Go to content

Masz tylko 15 minut na przygotowanie kolacji? Zrób makaron ze szparagami, szynką parmeńską i pomidorkami cherry

Fot. Archiwum prywatne

Bardzo lubię szparagi. Najchętniej te najprostsze w maśle lub pod jajkiem sadzonym. Mężczyźni mojego życia niestety rzadko uznają za danie obiadowe coś, co:
a) nie ma makaronu,
b) jest bez mięsa.
Szykując więc obiadokolację, także z myślą o jednym z nich, pomyślałam, że połączę szparagi z papardelle. Mimo iż owy On wciąż narzeka, że ja powinnam pracować w barze szybkiej obsługi, bo moje „dzieła” powstają w tempie ekspresowym, oblizywał się ze smakiem i nawet nie narzekał 🙂

Jeśli masz niecałe pół godziny, a chcesz przygotować coś smacznego w sezonie szparagowym, spróbuj mojego przepisu!

Makaron ze szparagami, pomidorkami cherry i szynką parmeńską (dla chętnych).

Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

Składniki:

  • makaron papardelle (najlepiej włoski, który gotuje się 2 minuty)
  • szparagi zielone
  • pomidorki cherry
  • szynka parmeńska
  • czosnek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Wlać oliwę z oliwek do woka
  • Dodać czosnek i szparagi, smażyć ok. 2 minuty
  • Dodać szynkę parmeńską, smażyć aż będzie chrupka
  • Dodać pomidorki skrojone na ćwiartki lub połówki (niech zmiękną, ale uważać, by nie wyszła breja)
  • Posypać płatkami parmezanu
Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

 

Smacznego! Pycha!

PS. Na zdjęciu jest danie bez szynki, bo On uznał, że tym razem parmeńska zdominuje mu smak, a chce poczuć szparagi. Czy ktoś zrozumie faceta?

Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

Dziękuję firmie Sillit za przepiękne (!) czerwone garnki, w których gotuję makaron, zupy i nie tylko (przepisy już wkrótce).