Nie ma chyba na świecie osoby, która nie znałaby smaku jagody – ten mięsisty owoc z małymi, niewyczuwalnymi nasionkami w środku można podawać na wiele sposobów – na surowo, na ciepło oraz w płynnej formie, jako sok czy sos. Prócz tego, jagoda zawiera szereg właściwości zdrowotnych, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Sprawdź, jakie wartości odżywcze mają owoce jagód i czy jest możliwe wyhodowanie ich na terenie własnego ogródka.
Krzew jagody – charakterystyka
Jagodę powszechnie nazywa się borówką czarną, czarną jagodą lub czernicą. Jest to wieloletnia krzewinka z rodzin wrzosowatych posiadająca jadalne owoce różnych odmian, która występuje nie tylko w krajach europejskich, ale również na terenach Ameryki Północnej czy Azji o klimacie arktycznych i umiarkowanym. W odpowiednich warunkach, roślina ta, choć w Polsce rośnie zazwyczaj do 50 cm, w niektórych rejonach może osiągnąć rozmiar nawet 90 centymetrów wysokości. Jej jasnozielone liście, które jesienią zmieniają kolor na czerwony, odznaczają się jajowatym, krótkoogonkowym kształtem, a jej owoce osiągają średnicę do 10 milimetrów. Okres kwitnienia jagody zaczyna się w kwietniu i kończy w czerwcu, podczas którego jej owoce przybierają czarnej postaci z granatowym nalotem.
Krzak jagody a wartości odżywcze
Prócz doskonałego, słodkiego smaku, owoce jagody posiadają wysoką zawartość witamin i minerałów, które pomagają utrzymać organizm w dobrej formie. Przede wszystkim charakteryzują się one wysoką ilością antocyjanów, barwników pochodzenia naturalnego, działających ochronnie, leczniczo i profilaktycznie na układ odpornościowy człowieka.
Poza tym, jagody zawierają w sobie mnóstwo kwasów organicznych, flawonoli, kwercetynę, katechinę, taninę, polifenole, irydoidy, kwas elegowy oraz mnóstwo witamin z grupy B. Są doskonałym źródłem pektyn, witaminy A i C oraz posiadają również bogactwo takich minerałów, jak selen, cynk, mangan, miedź.
Regularne spożywanie owoców jagód może przyczynić się do zapobiegania problemów żołądkowych, łagodzenia objawów zapalnych, wzmacniania odporności, a nawet w skutecznej walce z pasożytami. Wobec tak wielu prozdrowotnych zalet jagody, wiele osób decyduje się na uprawę tej smacznej rośliny na własnej działce lub w domowym ogródku.
Jagody – rodzaje
Myśląc o jagodach, zwykle pierwszym ich wyobrażeniem są czarno-granatowe małe owoce utkwione gdzieś w leśnym krajobrazie. Jak się jednak okazuje, jagody posiadają wiele odmian i rodzajów, wyróżniających się różną rozpiętością krzewów i wielkością owoców. Dodatkowo nie wszystkie z ów roślin nadają się do spożycia – na świecie istnieje mniej więcej 150 odmian tych roślin, ale tylko blisko 30 z nich można bezpiecznie kosztować. Dzieli się je na te;
- wczesnej odmiany; do których należą Bluetta, Earliblue, Duke, Patriot i Spartan
- średnio – wczesnej odmiany, jak; Bluejay, Bluecrop
- późnej odmiany charakteryzującej się nazwami; Brigitta, Bluegold, Darrow
Jagody sadzonki
Uprawa jagód we własnym ogrodzie staje się z roku na rok coraz bardziej popularna. Nic w tym dziwnego, bo przemawia za tym świadomość posiadania tuż za rogiem smacznego i zdrowego pożywienia. Dodatkowym atutem sadzenia własnego krzewu jagody jest brak ograniczeń w utrzymywaniu ów rośliny – mimo, że pojawia się ona w sklepach głównie jesienią, można ją sadzić w ogrodzie przez cały rok.
Dobrej jakości sadzonkę jagody można dostać zarówno w sklepach ogrodniczych stacjonarnych, jak i tych online – dobrze jest jednak przed wyborem właściwej odmiany zapoznać się z charakterystyką i rodzajem interesującej nas rośliny.
Ceny jagód nie są również specjalnie wygórowane, bowiem w większości przypadków za jedną sztukę ów sadzonki można wydać między 7 a 12 złotych.
Krzew jagody – uprawa w ogródku
Jagodę sadzi się na dwa sposoby – jesienią, jeśli sprzedawane są oddzielnie, bądź przez cały rok w przypadku kupisz ó roślinę w pojemniku.
By właściwie posadzić jagodę nie trzeba się specjalnie natrudzić – jej sadzonki bowiem dobrze się czują w każdym miejscu. Ta sama zasada sprawdza się również w jej odżywianiu i tolerancji poziomu pH (wyjątek stanowi borówka amerykańska akceptująca wyłącznie kwaśne podłoże). Sadzonkę wystarczy tylko położyć w wykopanym wcześniej dołku z wilgotnego, piaszczysto – gliniastego podłoża i przez cały czas jej rozwoju, co dwa trzy lata nawozić ją obornikiem i kompostem.
Mimo, że hodowla jagody nie jest specjalnie wymagająca, sadzonkę tę warto umieścić w dość nasłonecznionym miejscu i osłonić ją przed niekorzystnym działaniem wiatru. To szczególnie istotne w przypadku rozwoju pierwszych kwiatów, które są czasem uszkadzane przez zimne podmuchy.
Jagoda – sklep
Wybierając sadzonkę jagody do Twojego domu, dobrze byś nieco wcześniej zwrócił uwagę na jakość danego produktu i sposób jego przechowywania, jaki oferuje konkretny sklep. Nie każdy kontrahent bowiem, odpowiednio przechowuje delikatne sadzonki, czego efektem jest ich niska jakość. By tego uniknąć, warto kupować roślinki w takich sklepach, które cieszą się bardzo dobrymi opiniami wśród kupujących i przywiązują uwagę do każdego detalu swoich towarów, jak na przykład na stronie https://www.podkarpackiesady.pl/22-jagody.