Zawiera witaminę E, która jest przeciwutleniaczem i chroni komórki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Zawiera dużo potasu i magnezu, oraz korzystnych dla zdrowia tłuszczów roślinnych. Mogą je pić osoby z nadkwasotą, gdyż mleko migdałowe wykazuje działanie alkalizujące.
Przepis na domowe mleko migdałowe
Potrzebujesz:
- 250 g migdałów,
- 2 litry wody
Przygotowanie:
- Migdały wsypać do miski, zalać wodą, a następnie odstawić na około 8 godzin.
- Po tym czasie migdały odcedzić i włożyć do blendera.
- Następnie przygotować 2 litry wody i odpowiednią ilość (tyle, ile się zmieści) wlać do blendera; migdały wraz z dodaną wodą należy miksować na najwyższych obrotach.
- Po zmiksowaniu przelać wszystko przez gęste sito i dobrze odcisnąć drewnianą łyżką (pierwsza porcja mleka gotowa).
- Pozostałą po odciśnięciu papkę włożyć do blendera i ponownie zmiksować z pozostałą ilością wody. Następnie powtórzyć odciskanie na sitku. Po tej czynności jest gotowa druga porcja mleka. Mleko należy przechowywać w lodówce do 3 dni.