Czy wiecie, że jedzenie i szczęście mają ze sobą więcej wspólnego niż może się wydawać? Jedząc to, na co mamy ochotę możemy pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie i zdrowie psychiczne. Jak wynika z raportu „Sztuka dobrego jutra” przygotowanego przez catering Maczfit, Polacy coraz częściej dostrzegają związek między żywnością a ich samopoczuciem. W raporcie zbadano najważniejsze trendy w sferze jedzenia przyszłości, które zdominują nasze życie.
Chcemy czuć się dobrze, żyć dobrze – to naturalne. Szukamy sposobów, które pozwolą nam na co dzień osiągnąć radość, satysfakcję i wolność. Coraz więcej Polaków zauważa tę potrzebę, a według danych raportu „Sztuka dobrego jutra” aż 80 proc. Polaków jest w stanie określić, w jaki sposób definiują dobre życie . Co ciekawe, według 35 proc. badanych kluczowym aspektem w osiągnięciu szczęścia jest odżywianie. Jak się okazuje świadomość ludzi na temat wpływu jedzenia na jakość życia będzie rosnąć w przyszłości, jednak po jakie rozwiązania będziemy sięgać najchętniej?
Jedz dobrze, żyj długo
Relacja z jedzeniem ma ogromne znaczenie dla naszego poczucia szczęścia. Rygorystyczna, ograniczająca i zmuszająca do wyrzeczeń dieta może odbić się negatywnie na naszym samopoczuciu. Często zapominamy jak ważne są możliwość wyboru i wolność, nawet w odniesieniu do sposobu odżywiania. Z danych z raportu „Sztuka dobrego jutra” wynika, że zainteresowanie żywnością, a w szczególności jej jakością w przyszłości będzie rosnąć. Już teraz możemy zaobserwować, że coraz częściej przykuwamy uwagę do tego, co ląduje na naszych talerzach. Nie bez powodu wiążemy również tendencje żywieniowe z długowiecznością, często inspirując się nawykami mieszkańców tzw. „niebieskich stref”, czyli miejsc na Ziemi, które mają najwyższy odsetek mieszkańców dożywających stu lat. Jak się okazuje, niezależnie od kraju wszyscy długowieczni jedzą prosto i roślinnie, unikając żywności wysoko przetworzonej i cukru.
Gastronomiczna Ewolucja, czyli jedzenie przyszłości
Jeść dobrze, czyli jeść to, na co ma się ochotę. Wielu osobom dzieciństwo kojarzy się ze smacznym, prostym jedzeniem, które po prostu sprawiało radość, dlatego coraz częściej odczuwamy potrzebę powrotu do potraw i dań z dzieciństwa. Szukamy smaków przypominających dania „jak u mamy”, które zapewnią nam poczucie komfortu, nostalgii i możliwość powrotu do przeszłości. Zainteresowanie trendem „nostalia food” i „comfort food” rośnie w siłę, a zamiast wyszukanych posiłków, chętniej sięgamy po przepisy oparte o rodzinne tradycje.
Powoli zaczynamy oswajać się również z konceptem sztucznej inteligencji, która coraz bardziej wchodzi w interakcje z naszym codziennym życiem. Rozwój AI ma również wpływ na żywienie, stawiając przed nami nowe możliwości, takie chociażby personalizacja jadłospisu, czy wzbogacanie posiłków o składniki i mikroelementy, jakie na podstawie analizy parametrów zdrowotnych najbardziej nam służą. Chociaż pomysł ten brzmi jak science-fiction to wbrew pozorom może okazać się nieocenionym wsparciem w drodze ku lepszemu żywieniu. Nowe pokolenia zwracają również uwagę na wpływ jedzenia na stan psychiczny, takich jak związek między mikrobiomem jelitowym a mózgiem lub wpływ alkoholu na samopoczucie psychiczne. Chętniej spożywamy większe ilości zdrowego błonnika, interesujemy się naturalnymi probiotykami czy stronimy od alkoholu. Z dnia na dzień coraz świadomiej podchodzimy do sztuki żywienia i coraz częściej dostrzegamy jej wpływ na całe nasze życie.
Wybór należy do Ciebie
Według raportu aż 38 proc. respondentów uważa, że „posiłki jutra” będą lepszej jakości, z kolei 26 proc. respondentów stwierdza, że coraz częściej będziemy korzystać z rozwiązań takich jak cateringi, które ułatwiają nam dobre i zdrowe odżywianie. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że rygorystyczna dieta nie zawsze zapewni nam drogę do szczęścia, a to jest właśnie celem dobrego żywienia. Jedzenie to jedna z naszych podstawowych potrzeb, dlatego tak ważne, aby posiłki, które spożywamy były smaczne, zbilansowane oraz sprawiały, że czujemy się szczęśliwi. Kluczem do wyboru odpowiedniego jadłospisu jest przede wszystkim możliwość wyboru. Jak wynika z badań, chociaż wiemy, czego chcemy, nie zawsze wiemy, jak to osiągnąć, często narzucając na siebie za dużą presję. Właśnie dlatego Maczfit przewrotnie zachęca do skupienia się na zadowoleniu ze swojego życia, a nie „bywania na diecie”.
Maczfit to catering wspierający Polaków w osiąganiu codziennej radości z jedzenia. Dostarcza pełnowartościowe i zbilansowane posiłki konsumentom do ponad 3000 lokalizacji na terenie całego kraju. Firma oferuje 10 gotowych diet, ale także 3 warianty Diet z Wyborem Menu, w ramach których klienci decydują się na 5 z nawet 40 dostępnych dziennie posiłków. Wśród profesjonalnych jadłospisów znajdziemy m.in. diety dla osób z chorobą Hashimoto, wegetarian, wegan, diabetyków
oraz klientów nietolerujących laktozy. O oferowanej jakości marki świadczą liczne certyfikaty i nagrody m.in.: Zdrowa Marka Roku 2023, Super Marka 2023 czy Konsumencki Lider Jakości 2023. Więcej o działaniach marki na stronie www.maczfit.pl/ oraz blogu Maczfit https://www.maczfit.pl/blog/.