Lubicie włoskie jedzenie? Ja nie wyobrażam sobie życia bez niego! Jestem totalną fanką wszelkiego rodzaju makaronów, serów i wina. Od pobytu w Rzymie minęła chwila czasu, ale moje serce nadal tam zostało. Dlatego dziś przedstawiam szybki sposób na sprowadzenie pięknej Italii do własnej kuchni – Gnocchi z serem mozzarella w sosie pomidorowym. To prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub kiedy znajomych przyjdą z nieoczekiwaną wizytą.
SKŁADNIKI:
- opakowanie gnocchi (ja wybrałam firmę Jawo)
- duży przecier pomidorowy lub pomidory włoskie z puszki
- opakowanie sera mozzarella – 250 g
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek, oregano, pieprz
- cebula – 50g,
- bazylia świeża do ostatecznej ozdoby dania
- Jeśli mamy ochotę można do tego dania dodać również podsmażoną cukinię*
PRZYGOTOWANIE:
- Najpierw ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu – jeśli korzystasz z mrożonych kluseczek – lub zrób je samodzielnie – proces wygląda bardzo podobnie do naszych kopytek tylko robiąc kulki, a charakterystyczny wzorek robimy widelcem.
- Do osobnego garnka wlej odrobinę oliwy, podsmaż cebulkę, a potem czosnek. Następnie wlej przecier z pomidorów lub pomidory z puszki i wszystko mieszaj, aż powstanie sos. Wszystko dopraw do smaku.
- Przelej teraz całość do naczynia żaroodpornego, na wierzchu połóż pokrojony w plastry ser mozzarella. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 10 – 15 minut.
- Kiedy danie będzie gotowe posyp je świeżą bazylią. Do obiadu podaj kieliszek pysznego, czerwonego wina!
Buon Appetito!
Więcej pysznych przepisów na blogu Sportowe Głodomory