Mąka lniana to idealny produkt do gotowania, smażenia bądź wypieków. Nie zawiera glutenu i charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego oraz mikroelementów. To fenomen ostatnich miesięcy!
Przepis na lniane pierogi z kapustą i pieczarkami
Składniki na ciasto:
- ok. 2 szklanki mąki lnianej LenVitol®
- szczypta soli
- ok. ¼ szklanki wrzącej wody (można dodać mniej i w razie konieczności dodawać wodę, podczas ugniatania ciasta)
- 1 jajko
- łyżka masła
Farsz:
- 6-8 dużych pieczarek
- 200 g kiszonej kapusty
- sól, pieprz do smaku
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody włożyć masło i roztopić, powoli wlewać do mąki mieszając. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść na gładkie ciasto. Wyłożyć na oprószony mąką blat i zagniatać ok 10 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok pół godziny.
Ciasto podzielić na mniejsze części i kolejno rozwałkowywać na cienkie placki, obsypując w razie potrzeby mąką. Pieczarki dokładnie umyć i obrać (ściągnąć górną warstwę „skórki” z kapelusza), drobno pokroić.
Przesmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać sól i pieprz. Kapustę w razie potrzeby przepłukać wodą (gdyby była zbyt kwaśna), drobno pokroić, włożyć do garna, dodać wodę i przyprawy. Gotować ok. 20 minut, aż kapusta będzie miękka. Kapustę odcedzić, połączyć z pieczarkami. Gdyby farsz był zbyt suchy, można dodać odrobinę roztopionego masła.
Wycinać kółka (np. za pomocą szklanki), rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić można brzegi kółek podsypywać mąką.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, do gotującego wrzątku wrzucać pierogi (pierogi podzielić na partie po ok. 10 sztuk dla każdego „wrzutu”) włożyć pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty.
Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Pierożki można okraszać przesmażoną cebulką i skwarkami.
– Mąka lniana LenVitol – NOWOŚĆ! – polecana jest jako alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej lub jako dodatek do innych mąk, a więc w polskiej kuchni ma wyjątkowo wiele zastosowań. Jest przy tym źródłem zdrowia w najprostszej postaci, bez zawartości glutenu. Idealna do gotowania, smażenia czy wypieków np. chleba, placków, naleśników i ciastek. Może być spożywana również bez obróbki termicznej jako dodatek do past, jogurtów, owocowych lub warzywnych koktajli. To także składnik polecany dla osób będących na diecie bezglutenowej, ponieważ nasiona lnu naturalnie nie zawierają glutenu. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika pokarmowego, który jest bardzo ważnym elementem zrównoważonej, zdrowej i skutecznej diety. Doskonała regulacja układu trawiennego to zatem jedna z najkorzystniejszych właściwości lnu. Wytwarzana z lnu zwyczajnego w składzie zawiera m.in. wapń, fosfor, żelazo, cynk czy magnez. Produkt charakteryzuje się również niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych.