Czas przygotowania: 50 min.
Z podanych składników przygotujesz 2 porcje. Do przygotowania dania potrzebujesz: piekarnika, blachy, folii aluminiowej.
Składniki:
- filet z halibuta (300g)
- 5-6 średniej wielkości młodych ziemniaków
- 200g kapusty kiszonej
- 1 jabłko
- 2 plastry cytryny
- 2 łyżki koperku krojonego
- 1 łyżka pietruszki
- 4 średnie ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki oleju/oliwy
- sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Przygotowanie:
Ziemniaki:
- Piekarnik ustawiamy na 220 st.C (tryb góra-dół).
- Ziemniaki myjemy (najłatwiej czystą myjką do naczyń 😉 ). Następnie kroimy w pionowe szóstki i wrzucamy do miski. Dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, trochę pieprzu, 1 łyżkę koperku i 2 łyżki oleju. Rozgniatamy nożem 2 ząbki czosnku i dorzucamy do ziemniaków (czosnku nie obieramy i nie przepuszczamy przez praskę. Ma być jedynie zgnieciony). Mieszamy całość tak, aby wszystkie przyprawy pokryły ziemniaki.
- Na dużej blasze rozkładamy folię aluminiową, na którą wysypujemy wszystkie ziemniaki. Rozkładamy je na powierzchni całej folii i przykrywamy drugim kawałkiem folii aluminiowej. Blachę z ziemniakami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 min.
Halibut:
- Halibuta myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na dwa kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz kładziemy po plastrze cytryny.
- Każdy kawałek halibuta kładziemy na osobnym kawałku folii aluminiowej (kawałek folii musi być na tyle duży , aby w całości dało się w każdy z nich zawinąć rybę).
- W rondelku na wolnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką koperku oraz rozgniecionymi nożem dwoma ząbkami czosnku. Mieszamy całość i wyłączamy po ok. 0,5 min. Masło koperkowe wylewamy na oba kawałki ryby i zawijamy sakiewkę z folii.
- Po 25 minutach pieczenia ziemniaków dokładamy sakiewki z rybą na drugą część blachy i całość pieczemy przez kolejne 25 minut. 10 minut przed wyciągnięciem całości z piekarnika możemy odkryć ziemniaki z folii aluminiowej żeby delikatnie zarumieniły się.
Surówka:
- Kapustę kiszoną kroimy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do kapusty.
- Dodajemy odrobinę soli, pieprzu po łyżce pietruszki i oleju. Całość mieszamy.
Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!
SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI
KRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.
EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.