Mocne i zdrowe paznokcie, to często mało osiągalne marzenie dla wielu z nas. Okazuje się jednak, że nie ma rzeczy nierealnych i my o nasze paznokcie możemy zadbać tak, że bardzo szybko zaczną wyglądać jakbyśmy dopiero co wyszły od manicurzystki. Jesteście ciekawe, jak to zrobić?
Nie przycinaj skórek
Pamiętaj: zdrowe skórki to zdrowe paznokcie. Skórki działają jak uszczelka i bariera, utrzymując nawodnienie i zapobiegając ewentualnym infekcjom. Rozrost paznokci zaczyna się w obszarze nazywanym matrycą – znajduje się tuż poniżej linii naskórka i jest bardzo ważny dla utrzymania zdrowego i nawodnionego paznokcia. woje skórki to ostatnia linia obrony, działają jak tarcza blokująca rozprzestrzenianie się bakterii na paznokciu. Dlatego nie przycinaj skórek, możesz jedynie delikatnie je odsuwać.
Pomiń utwardzacze paznokci
Chociaż użycie utwardzacza do paznokci może wydawać się dobrym pomysłem, jednak tego rodzaju produkty mogą wyrządzić więcej szkód niż pożytku. Powodują, że paznokieć staje się tak twardy, że pęka i niestety łamie się szybciej. ”
Nawilżaj dłonie
Suche dłonie są poważnym problemem, jeśli chodzi o utrzymanie silnych i zdrowych paznokci. Nie wiemy, że nasze paznokcie i dłonie muszą być traktowane jak skóra twarzy. Po umyciu twarzy, używamy kremu nawilżającego, tymczasem dłonie myjemy bardzo często, ale nie nawilżamy. Tymczasem jest to bardzo ważne, jeśli chcemy zawalczyć o piękne paznokcie.
Używaj mądrze pilnika
Wydawałoby się, że piłowanie paznokci i nadawanie im kształtu jest raczej bezmyślną aktywnością, ale w rzeczywistości może osłabić i łamać paznokcie, jeśli robimy to nieprawidłowo. Używaj pilnika drobnoziarnistego, zacznij od zewnętrznej krawędzi paznokcia i pociągnij w kierunku środka, a następnie delikatnie przesuwaj palcem po pilniku w tym właśnie kierunku. Zbyt duże i szybkie tarcie niszczy paznokcie, które łatwo się wówczas łamią.
Utrzymuj zrównoważoną dietę
Podobnie jak w przypadku skóry i włosów, to, co jesz, wpływa także na twoje paznokcie. Zwiększenie spożycia białka (np. z wieprzowiny, brokułów i soczewicy), biotyny ( np. jaja, łosoś, orzeszki ziemne), cynku (fasolka szparagowa, skorupiaki, nerkowce) i żelaza (wołowina, szpinak, jarmuż) korzystnie wpływają na kondycję paznokci.
źródło: Glamur