Go to content

Jak schudnąć po 40. roku życia?

fot. iStock

Pozbycie się dodatkowych kilogramów nie należy do najłatwiejszych zadań. Wraz z upływem lat przemiana materii spowalnia, a organizm zaczyna odkładać więcej tłuszczu. Odchudzanie po ukończeniu 40. roku życia wymaga wielu wyrzeczeń. Jak schudnąć po 40.? Jak powinna wyglądać nasza dieta?

Odchudzanie to wyzwanie

Utrata dodatkowych kilogramów po 40. roku życia często okazuje się niełatwym zadaniem. Dlaczego? Wraz z upływem lat zmniejsza się przemiana materii, a metabolizm spowalnia, co sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej. Tracimy masę mięśniową, skóra staje się mniej jędrna. Zmiany hormonalne np. spadek estrogenu w okresie okołomenopauzalnym, może zwiększyć wrażliwość na insulinę, co w konsekwencji utrudnia organizmowi kontrolowanie cukru we krwi.

Zobacz również: Czy odchudzanie musi być dramatem wyrzeczeń? Naukowcy odkryli, jak zrobić to skutecznie bez jojo

Jak chudnąć po 40.?

Odpowiednia dieta

Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej. By pozbyć się nadmiernych kilogramów powinniśmy zmniejszyć wielkość porcji i przyjmowanych kalorii. Do codziennego menu warto włączyć dużą ilość warzyw zielonolistnych np. sałaty, brukselki, jarmużu, a także warzyw czerwonych np. pomidorów, papryki. Warzywa zawierają mało kalorii, a dużo witamin, składników mineralnych i błonnika. Błonnik obniża poziom cholesterolu, reguluje perystaltykę jelit i daje uczucie sytości. By pozbyć się dodatkowych kilogramów warto spożywać też owoce jagodowe np. jagody, borówki, jeżyny, truskawki i maliny, które zawierają przeciwutleniacze, witaminę C, związki antyoksydacyjne. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdego dnia powinniśmy spożywać minimum 400 gramów warzyw i owoców. Niestety owoce zawierają również cukry proste, dlatego podczas odchudzania nie należy jeść ich zbyt dużo. By zachować masę mięśniową należy zadbać o odpowiednią podaż białka, którego cennym źródłem jest chude mięso, ryby, nabiał i jajka. W codziennym menu nie może zabraknąć  nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają istotną rolę w gospodarce hormonalnej. Zamiast węglowodanów złożonych wybierajmy proste np. pieczywo i makarony razowe, ryż brązowy i płatki owsiane. W diecie powinny znaleźć się też orzechy i pestki.

Właściwe nawodnienie

Picie odpowiedniej ilości wody, minimum dwóch litrów dziennie, jest niezbędnym elementem walki z uporczywymi kilogramami. Woda pomaga pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii. Jest doskonałym zamiennikiem słodzonych napojów. Rano, tuż po przebudzeniu dobrze wypić szklankę wody z cytryną, która nie tylko orzeźwi, ale nawodni i odkwasi organizm.

Aktywność fizyczna

Rozpoczęcie jakiejkolwiek aktywności fizycznej pomaga pozbyć się dodatkowych kilogramów. Jak schudnąć po 40? Spaceruj, maszeruj, pływaj, jeździj na rowerze! Zamiast windy wybierz schody, zamiast samochodu, wybierz rower, Sezon wiosenny i letni sprzyjają zwiększonej liczbie ruchów. Tylko regularne ćwiczenia, chociaż trzy razy w tygodniu po 15 minut, pomogą kobietom po 40. zrzucić nadmierne kilogramy. Po 40. roku życia zaczynamy tracić masę mięśniową. Ćwiczenia oporowe zwane także siłowymi pomogą spalić kalorie i utrzymać masę mięśniową.

Ogranicz alkohol

Alkohol, szczególnie spożywany w nadmiarze, ma szkodliwy wpływ na organizm, a dodatkowo zawiera dużo kalorii. Jeśli chcemy poprawić wygląd sylwetki i poczuć się lepiej we własnym ciele, najlepiej z niego zrezygnować lub znacznie ograniczyć jego spożycie.

Zobacz również: Kiedy dietetyk może pomóc? Odchudzanie pod okiem specjalisty

Zadbaj o zdrowie psychiczne

Dbanie o zdrowie psychiczne powinno stać się codziennym nawykiem. Odpoczynek, regeneracja i odpowiednia ilość snu korzystnie wpłyną na nasze samopoczucie. Kobiety po 40., ale oczywiście też te starsze i młodsze, powinny pozwolić sobie na błędy i niedoskonałości. Każdy ma prawo być w gorszej formie. Nikt nie jest idealny! Ważne by nauczyć się troszczyć o siebie.