Go to content

Pizza z arbuza. Kolorowa i zdrowa alternatywa dla tradycyjngo włoskiego przysmaku

pizza z arbuza
Fot. Instagram / essentiallyuae

Internet co i rusz zalewają nowe pomysły na kolorowe i zdrowe jedzenie. Obecnie absolutnych hitem królującym na Instagramie jest pizza z arbuza, która z tradycyjnym włoskim daniem ma wspólną chyba tylko nazwę i kształt. Za to dzięki swoim składnikom jest szybkim i wyjątkowo pysznym oraz zdrowym daniem, orzeźwiającym nie tylko podczas upalnych dni. Jeśli zastanawiałaś się co zrobić z arbuza to już wiesz!

#WatermelonPizza. Nie da się nią nie zauroczyć!

Choć raz spróbujcie tego prostego lecz efektownego pomysłu na podanie soczystych owoców. Pomysł i wykonanie są dziecinnie proste, nie ma więc większych szans na poniesienie w tej materii kulinarnej klęski!

Pizza z arbuza – przepis

Składniki:  → arbuz,  → kolorowe, najlepiej soczyste owoce – dobór dowolny

Wykonanie: → Pokrój dojrzały arbuz na plastry  → plastry, tak jak pizzę, pokrój na większe trójkąty  → obłóż każdą część (najlepiej symetrycznie) dowolnymi, różnokolorowymi owocami  → jeśli dręczą cię upały, arbuzową pizzę zostaw na jakiś czas w lodówce, doskonale schłodzi organizm i ugasi pragnienie.   Możesz również wykorzystać owocowy mus lub jogurt, jako „sos” do tej pizzy.

A jeśli chcecie zaszaleć, możecie śmiało wrzucić pizzę z arbuza … na ruszt! 

Składniki:

1 arbuz (plaster z najszerszej jego części)
sól i pieprz
6 plasterków szynki
parmezan
1 garść rukoli
olej balsamiczny

Wykonanie:

→ Rozpal grilla lub użyj żeliwnego grill w postaci patelni.
→ Umieść plaster arbuza na ruszcie do i grilluj około 2-3 minuty.
→ Przewróć arbuza na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2-3 minuty.
→ Zdejmij arbuza i odłóż na około 5 minut.
→ Posyp arbuza solą i pieprzem.
→ Rozłóż szynkę i rukolę, a następnie parmezan i skrop olejem balsamicznym.
→ Podziel arbuza na 6-8 kawałków i podawaj.


źródło: www.glamour.pl, Instagram