Go to content

Co jeść, a czego unikać, gdy boli gardło

Fot. iStock/South_agency

Gdy boli gardło, ostatnie na co mamy ochotę, to jedzenie. Dyskomfort w trakcie przełykania, nadwrażliwość na ciepłe i  zimne płyny powoduje, że każdy kęs i każdy łyk to prawdziwa katorga. Pożywienie przyspiesza powrót do zdrowia, dlatego nie wolno z niego rezygnować nawet wtedy, stan zapalny gardła uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Co i jak jeść, by poczuć ulgę?

Produkty, które musisz odstawić

Gdy pojawi się ból gardła, powinnaś zrezygnować z picia napojów gazowanych (nawet gazowanej wody), alkoholu oraz mocnej kawy i herbaty. Chociaż zimne napoje dają chwilową ulgę, nie pomogą na dłużej, dlatego odstaw bardzo zimne płyny, ale również te bardzo gorące. Przy zapaleniu gardła lepiej też unikać ostrych przypraw i kwaśnych produktów, które mogą podrażniać śluzówkę, powodując jeszcze większy dyskomfort. Staraj się spożywać niewielkie kęsy. Zrezygnuj też z twardych produktów oraz takich, które mogą podrażnić ściany gardła, np. chipsów.

Co powinnaś jeść i pić?

Przede wszystkim pamiętaj o nawodnieniu organizmu. To bardzo ważne w trakcie choroby. Poza zwykłą wodą, możesz sięgać po herbatki i zioła z dodatkiem syropów, np. z czarnego bzu, lipy czy malin. Sok z jeżyn hamuje rozwój bakterii, które gromadzą się w gardle, a sok z czarnego bzu ma działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Do herbaty możesz także dodawać miodu, który uważany jest za naturalny antybiotyk – wspomaga odporność organizmu, walczy z bakteriami i nawilża błonę śluzową gardła, zmniejszając podrażnienie i suchość. Pamiętaj jednak, żeby napoje nie były zbyt gorące. Pij je zawsze po przestudzeniu.

Nie zapomnij także o jedzeniu! Najlepiej sprawdzą się przeciery i papki. Taka konsystencja nie utrudni przełykania i nie spowoduje jeszcze większego bólu. Postaw na zupy kremy, koktajle, kisiele i owsiankę.


 

Źródło: Hello Zdrowie