Święta Bożego Narodzenia to czas pełen magii. Sklepowe półki uginają się od ozdób i dekoracji przywołujących wspomnienia z dzieciństwa: bombki w kształcie koni na biegunach, figurki w kształcie dziadka do orzechów, kule z zamkniętymi w środku płatkami śniegu. A gdyby tak samemu przygotować spektakularne ozdoby, które dodatkowo, można zjeść?
Drożdżowa śnieżynka Marcinka
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 30 g masła
- 2 łyżki cukru
- Opakowanie drożdży Delecty
- 150 ml mleka
- szczypta soli
Masa:
- 250 g maku Bakalland
- 100 g migdałów Bakalland
- 100 g orzechów włoskich Bakalland
- 100 g masy marcepanowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
Dekoracja:
- 3 łyżki cukru pudru
Nic nie może równać się ze smakiem poznańskiego rogala św. Marcina. No chyba, że śnieżynka Marcinka. 🙂
Orzechy i migdały drobno siekamy, łączymy z makiem i zalewamy wodą około 1 cm ponad poziom bakalii. Odstawiamy na około 2 godziny.
Dwukrotnie mielimy masę w maszynce do mielenia. Masę łączymy ze śmietaną i przesianym cukrem pudrem, miksując do połączenia składników.
Dodajemy masę marcepanową i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Drożdże mieszamy z odrobiną letniego mleka, 1/2 łyżki cukru i łyżką mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło topimy na patelni, studzimy.
Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy masło, później mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy połowę przesianej mąki i drożdże. Stopniowo dosypując mąkę, zagniatamy ciasto. Po około 20-25 minut ciasto powinno być gładkie i lśniące.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy duże koła. Na pierwszym rozsmarowujemy masę, pozostawiając około 1,5 cm od zewnątrz. Przykrywamy drugim i zlepiamy zewnętrzne krawędzie.
Ostrym nożem rozkrawamy ciasto na 16 części, pozostawiając środek cały. Każdy powstały pas ciasta delikatnie skręcamy 3 razy i zagniatamy po dwa, tworząc płatki. Przykrywamy ciasto ścierką i odstawiamy na około 30 minut. Ciasto smarujemy jajkiem z mlekiem i pieczemy do uzyskania złotej skórki. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Śnieżynka Marcinka to pyszna i bardzo świąteczna wariacja na temat poznańskich rogali, którą na szczęście można jeść w każdym zakątku Polski.
Więcej świątecznych inspiracji można znaleźć na delektujemy.pl