Lubicie cukinię? Zapewne najczęściej trafia na talerze pod postacią cukiniowej zapiekanki z farszem z mięsa i warzywami, krążków cukinii zasmażanych w bułce tartej na wzór kotletów lub lekkiej kremowej zupie. Okazuje się jednak, że cukinia daje także inne możliwości dla tworzenia pysznych i zdrowych potraw, także dla osób będących na diecie.
Poznajcie zoodles, genialną alternatywę dla zwykłego makaronu
Zoodles to nic innego, jak makaron z cukinii. Tak, to jest możliwe, dzięki specjalnej”temperówki” do warzyw (veggie pasta maker / spiralizer), która przerabia cukinię na długie, cienkie rurki. Taki makaron to świetna alternatywa dla zwykłego spaghetti, szczególnie na diecie odchudzającej, ponieważ posiada bardzo niską wartość energetyczną. Jest dobrze tolerowana przy problemach z wrażliwym układem pokarmowym oraz nadkwasotą żołądka, z powodu zawartości licznych substancji alkalizujących. Zawiera magnez, żelazo, potas, witaminy z grupy B, C, A, K oraz błonnik.
Przepis na makaron:
→ Cukinię pokrój na cienkie paseczki. → Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, lub zagotuj wodę w garnku. → Dodaj cukinię, posól. → Podduś cukinię do miękkości (ok 3 minut, od czasu do czasu mieszając). → Jeśli gotowałaś w garnku, przelej zawartość na durszlak. → Podaj z ulubionym sosem.
Ekspresowe zoodles z czosnkiem:
Do zoodles pasują różnorodne sosy, począwszy od sosów do klasycznego spaghetti bolognese, skończywszy na warzywno-serowo-mięsnych wariacjach. A wy na które zoodles się skusicie?