Go to content

Prosty przepis na gnocchi z serem mozzarella

gnnochi z serem mozzarella

Lubicie włoskie jedzenie? Ja nie wyobrażam sobie życia bez niego! Jestem totalną fanką wszelkiego rodzaju makaronów, serów i wina. Od pobytu w Rzymie minęła chwila czasu, ale moje serce nadal tam zostało. Dlatego dziś przedstawiam szybki sposób na sprowadzenie pięknej Italii do własnej kuchni – Gnocchi z serem mozzarella w sosie pomidorowym. To prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub kiedy znajomych przyjdą z nieoczekiwaną wizytą.

gnnochi z serem mozzarella

SKŁADNIKI:

  • opakowanie gnocchi  (ja wybrałam firmę Jawo)
  • duży przecier pomidorowy lub pomidory włoskie z puszki
  • opakowanie sera mozzarella – 250 g
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek, oregano, pieprz
  • cebula – 50g,
  • bazylia świeża do ostatecznej ozdoby dania
  • Jeśli mamy ochotę można do tego dania dodać również podsmażoną cukinię*

PRZYGOTOWANIE:

  • Najpierw ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu – jeśli korzystasz z mrożonych kluseczek – lub zrób je samodzielnie – proces wygląda bardzo podobnie do naszych kopytek tylko robiąc kulki, a charakterystyczny wzorek robimy widelcem.
  • Do osobnego garnka wlej odrobinę oliwy, podsmaż cebulkę, a potem czosnek. Następnie wlej przecier z pomidorów lub pomidory z puszki i wszystko mieszaj, aż powstanie sos.  Wszystko dopraw do smaku.
  • Przelej teraz całość do naczynia żaroodpornego, na wierzchu połóż pokrojony w plastry ser mozzarella. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 10 – 15 minut.
  • Kiedy danie będzie gotowe posyp je świeżą bazylią. Do obiadu podaj kieliszek pysznego, czerwonego wina!

Buon Appetito!

 


Więcej pysznych przepisów na blogu Sportowe Głodomory