Go to content

5 zdrowszych przepisów na świąteczne ciasteczka

Nic tak nie wprowadza w bożonarodzeniowy nastrój, jak zapach świątecznych ciasteczek unoszący się w domu. Mając jednak na uwadze nasze dobre poczucie zaraz po Świętach, może warto by się skusić na któryś, z tych kilku zdrowszych przepisów?

Świąteczne ciasteczka

1. Choinki z piernika

2. Ciasteczka z batatów

3. Cienkie foremkowe ciacha

4. Z czekolada i żurawiną

5. Pełnoziarniste biscotti

 


Źródło: blog.myfitnesspal.com

Fot. iStock/Eva-Katalin

1/5 Choinki z piernika

Zaskocz rodzinę przepięknymi ciasteczkami w kształcie choinek, zachowując niezapomniany smak pierników, przy maksymalnym ograniczeniu ilości masła. A do tego nie potrzebujesz przy tym żadnych foremek! Wystarczy nóż, by pociąć kawałki ciasta na małe trójkąty.

Składniki:

3 łyżki masła (najlepiej nie z lodówki)
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
1 duże jajko
1/3 szklanki ciemnej melasa
3 szklanki mąki (i odrobinę do poruszenia)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego imbiru (może byś starty)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonych goździków

Na lukier:

1 i 1/2 łyżki białek w temperaturze pokojowej
1/4 łyżeczki świeżego soku z cytryny
1 szklanka cukru puderu
5 do 6 kropli zielonego barwnika spożywczego
kolorowe posypki

Przygotowanie ciasteczek:

1. W dużej misce ubij masło z cukrem i musem jabłkowym. Dodaj jajko i melasę, dobrze wymieszaj. W innej dużej misce wymieszaj mąkę, sodę i pozostałe przyprawy, a następnie połącz je z musem i jajkiem, przy pomocy miksera.

2. Wyciągnij ciasto z miski i zacznij je ugniatać (jeśli ciasto będzie odrobinę zbyt klejące, możesz dodatkowo obsypać ręce mąką). Podziel ciasto na dwie płaskie części i wsadź je do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

3. Następnie wyjmij pierwszą porcję ciasta i zacznij je wałkować. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Odetnij nierówne krawędzie, po czym pokrój ciasto na ok 10 cm pasy, a następnie potnij pasy na trójkątne choinki. To samo zrób z drugą porcją ciasta.

4. Ułóż ciasteczka na blaszce, zabezpieczonej papierem do pieczenia, w równomiernych 3/4 centymetrowych odstępach. Piecz około 10/12 minut.

Lukrowanie:

Wymieszaj białka z sokiem z cytryny. Dodaj cukru pudru, a następnie kilka kropel barwnika spożywczego, tak byś uzyskać wymarzony kolor.

Przełóż lukier do rękawa i zacznij dekorować ciasteczka, kiedy ostygną. A następnie posyp dekoracyjnymi płatkami, zanim lukier całkowicie stwardnieje.

Gotowe!

Fot. iStock/michael sheehan

2/5 Ciasteczka z batatów

Składniki:

75g rodzynek
1/2 szklanki ciemnego rumu (tak aby pokryć rodzinki, w trakcie namaczania)
115g masła w temperaturze pokojowej.
50g cukru
1 jajko
170g melasy
150g startego surowego batatu 2
2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej
2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
250g mąki
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
60ml maślanki

cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasteczek:

1. Rozgrzej piekarnik do około 200 stopni i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.

2. Namocz rodzynki w ciemnym rumie przez około 30 min (upewnij się, że są całkowicie pokryte alkoholem).

3. Zmiksuj cukier razem z masłem, na gładką masę. Rozbij jajko w małej miseczce, po czym łyżka po łyżce dodawaj do ciasta, ciągle miksując.

4. Dodaj melasę, startego batata, skórkę pomarańczową oraz imbir i dobrze wymieszaj.

5. Mąkę połącz razem z cynamonem, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. A następnie do daj do maślanki w dwóch porcjach. Wymieszaj wszystko z jajkami i masłem, aż do całkowitego połączenia.

6. Odcedź rodzynki i dodaj je do ciasta.

7. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek uformuj ciastka na blaszce, a następnie wstaw do pieczenia. Piecz około 15 min.

8. Poczekaj, aż ostygną a następnie posyp cukrem pudrem.

Fot. iStock/YinYang

3/5 Cienkie foremkowe

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej + 1 do 2 łyżek o ile zajdzie taka potrzeba

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki oleju kokosowego

1/4 szklanki płynnego miodu

1 łyżka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka cynamonu

Na lukier:

1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie na kilka godzin wcześniej lub przez noc)

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki syropu klonowego

1/4 szklanki mleka migdałowego (lub innego mleka), możesz potrzebować kilka łyżek więcej, by uzyskać odpowiednią konsystencję

Przygotowanie ciasteczek:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.

3. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dosyp odrobinę mąki, jeśli zbyt suche, dodaj trochę więcej oleju.

4. Ugniataj ciasto na posypanej mąką powierzchni, a następnie rozwałkuj do grubości około 5 mm. Wytnij ciastka przy pomocy foremek i umieść na wyłożonej papierem blaszce.

5. Piecz około 8/12 minut.

6. W trakcie pieczenia, przygotuj lukier. Przy pomocy blendera połącz wszystkie składniki. A po wystygnięciu ciasteczek, będziesz mogła zacząć je ozdabiać.

Fot istock/StephanieFrey

4/5 Z czekolada i żurawiną

Składniki:

1,3 szklanki mąki

1,3 szklanki mąki pszennej razowej

1 i 1/2 górskich płatków owsianych

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

6 łyżek roztopionego masła

3/4 szklanki brązowego cukru

1 duże jajko, lekko roztrzepanego

1 szklanka suszonej żurawiny

2/3 szklanki płatków ciemnej czekolady

Przygotowanie ciasteczek:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. W średniej wielkości misce połącz mąkę, płatki owsiane, sodę, sól i ekstrakt z wanilii.

3. W dużej misce wymieszaj masło z cukrem na gładką masę.

4. Powoli dodawaj suche składniki do ciasta, miksując aż do pełnego wymieszania.

5. Dodaj żurawinę i czekoladę i zacznij mieszać ręcznie.

6. Uformuj ciastka na blaszce przy pomocy łyżki, układając je w około 4 cm odstepach.

7. Piecz 12 minut, raz na jakiś czas obracając blachę w piekarniku w trakcie pieczenia.

8. Pozostaw ciastka do wystudzenia.

Fot. iStock/Julia_Sudnitskaya

5/5 Pełnoziarniste biscotti

Składniki:

2 szklanki białej mąki pełnoziarnistej

2 łyżki siemienia lnianego (nie mielonego)

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1

1/4 łyżeczki soli morskiej

1 i1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

3/4 łyżeczki mielonych goździków

1/2 łyżeczki ziela angielskiego

1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta pieprzu cayenne

2/3 szklanki brązowego cukru

1 duże jajko, w temperaturze pokojowej

2 duże białka, w temperaturze pokojowej

1/4 szklanki oleju kokosowego

1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 szklanka posiekanych suszonych daktyli

Przygotowanie biscotti:

1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Połącz mąkę, siemię lniane, sodę, sól i pozostałe przyprawy w średniej wielkości misce.

2. W dużej misce zmiksuj cukier, jajka, białka i olej kokosowy.

3. Dodaj ekstraktu z wanilii.

4. Dodaj mąkę do jajek w kolejnych partiach i mieszaj przy pomocy łopatki. Pomału dorzucaj daktyle, ciągle mieszając.

5. Obsyp ręce mąką i podziel je na dwa płaskie, podłużne walce (bezpośrednio na papierze do pieczenia)

6. Piecz około 28 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na około 10 minut.

7. Przetnij oba kawałki ciasta na pół a następnie podziel je tak by uzyskać 32 kawałki ciasta.

8. Ułóż ciastka z powrotem na blasze i piecz jeszcze przez 10 minut.

9. Wyciągnij je z piekarnika, i przełóż na kratkę do ostygnięcia.

10. Gotowe!