką. Słoik należy odstawić w jasne miejsce ale nie na silne słońce, gdyż kiełki mogą zgorzknieć. Wzrastające kiełki należy zraszać ciepła woda 3-4 razy dziennie, przez ok 6 dni. gdy kiełki staną się jasnozielone, są gotowe do spożycia. Wystarczy je następnie opłukać starannie zimną wodą, odsączyć i będą gotowe do spożycia. W zależności od rodzaju nasion, pojawiają się po dwóch do siedmiu dni od rozpoczęcia uprawy.