Go to content

Jaja faszerowane, czyli smaki dzieciństwa! Danie w 5 minut :-)

Jaja faszerowane
Fot. Archiwum prywatne

Uwielbiam. Najprostsze w świecie danie, które jak ugotujesz jaja wcześniej – zrobisz w 5 minut. Dzieci czasami nazywają je „jaja maszerowane” (nasza redakcyjna koleżanka Hania też) – to także przysmak najmłodszych. Więc jeśli już wahasz się między ziemniakami puree z proszku, bo masz dość wymyślania i gotowania – nafaszeruj się optymistycznie i przygotuj jajka 🙂

Jaja faszerowane przepis

Składniki:

5 jajek
szczypiorek
śmietana
sól
pieprz

Przepis:

Gotujesz jajka w dobrze osolonej wodzie, aby nie popękały. Czekasz aż wystygną.

Kroisz zdecydowanym ruchem na pół, uważając by nie uszkodzić skorupek.

Jaja faszerowane

Fot. Archiwum prywatne

Środek jajka wrzucasz do miski i dodajesz sól, pieprz i szczypior, ja daję też łyżkę śmietany (niektórzy dodają smażone kawałki pieczarek i cebulę, ale to już inna bajka i inne jajka). Rozdrabniasz widelcem na małe kawałeczki, by utworzyło to farsz.

Jaja faszerowane

Fot. Archiwum prywatne

Nadziewasz farszem jajka i smażysz na rozpuszczonym masełku.

 

Jaja faszerowane

Fot. Archiwum prywatne

Pycha! Smacznego!

Jaja faszerowane

Fot. Archiwum prywatne