Szparagi są tylko przez chwilę w ciągu roku, dlatego ich obecność wykorzystujmy maksymalnie.
Sałatka ze świeżych szparagów z grillowanym oscypkiem
Czas przygotowania: 20 min.
Z podanych składników przygotujesz 2 porcje
Składniki:
- 10 świeżych zielonych szparagów
- 3 garści rukoli
- kiełki rzodkiewki
- 1/2 szklanki pistacji
- pomidorki koktajlowe
- oscypek
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 4 łyżeczki octu jabłkowego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy (łagodnej)
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szparagi dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końce. Za pomocą obieraczki do warzyw, pokroić szparagi wzdłuż na cienkie i długie plastry. Rukolę dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół. Pistacje obrać z łupinek i uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu (uwaga – pilnować, żeby nie spalić).
Przygotować dressing: do słoiczka wlać olej sezamowy, ocet jabłkowy, oliwę, musztardę, syrop klonowy, szczyptę soli i pieprzu. Słoiczek zakręcić, wstrząsnąć energicznie kilka razy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały.
Oscypka grillować około 2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub krócej w grillu zamykanym.
Rukolę i szparagi wyłożyć na talerz, dodać pomidorki, kiełki i oscypka. Polać dressingiem i posypać rozgniecionymi prażonymi pistacjami.
Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku! My co weekend będziemy na naszym portalu umieszczać dla was nowy przepis.
SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI
KRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.
EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.