Go to content

Antyrakowa zupa eksperta od długowieczności. Jedz ją regularnie, a twój organizm ci za to podziękuje!

Photo by Weronika Krztoń on Unsplash

Ta antyrakowa zupa to prawdziwa skarbnica dobrych składników. Jedzmy ją regularnie, a nasze organizmy się nam za to odwdzięczą. Poprawi się funkcjonowanie układu trawiennego, obniży poziom cholesterolu, będą się rzadziej rozwijały stany zapalne. Poleca ją sam ekspert od długowieczności Dan Buettner.

Dan Buettner to znany tzw. badacz błękitnych stref, czyli rejonów, których mieszkańcy osiągają ponadprzeciętną długość życia, pozostając w doskonałym zdrowiem i kondycji psychofizycznej. Jednym z ich sekretów jest odpowiednio zbilansowana dieta. Jak zaznacza w opublikowanym na Instagramie poście Buettner, wspomniana zupa z soczewicy doskonale wpisuje się w model żywieniowy preferowany przez długowiecznych mieszkańców niebieskich stref.

Do przyrządzenia zupy będziemy potrzebować:

  • 1 cebuli,
  • 1 marchewki,
  • 2 łodyg selera,
  • 2 bataty,
  • 1 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 3 szklanek świeżego jarmużu,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 4 szklanek bulionu warzywnego,
  • 1  szklanki mleka kokosowego,
  • 1 łyżki świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżek oliwy z oliwek
  • oraz szczypty soli i pieprzu.

Autorka przepisu poleca dodać do zupy sos ziołowy, który przygotujemy z:

  • 1 szklanki pietruszki,
  • 1 szklanki świeżej kolendry,
  • 1 szklanki liści mięty,
  • 1 szklanki listków bazylii,
  • 1 szklanki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżek octu jabłkowego,
  • 4 łyżek soku z cytryny,
  • 4 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
  • oraz 1 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Sos ziołowy: Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy poszatkowany czosnek, który 15 minut wcześniej siekamy. To ważne, żeby poleżał te 15 minut, żeby wyprodukowała się jak największa ilość bakteriobójczej allicyny.
  2. Zupa: Wlewamy do garnka oliwę, dodajemy cebulę, marchewkę i selera, gotujemy je na średnim ogniu przez pięć minut. Dorzucamy mbir, kurkumę, rozmaryn, czosnek i bataty. Po 2-3 minutach wlewamy do garnka bulion i wrzucamy soczewicę. Doprawiamy solą i doprowadzamy całość do wrzenia. Przykrywamy garnek i gotujemy zupę na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Podajemy z sosem ziołowym”

Swoje prozdrowotne właściwości zupa ta zawdzięcza połączeniu warzyw i ziół będących skarbnicą antyoksydantów. Oto kilka zalet składników zupy:

  •  Jarmuż: Niskokaloryczny, bogaty w witaminę K, A, C, doskonałe źródło kwasu foliowego, żelaza niehemowego, magnezu i wapnia.
  • Czosnek i cebula: Uważane za probiotyk, co oznacza, że ​​odżywiają „dobre” bakterie w naszych jelitach i wspomagają zdrowy układ trawienny.
  • Soczewica: dobre źródło białka roślinnego i kwasu foliowego. W obszarach na całym świecie, w których ludzie żyją najdłużej (niebieskie strefy), fasola jest powszechnym pożywieniem.
  • Imbir: Dba o zdrowie serca i kontrolę poziomu cukru we krwi
  • Mleko kokosowe: Doskonałe źródło manganu. Może zwiększyć dobry poziom cholesterolu (HDL).
  • Kurkuma: Kurkumina w kurkumie jest słabo wchłaniana w krwiobiegu, dlatego należy ją łączyć z czarnym pieprzem. Jest to bardzo silny związek przeciwzapalny na poziomie molekularnym – blokuje cząsteczkę NF-kB, która włącza geny zapalne w naszych komórkach.
  • Oliwa z oliwek: Bogate źródło tłuszczów jednonienasyconych. Zawiera przeciwutleniacze wykazujące działanie przeciwzapalne.
  • Słodkie ziemniaki: Bogate w błonnik, witaminy A, C i potas. Wysoka zawartość witaminy A wspomaga zdrowie oczu i wzmacnia układ odpornościowy.
  • Pietruszka, kolendra, mięta, bazylia: Wszystkie zawierają składniki odżywcze, takie jak witamina A, C i K oraz przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać rakowi.