Go to content

Ulubiona i niezawodna – zupa pieczarkowa Gosi Ohme

zupa pieczarkowa Gosi Ohme
Fot. Oh!me

Ile razy myślisz: „Zwariuję, jak się z nimi nie spotkam?”. Bo co daje więcej energii kobiecie niż spotkania z przyjaciółkami? No, może zakupy i fryzjer, ale to przecież nie to samo co wspólne popołudnie, kiedy można się pośmiać, popłakać, ponarzekać i pochwalić wszystkim tym, co nas ostatnio spotkało. Niestety coraz rzadziej mamy czas na takie spotkania. Zwykle nasze plany kończą się na wieczornej rozmowie telefonicznej z przyjaciółką  i to wszystko. A przecież nic nie jest w stanie zastąpić choćby wspólnego gotowania czy zasiadania do stołu. Bywa, że myślisz: „Dobra, zadzwonię, skrzyknę nas wszystkie”, ale w głowie oczywiście pojawia się milion myśli: „Tylko co zrobić do jedzenia, nie mam kiedy się tym zająć, jak to wszystko zorganizować, skoro czasu tak mało”. I plany biorą w łeb na kolejne tygodnie. A może nie warto odkładać takich spotkań na później?

My w końcu przestałyśmy odkładać i spotkałyśmy się u Gosi w domu. Wspólnie gotowałyśmy, rozmawiałyśmy i śmiałyśmy się. Cudowne popołudnie, podczas którego każda z nas naładowała akumulatory na kolejne dni pracy. A co jadłyśmy? Oczywiście mistrzowską zupę pieczarkową według przepisu Gosi Ohme. Każda z nas miała ręce pełne roboty – jedna kroiła druga mieszała, a pozostałe z nas nakrywały do stołu. I uwierzcie, nie zabrakło nam czasu na rozmowy.

Zupa jest łatwa w przygotowaniu i bardzo sycąca. Oczywiście nie jest to tylko przepis na spotkania z przyjaciółkami. Wręcz przeciwnie – uwierzcie, że tę zupę pieczarkową pokochają wasze dzieci i cała rodzina. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, co przy naszym trybie życia, w którym często brak czasu, jest doskonałym rozwiązaniem.

A oto przepis.

Składniki:

Wywar:
1 pęczek włoszczyzny
skrzydełko lub udko z kurczaka

1 kg pieczarek i masło do ich podsmażenia
1 cebula
śmietana 30% – 1 łyżka
6 ziemniaków
kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka liści laurowych
brązowy cukier i sól – odrobina do smaku

Przygotowanie:

Mat. prasowe

Mat. prasowe

Przygotowujemy bulion. Obrane i umyte warzywa oraz mięso gotujemy (ok. 30-40 minut, do miękkości warzyw). My pieczarkową gotujemy w garnkach Valdinox – jest po prostu szybciej i przyjemniej. Pamiętajcie, że lepiej postawić na dobry garnek, który pozwoli przyspieszyć gotowanie i zaoszczędzić energię – niż uciekać się do sztuczek z gorącą wodą z czajnika. Niestety ta sztuka kradnie sporo smaku – bo mięso od razu ścina się zamiast oddawać swój smak! Zatem gotowanie zaczynamy w zimnej wodzie.

Fot. Oh!me

Fot. Oh!me

Pieczarki i cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle – my ułatwiłyśmy sobie to zadanie korzystając z patelni Valdinox. Ta wyjątkowo przypadła nam do gustu! Po pierwsze szybko i równomiernie się nagrzewa, po drugie dzięki swojej powłoce zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw – więc nie musiałyśmy ciągle stać „nad garami”. I jeszcze jedna niespodzianka – pamiętajcie, że dobra powłoka to nie tylko komfort gotowania – ale i czyszczenia!

Fot. Oh!me
Fot. Oh!me

Gdy warzywa są już miękkie, wyjmujemy mięso (można je obrać i dorzucić z powrotem do wywaru) i wrzucamy do garnka pieczarki, przyprawy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Fot. Oh!me
Fot. Oh!me

Teraz pozostaje tylko zaczekać (i pilnować garnka przed ewentualnym wyjadaniem). Zupa potrzebuje jeszcze 20-30 minut, żeby wszystkie smaki się ze sobą dobrze połączyły.

Fot. Oh!me

Fot. Oh!me

Na sam koniec dodajemy odrobinę śmietany. Nie należy już zupy przegotowywać, żeby śmietana się nie zwarzyła.

Fot. Oh!me

Fot. Oh!me

I voila. Nakrywamy do stołu!

Fot. Oh!me

Spróbujcie koniecznie – bo świetnie sprawdza się na co dzień oraz podczas oficjalnego obiadu. Zresztą zobaczcie sami ;).

Fot. Oh!me

Fot. Oh!me

Żeby było jeszcze piękniej – stół nakryłyśmy zastawą porcelany MariaPaula.

Fot. Oh!me
Fot. Oh!me

Smacznego!

Dziękujemy za wspaniałe garnki Valdinox – będziemy korzystać! Podczas naszego spotkania do pełni kulinarnego szczęścia wystarczyły nam: garnek z żaroodporną pokrywką (4,2 l), patelnia (24cm) oraz rondelek  z żaroodporną pokrywką (1,35 l).

valdinox-black-garnek-z-pokrywą-żaro-24-300x200 valdinox-patelnia-24cm-300x200 valdinox-rondel-z-pokrywą-żaro-16cm-300x200

 

Łatwiej byłoby tylko, gdyby ktoś za nas posprzątał ;).

Garnki i patelnie Valdinox znajdziesz w sklepie internetowym www.pieknowdomu.pl