Szukacie obiadowej inspiracji?
Makaron z orzechami, suszonymi pomidorami i rukolą
Składniki:
- 200g makaronu spaghetti lub tagiatelle
- duża garść orzechów (można pomieszać pół na pół włoskie i nerkowca)
- 1 mała czerwona cebula
- 200ml śmietanki 30%
- 10-12 suszonych pomidorów (około połowy małego słoika)
- po łyżce masła i oleju z suszonych pomidorów
- szczypta tymianku i oregano
- 1/4 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
- 2 garście rukoli
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed odlaniem wody pozostaw 1/4 szklanki wody z makaronu. Nie przelewaj makaronu zimną wodą (chyba, że planujesz go wykorzystać później – wtedy trzeba go przelać żeby uniknąć sklejenia).
- Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni do zrumienienia (uważamy, żeby ich nie przypalić, należy je co chwilę mieszać). Odkładamy na talerz.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Na oczyszczonej patelni, którą użyliśmy do prażenia orzechów rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę i szklimy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy 1/4 łyżeczki soli i cukier, mieszamy i smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
- Pomidory kroimy w paski i dodajemy do cebuli. Mieszamy i smażymy 4-5 minut. Następnie dodajemy śmietankę, tymianek, oregano i odrobinę pieprzu. Sos redukujemy do gęstości przez 3-4 minuty.
- Na patelnię dodajemy makaron wraz z wodą pozostawioną z gotowania oraz orzechy i całość mieszamy, aż cały makaron zostanie pokryty sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy ze świeżą rukolą.
SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI
KRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.
EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.