Trądzik różowaty to przewlekła choroba skóry, która może być przyczyną dużego dyskomfortu. Uporczywy rumień to nie tylko problem estetyczny, ale przede wszystkim sygnał toczącego się stanu zapalnego. Aby złagodzić objawy trądziku różowatego, należy podjąć kompleksowe działania dietetyczne, pielęgnacyjne i ochronne. Sprawdź, jak skutecznie walczyć z trądzikiem różowatym.
Co wywołuje trądzik różowaty?
Trądzik różowaty jest chorobą skóry o podłożu zapalnym, objawiającą się zaczerwieniem twarzy, rumieniem, wykwitami grudkowymi i krostkowymi oraz poszerzonymi naczynkami (pajączkami). Choroba dotyka głównie kobiety, a jej pierwsze objawy pojawiają się między 30. a 50. rokiem życia.
Przyczyny trądziku różowatego nie zostały do końca wyjaśnione. Uważa się, że ważną rolę w patogenezie choroby odgrywają predyspozycje genetyczne. Trądzik różowaty wiąże się również z zaburzeniami immunologicznymi, naczynioruchowymi i hormonalnymi. Na zaostrzenie się objawów choroby mogą ponadto wpływać czynniki środowiskowe. U osób dotkniętych trądzikiem różowatym obserwuje się wzmożoną reaktywność naczyń, a w zaawansowanych stadiach — nacieki zapalne. Ze względu na złożone przyczyny choroby walka z trądzikiem różowatym powinna uwzględniać zarówno działania żywieniowe, jak i pielęgnacyjne czy farmakologiczne.
Unikaj czynników drażniących
Osoby cierpiące z powodu trądziku różowatego powinny unikać czynników drażniących, które mogą nasilać stan zapalny skóry i zaostrzać objawy choroby. Należą do nich m.in.:
- stres,
- intensywny wysiłek fizyczny,
- nagłe zmiany temperatury,
- maści i kremy steroidowe,
- alkohol,
- promieniowanie UV,
- silny wiatr lub klimatyzacja.
Zadbaj o właściwą dietę
Odpowiednia dieta może pomóc złagodzić objawy trądziku różowatego. Osoby zmagające się z tą chorobą powinny unikać potraw rozgrzewających, produktów o działaniu prozapalnym i zawierających histaminę. Należy wykluczyć z diety m.in.: kawę, pikantne i tłuste potrawy, czekoladę i produkty mleczne. Warto ponadto wzbogacić swój jadłospis o produkty bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (np. ryby) oraz różnorodne warzywa i owoce.
Chroń skórę przed słońcem
Skóra dotknięta stanem zapalnym wymaga szczególnej ochrony przed słońcem. Osoby cierpiące na trądzik różowaty powinny przez cały rok pamiętać o kosmetykach przeciwsłonecznych. Latem zalecane jest stosowanie do pielęgnacji kosmetyków zapewniających najwyższą ochronę przed słońcem – z filtrem SPF 50+.
Pamiętaj o odpowiedniej pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry to jeden z najważniejszych elementów walki z trądzikiem różowatym. Skóra u osób cierpiących na tę chorobę jest szczególnie wrażliwa i skłonna do podrażnień. Należy więc ograniczyć drażniące zabiegi pielęgnacyjne, takie jak np. peelingi kwasowe. Do mycia twarzy najlepiej używać chłodnej, przegotowanej lub mineralnej, wody. Niewskazane jest natomiast stosowanie środków zawierających mydła, alkohol, substancje zapachowe czy sztuczne dodatki.
Stosuj specjalne kosmetyki
W terapii trądziku różowatego niezastąpione są odpowiednio dobrane kosmetyki. Najlepiej sięgnąć po dermokosmetyki i kosmetyki do skóry wrażliwej lub naczynkowej – o właściwościach kojących i przeciwzapalnych, wzmacniające barierę ochronną skóry i naczynia krwionośne. Warto szukać kosmetyków zawierających m.in. hesperydynę, alantoinę, zieloną herbatę, witaminę C, ceramidy. Przydatna będzie również woda termalna, która przyniesie skórze ulgę poza domem.
Sięgnij po środki farmakologiczne
Aby walka z trądzikiem różowatym była naprawdę skuteczna, powinna odbywać się pod kontrolą lekarza. Czasami konieczne może być przywrócenie równowagi hormonalnej organizmu lub uregulowanie pracy przewodu pokarmowego. Trądzik różowaty leczy się przy użyciu antybiotyków z grupy tetracyklin, retinoidów lub preparatów z kwasem azelainowym. Pomocna bywa także suplementacja witamin: B2, B3, K i C.
Artykuł zewnętrzny