Lifestyle

Placuszki twarogowe w 7 odsłonach. Wybierz swój ulubiony przepis na delikatne placki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
17 listopada 2020
placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, śliwką, dynią
Fot. iStock
 

Placuszki twarogowe są dobrym pomysłem na słodki domowy posiłek. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników, a sam przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim każdy chętny. Jak zrobić placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, i nie tylko?

Placki, smaczne i delikatne, serwowane są na słodko, najczęściej z cukrem pudrem, miodem lub z owocami.

Placuszki twarogowe  — przepis  

placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, śliwką, dynią

Fot. iStock

Placuszki twarogowe — składniki:

  • 250 g twarogu
  • jajko
  • 5 – 6 czubatych łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie: 

  1. Twaróg przełóż do miski, dodaj jajko, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i ponownie dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wykładaj na niego średniej wielkości placuszki, i smaż je na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  4. Gotowe placki przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem.

Placuszki twarogowe fit — przepis

Placuszki bananowe może nie należą do najbardziej dietetycznych dań, ale ich smakowi trudno się oprzeć. Jeśli ktoś zwraca szczególną uwagę na kaloryczność potraw, może wykorzystać przepis na placuszki twarogowe fit, w wersji nieco odchudzonej.

Fot. iStock

Placuszki twarogowe fit — składniki:

  • 0,5 kostki twarogu (ok. 120 g)
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu
  • 25 g serka waniliowego 
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • owoce sezonowe jako dodatek

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóż twaróg, mąkę, jedno jajko, erytrol i serek. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  2. Do drugiej miski przełóż białko jaja (żółtko nie jest potrzebne) i ubij je na sztywną pianę.
  3. Rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową lub ceramiczną bez tłuszczu, lub dodaj nieco masła klarowanego).
  4. Do masy z twarogiem dodaj ubite białko i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką, by piana nie „siadła”.
  5. Na rozgrzaną patelnię wylewaj średniej wielkości placuszki, i smaż je z obu stron na zrumieniony kolor. Gotowe placki zdejmij z patelni, polej miodem lub syropem klonowym i podaj ze świeżymi owocami.

Placuszki twarogowe z bananem — przepis  

placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, śliwką, dynią

Fot. iStock

Placuszki twarogowe z bananem — składniki:

  • 100 g twarogu półtłustego
  • 2 średnie banany
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • miód lub cukier puder do podania

Przygotowanie: 

  1. Jajko roztrzep w misce, dodaj twaróg, rozgniecione banany i dobrze wymieszaj, by powstała jednolita masa. Dodaj mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj rózgą.
  2. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia. Podawaj na ciepło z miodem lub cukrem pudrem.

Placuszki twarogowe z jabłkami i rodzynkami — przepis  

placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, śliwką, dynią

Fot. iStock

Placuszki twarogowe z jabłkami i rodzynkami — składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka mąki
  • niepełna szklanka mleka
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie: 

  1. Twaróg zmiksuj z jajkami. Dodaj przesianą mąkę, mleko, cukier i cynamon. Zmiksuj na jednolite ciasto.
  2. Jabłka pokrój w drobną kostkę i razem z rodzynkami dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie łyżką.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż średniej wielkości placuszki, do zrumienienia po obu stronach. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  4. Gotowe placki przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem.

Placuszki twarogowe z budyniem — przepis  

placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, śliwką, dynią

Fot. iStock

Placuszki twarogowe z budyniem — składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier waniliowy
  • ew. 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub konfitura

Przygotowanie: 

  1. Jajko, ser, budyń, cukier (jeśli lubisz słodszą wersję) i cukier waniliowy wymieszaj dokładnie — ciasto powinno być dość gęste.
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż średniej wielkości placuszki, do zrumienienia po obu stronach. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Gotowe placki przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem lub obłóż konfiturą.

Placuszki twarogowe ze śliwkami — przepis

Fot. iStock

Placuszki twarogowe ze śliwkami — składniki: 

  • 300 g śliwek
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie: 

  1. Śliwki umyj, osusz i pokrój w kosteczkę.
  2. W misce dobrze wymieszaj ser, jajko, cukry i pokrojone śliwki. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na gładką masę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Placuszki twarogowe z dynią — przepis

Placki z dynią - z ziemniakami, jabłkami, serem, cynamonem

Fot. iStock

Placuszki twarogowe z dynią — składniki: 

  • 500 g dyni
  • 100 g twarogu
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Dynię oczyść, obierz, pokrój w kostkę, dolej 1/4 szklanki wody i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas, by się nie nie przypaliła.
  2. Po odparowaniu wody dynię zblenduj i odstaw do przestudzenia. Po tym czasie do dyni dodaj mąkę z proszkiem, twaróg i jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, by otrzymać jednolitą masę.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wykładaj łyżką cienkie placki. Smaż na złoty kolor z obu stron.

źródło:  www.codzienniefit.pl , www.przyslijprzepis.pl

Lifestyle

Placki po węgiersku – z mięsem gulaszowym, kurczakiem lub kiełbasą

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 listopada 2020
Placki po węgiersku - z mięsem gulaszowym, kurczakiem lub kiełbasą
Fot. iStock

Placki po węgiersku — pod tą nazwą kryją się swojskie placki ziemniaczane, serwowane z gulaszem. Wbrew nazwie, to danie nie należy do sztandarowych dań Węgrów, którzy nie podają w ten sposób gulaszu. Placki po węgiersku są daniem smacznym i sycącym, idealnym na obiad. Jak je przygotować na różne sposoby?

Placki po węgiersku, zwane także plackami zbójnickimi, są proste w przygotowaniu, choć  mogą wydawać się czasochłonne, biorąc pod uwagę samo przygotowanie większej ilości tartych ziemniaków. Efekt końcowy jest jednak wart zachodu, ponieważ złociste, chrupiące placki w połączeniu z aromatycznym, gęstym gulaszem, to prawdziwe niebo kulinarne. Warto wypróbować różne przepisy, z różnymi rodzajami mięsa, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Do najpopularniejszych należą placki po węgiersku z mięsem gulaszowym, kurczakiem oraz kiełbasą.

Placki po węgiersku — przepis

Placki po węgiersku - z mięsem gulaszowym, kurczakiem lub kiełbasą

Fot. iStock

Placki po węgiersku — składniki:

Na gulasz:

  • 500 g mięsa na gulasz
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • zioła takie jak papryka ostra, papryka słodka, chili, tymianek
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka do zagęszczenia

Na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie: 

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobne paski. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki.
  2. Mięso gulaszowe opłucz, osusz, obtocz w mące.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż w każdej strony przygotowane mięso. Dodaj nieco wody i cebulę z ulubionymi ziołami. Duś 40 minut pod przykryciem.
  4. Dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, duś do miękkości. Sos zagęść mąką wg potrzeby.

Placki:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki ziemnaiczane  wyłóż na talerze i polej gorącym gulaszem, posyp startym serem i dołóż śmietanę.

Placki po węgiersku z kurczakiem — przepis

Placek po zbójnicku - z pieczarkami, z mięsem

Fot. iStock

Placki po węgiersku z kurczakiem — składniki:

Na gulasz:

  • 2 piersi z kurczaka
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 0,5 l bulionu
  •  łyżka koncentratu pomidorowego
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • mąka do zagęszczenia

Na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobne paski. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki.
  2. Piersi kurczaka umyj, osusz i pokój na większe kawałki. Obtocz je w mieszance mąki, słodkiej papryki i soli.
  3. Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć mięso i smaż z każdej strony do zarumieniania.
  4. W osobnym garnku zeszklij na oleju pokrojoną cebulę ze słodką papryką i koncentratem pomidorowym. Dodaj pokrojoną w paski paprykę.
  5. Po 5 minutach do garnka wlej 1/3 bulionu i duś pod przykryciem. Po około 10 minutach wrzuć obsmażonego kurczaka, wlej resztę bulionu i gotuj około 10-15 minut. Dopraw całość majerankiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Jeśli gulasz zbędzie zbyt rzadki, zagęść go mąką.

Placki:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki wykładaj na talerze i polej gorącym gulaszem.

Placki po węgiersku z kiełbasą — przepis

Fot. iStock

Placki po węgiersku z kiełbasą — składniki:

Na gulasz:

  • 2  podsuszane kiełbasy
  • duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Gulasz:

  1. Kiełbasę pokrój w plastry, pieczarki, paprykę i pomidory pokrój w kostkę, cebulę w piórka.
  2. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż kiełbasę z cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz paprykę.
  3. Gdy składniki się przyrumienią, wrzuć pieczarki i pomidory. Smaż do chwili, gdy woda odparuje wystarczająco. Następnie wlej sos pomidorowy, duś 10 min na wolnym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.

Placki:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki wykładaj na talerze i polej gorącym gulaszem.


źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Współczesne życie kobiety jest pełne wyzwań. Spróbuj medytacji

Kultowe „Dobranocki”. Teraz już takich nie robią, pamiętacie je jeszcze?

Ubraniowe koszmary i zagadki, które zna każda z nas

Ubraniowe koszmary i zagadki, które zna każda z nas