Go to content

Jak zamienić świąteczny kompot na… zielony koktajl

zielony koktajl

Za chwilę święta. Przepisów na świąteczne potrawy jak wiecie jest mnóstwo. Ja pomyślałam sobie, jakby to było gdyby zrobić psikusa i zamiast kompotu wigilijnego przygotować zielony koktajl. Takie koktajle zawsze wydawały mi się smaczne, poza tym pięknie wyglądają na zdjęciach.

I tym samym mam dla Was przepis na cudowny, smaczny i zdrowy koktajl. Wykorzystałam sprawdzoną wyciskarkę marki Hurom. Pamiętajcie, że to też może być pomysł last minute na prezent.

Potrzebujemy:

  • jabłka – zawierają pektyny, kwas organiczny wspomaga trawienie,

IMG_0120

  • winogrona,
  • brokuły – zawierają więcej witaminy C niż cytryna! Są również bogatym źródłem wapnia, który rewitalizuje skórę, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu  i powstawaniu zmarszczek.

IMG_0122

Owoce myjemy, brokuły kroimy na mniejsze kawałki, podobnie robimy z jabłkami uprzednio usuwając z nich gniazda nasienne. Następnie wrzucamy do wyciskarki.

IMG_0131

Otrzymujemy zielony sok, który smakuje obłędnie. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

IMG_0123

Jestem pewna, że pozytywnie zaskoczycie najbliższych dookoła.

IMG_0125

To doskonały sposób też na ułatwienie trawienia po świątecznym obżarstwie 😛

FullSizeRender_5

Smacznego!