Każdy region ma swoje specjały. W Polsce miejscem, które wyróżnia się regionalnymi przysmakami, jest Podhale. To właśnie tutaj bezapelacyjnie króluje największy rarytas, jakim jest oscypek. Ten wędzony, twardy ser zyskał uznanie u niezliczonej liczby fanów. Turyści przybywający w Tatry zawsze chętnie zajadają się tutejszymi wyrobami i kupują je do domu na zapas. Jak prawidłowo przechowywać góralskie serki, aby jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Gdzie można dostać oryginalne oscypki?
Kiedy oscypki są dostępne?
Oscypek to twardy, ser wędzony o charakterystycznym słonym smaku i wrzecionowatym kształcie. Tradycja wyrabiania tego góralskiego przysmaku sięga XIV wieku, a pierwszą wioską, w której rozpoczęła się jego produkcja, była Ochotnica w Gorcach. Rarytas ten na przestrzeni wieków wpisał się w polską kulturę i do dziś zachwyca swoim oryginalnym smakiem.
Jednak nie każdy serek to oscypek. Czasami produkty oferowane przez baców na Krupówkach lub pod narciarskim wyciągiem niewiele wspólnego mają z prawdziwym oscypkiem. Jak to możliwe? Sekret tego smacznego sera tkwi w jednym składniku, którym jest mleko owcze. Certyfikowany oscypek produkowany jest w odpowiednich proporcjach – 60% to mleko owiec, natomiast 40% stanowi mleko krowie. Wędzony przysmak ma też swoje wymiary – zazwyczaj jego długość sięga od 17 do 23 cm, a szerokość od 6 – 10 cm.
Oscypek to nazwa chroniona, co oznacza, że użycie tego określenia w odniesieniu do innych góralskich serków jest równoznaczne z łamaniem unijnych regulacji. Chroniona Nazwa Pochodzenia to europejski znak nadawany produktom regionalnym najwyższej jakości, silnie związanym z danym obszarem geograficznym.
Oscypki z certyfikatem dostępne są jedynie w okresie od maja do września, kiedy to trwa letni wypas owiec na halach. Można jednak kupić je również jeszcze w październiku. Smaczne, świeże, a co najważniejsze prawdziwe oscypki znajdziemy w sklepie internetowym Schronisko Bukowina.
Prawidłowe przechowywanie oscypków
Górscy wycieczkowicze cenią sobie smak tradycyjnych oscypków i chętnie kupują je na szlakach, czy w bacówkach. Często zdarza się, że podhalańskie wyroby są tak smaczne, że turyści zabierają je do swoich domów w naprawdę sporych ilościach. Jak zatem należy przechowywać oscypki, aby zachowały świeżość na dłużej? Czy można je mrozić? Oczywiście! Ale warto mieć na uwadze, że najlepiej zamrażać serki, co do jakości, których jesteśmy przekonani. W innym wypadku ser może nasiąknąć wodą, spuchnąć lub stracić smak. Góralski serek niebędący prawdziwym oscypkiem po wyciągnięciu z zamrażalnika może się kruszyć i zmienić swoją konsystencję. Z oryginalnym oscypkiem sprawa wygląda zupełnie inaczej i mrożenie go nie powinno mu zaszkodzić.
Świeże oscypki najlepiej nieco podsuszyć, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru wilgoci. Potem można zapakować je hermetycznie i w takiej formie mogą one spędzić w lodówce nawet kilka miesięcy. Górski wyrób z mleka owczego warto przechowywać w suchym miejscu np. w kuchni na talerzu lub zawiesić go na sznureczku. Skórka oscypka nieco wyschnie, jednak w środku miąższ pozostanie nadal miękki i zdatny do spożycia.
Oscypek – znakomity, a zarazem zdrowy przysmak
Produkcja oscypka odbywa się w okresie letnim, kiedy to owce wypasają się na halach. Podczas wypasu zwierzęta zajadają się roślinami występującymi w górskim regionie. Wśród nich znajduje się wiele gatunków, które wykorzystywano w medycynie ludowej. Ich cenne składniki razem z mlekiem trafiają do oscypka. W tym podhalańskim przysmaku znaleźć można składniki mineralne takie jak: potas, wapń, magnez, czy selen, ale także flawonoidy wzmacniające naczynia krwionośne i zapobiegające miażdżycy. W oscypku znajduje się enzym odpowiedzialny za hamowanie procesu sprzyjającemu rozwojowi choroby Alzheimera.
Oscypek znany jest nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Od lat urzeka swym smakiem turystów przybywających do Zakopanego i na Podhale. Dostarcza naszemu organizmowi cennych substancji oraz jest źródłem białka. Oryginalne oscypki znajdziemy w sklepie online Schronisko Bukowina. Oprócz tego warto skosztować pozostałych znakomitych serków góralskich – https://schroniskobukowina.pl/sery-goralskie – w ofercie dostępne są również inne regionalne przysmaki m.in bundz, czy bryndza, których warto spróbować.