Książki Kultura

Smaki dzieciństwa to zapis prawdziwych, często dramatycznych historii

Redakcja
Redakcja
2 września 2020
Fot. iStock
 

Wspomnienia? Dom, do którego zawsze chciało się wracać. Koleżanki i koledzy, którym nie trzeba było imponować. Szkoła, która otwierała oczy i poszerzała horyzonty. Nie, nie każdy tak zapamięta swoje dzieciństwo i młodość.

Smaki dzieciństwa to zapis prawdziwych, często dramatycznych historii młodych ludzi skrzywdzonych, zranionych lub unieszczęśliwionych przez rówieśników i dorosłych.

Książka autorstwa doświadczonej psycholożki to przyczynek do refleksji nad postawami jakie my, dorośli, przyjmujemy, wobec dzieci i młodzieży. To zachęta do zrewidowania poglądów, unikania krzywdzących, być może nieświadomych, zachowań, reakcji i gestów. To okazja do wejścia w świat młodych, zrozumienia ich potrzeb, motywacji oraz emocji.

3 września, godz.19:00 – spotkanie z Mirosławą Kątną, autorką książki „Smaki dzieciństwa”. Spotkanie poprowadzi Mariusz Szczygieł. Transmisja live na profilu Instytutu Reportażu i Wydawnictwa Adamada

Gościem spotkania będzie Biserka Čejović – polonistka, bibliotekoznawczyni, biblioterapeutka, nauczycielka w szkole podstawowej w Krakowie. Współpracuje między innymi z „Książkami. Magazynem do czytania”. Pisze o nowej literaturze dla dzieci i młodzieży oraz zachęca do odkurzania półek ze starymi książkami.

Smaki dzieciństwa

Mirosława Kątna 

Wydawnictwo Adamada 2020

Premiera 3 września 2020

 

Do 3 września przedsprzedaż na stronie www.adamada.pl. Pierwsze 200 osób otrzymają książki z autografem Autorki.

Współwydawca

Komitet Ochrony Praw Dziecka – pierwsza w Polsce i w Europie Środkowo-Wschodniej organizacja pozarządowa, która powstała w celu pomocy dzieciom i reagowaniu na ich krzywdę (1981 rok).

1 zł z każdego sprzedanego egzemplarza książki zostanie przekazany na KOPD.

REKOMENDACJE

Chciałbym, aby książka Mirosławy Kątnej stała się ważną lekturą dla rodziców, nauczycieli i opiekunów. To jest jej wielka siła – możliwość praktycznego zastosowania. Warto, aby rodzice sięgali po nią wtedy, kiedy nie potrafią zrozumieć sytuacji, w której się nagle znaleźli.

Adam Bodnar, prawnik, Rzecznik Praw Obywatelskich

Książka Mirosławy Kątnej, wieloletniej przewodniczącej KOPD, to bardzo ważny i potrzebny głos. Głos praktyka, empatycznego specjalisty, profesjonalisty z ogromnym sercem. Lata doświadczenia pozwoliły jej pokazać na kartach książki to, z czym zbyt często zmagają się dzieci.

Dorota Zawadzka, psycholog rozwojowy, Superniania

To książka o trzech filarach dzieciństwa: rodzinie, szkole i rówieśnikach. Jeśli te filary będą mocne, dziecko zbuduje na nich most z przepiękną bramą.

Marek Michalak, pedagog, były Rzecznik Praw Dziecka

Przykłady zawarte w książce prowokują do refleksji, myślenia o dziecku jako autonomicznej osobie, która potrzebuje szacunku i miłości, akceptacji, wsparcia i przewodnictwa w świecie wartości.

Anna Maria Wesołowska, sędzia w stanie spoczynku, osobowość telewizyjna

Przykłady podane w tej lekturze mogą wesprzeć ludzi zagubionych w swoim postępowaniu w relacjach rodzinnych, przekonać ich, że wizyta u psychologa nie stanowi zagrożenia dla ich prywatności, ale może pomóc w trudnych sytuacjach, które wydają się nie do rozwiązania.

Henryka Krzywonos-Strycharska, działaczka opozycji w PRL, poseł na Sejm

O AUTORCE

Mirosława Kątna – psycholożka, terapeutka, mediatorka, działaczka społeczna.

W swojej pracy zawodowej i społecznej konsekwentnie walczy o prawa dzieci, o ich podmiotowe traktowanie, o szacunek, godność i mądrość w procesie wychowania. Głośno i odważnie zabiega o przeciwdziałanie przemocy i reagowanie w przypadku krzywdzenia dzieci.

Aktywność w zakresie praw dziecka przede wszystkim koncentruje na codziennej działalności w Komitecie Ochrony Praw Dziecka (współtworzyła tę organizację 40 lat temu i kieruje nią do dzisiaj). Była pierwszym i jedynym „ministrem od dzieci” – pełnomocniczką rządu ds. dzieci.

Jest autorką wielu publikacji, poradników, projektów oraz materiałów szkoleniowych upowszechniających znajomość praw dziecka i ujawniających przypadki ich naruszania w życiu rodzinnym i społecznym. Pełni funkcję konsultantki i ekspertki w projektach i akcjach edukacyjnych dotyczących dzieci, młodzieży i rodzin.

Pracuje z młodzieżą z poważnymi problemami życiowymi; tworzy i prowadzi autorskie programy szkoleniowe dla rodziców, opiekunów, a także profesjonalistów: nauczycieli, pedagogów, pracowników socjalnych, policjantów, kuratorów, których wspiera swoim doświadczeniem. Komentuje i trafnie recenzuje w mediach życie społeczne.

Wśród wielu dowodów uznania, które otrzymała, za najważniejszy uznaje Order Uśmiechu – jedyne odznaczenie przyznawane dorosłym przez dzieci.

Zawsze powtarza, że nie ma trudnych dzieci, są trudni dorośli.


Książki Kultura

Leczo z cukinią – cztery przepisy na pyszny obiad oraz słoiki na zimę

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 września 2020
Leczo z cukinią - z pieczarkami, kurczakiem, na zimę
Fot. iStock
 

Leczo z cukinią to jednogarnkowe danie, które ma wielu wielbicieli. Lato i jesień jest idealnym czasem na jego przyrządzenie, ze względu na wysyp świeżych warzyw, ale można cieszyć się nim także zimą. Jest ono sycące i smaczne, warto więc skusić się na leczo z cukinią ze sprawdzonych przepisów.

Jeśli najdzie was ochota na treściwy obiad, w którym nie brakuje warzyw, to danie znakomicie sprawdzi się na talerzach. Co więcej, leczo z cukinią można włożyć do słoików, by zachować je na zimę. Co prawda wymaga to pewnych przygotowań, ale wystarczy później jedynie odkręcić wieczko i podgrzać zawartość słoika, by mieć gotowy dodatek do obiadu (np. do ryżu) lub potraktować je jako samodzielną potrawę.

Leczo z cukinią i kiełbasą — przepis 

Leczo z cukinią to swojska alternatywa dla tradycyjnego węgierskiego leczo, które przyrządza się na smalcu, z papryką i pomidorami, kawałkiem słoniny lub kiełbasą. W leczo z cukinią prym wiedzie właśnie cukinia podsmażana na oleju, z różnymi dodatkami.

Leczo z cukinią - z pieczarkami, kurczakiem, na zimę

Fot. iStock

Leczo z cukinią — składniki:

  • 1 cukinia (duża)
  • 25 dag kiełbasy wiejskiej
  • duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, cukier, chili
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz, podsmaż na oleju, przełóż do garnka.
  2. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę, podsmaż z czosnkiem.
  3. Cukinię obierz, usuń nasiona, pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż z cebulą i papryką.
  4. Kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, na drugiej patelni i wrzuć do warzyw.
  5. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę, wrzuć na patelnię z warzywami. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, chili. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż smaki się wymieszają.

Leczo z cukinią i pieczarkami — przepis 

Pieczarki, to podobnie jak cukinia, uniwersalny i bardzo smaczny dodatek do różnych dań. Znakomicie pasuje także do potrawy takiej jak leczo z cukinią, nadając jej wyrazisty smak.

Leczo z cukinią - z pieczarkami, kurczakiem, na zimę

Fot. iStock

Leczo z cukinią i pieczarkami — składniki

  • 2 dość duże cukinie
  • 20 dkg kiełbasy wiejskiej
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 pomidory
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy: typu vegeta, papryka słodka, papryka ostra, oregano, tymianek.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju, po czym zdejmij ją na talerzyk.
  2. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię po cebuli, podsmaż do miękkości, dodaj zeszkloną cebulkę.
  3. Cukinię umyj. Jeśli cukinia jest bardzo dojrzała i ma twardą skórę, należy ją obrać, a duże pestki usunąć. Cukinię przekrój wzdłuż na pół i pokrój na drobne plastry. Dodaj do cebuli i pieczarek, duś, aż cukinia zmięknie.
  4. Papryki umyj, wyrzuć gniazda nasienne, pokrój na paski i dodaj do duszących się warzyw.
  5. Pomidory umyć, sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę.
  6. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na drugiej patelni na oleju, po czym dodaj przygotowane pomidory — podduś je razem, a następnie dodaj do pozostałych składników i duś wszystko jeszcze chwilę razem. Dopraw  przyprawami wg. upodobań.

Leczo z cukinią i kurczakiem — przepis 

Miłośnicy mięsa kurczaka w różnych odsłonach nie będą zawiedzeni. Kurczak doskonale komponuje się z warzywami, a odpowiednio przyrządzony w daniu, będzie soczysty i bardzo smaczny.

Leczo z cukinią - z pieczarkami, kurczakiem, na zimę

Fot. iStock

Leczo z cukinią i kurczakiem — składniki: 

  • 1 duża cukinia
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 3 duże pomidory (ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa uniwersalna typu vegeta

Przygotowanie:

  1. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, usmaż je. Zdejmij z patelni na talerz.
  2. Piersi umyj, osusz, pokrój w kosteczkę, oprósz przyprawami i usmaż na patelni po cebuli i papryce.
  3. Cukinię obierz, wydrąż miąższ ze środka, pokrój w kosteczkę.
  4. Do patelni z warzywami dolej około 1/4 szklanki wody, wrzuć pokrojoną cukinię, dodaj przyprawy i duś do miękkości. Wrzuć gotowego kurczaka, dodaj pomidory bez skórek (lub koncentrat), wymieszaj i duś wszystko razem około 10 minut.

Leczo z cukinią na zimę do słoików — przepis 

Leczo z cukinią można zawekować na zimę. Wtedy mamy gotowe danie, które wystarczy jedynie przełożyć ze słoika do garnka i podgrzać, osobno podsmażyć pieczarki i kiełbaskę, podać z ryżem lub ziemniakami — zgodnie z ochotą.

Fot. iStock

Leczo z cukinią na zimę — składniki:

  • 3 kg cukinii (ważonej po usunięciu skóry i pestek)
  • 2 kg papryki czerwonej i żółtej
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg przecieru pomidorowego
  • 60 ml octu
  • 1/2 kg cukru
  • 6 łyżek soli (oraz odrobina do doprawienia)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili

Dodatkowo: 10 słoików litrowych

Przygotowanie:

  1. Cukinię obierz i wydrąż środek z pestkami (wyrzuć), pokrój w kostkę, wrzuć do wysokiego garnka.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, dorzuć do cukinii. Dodaj do garnka 6 łyżek soli, wymieszaj i odłóż na ok. 4 godziny.
  3. Po upływie czasu dodaj pokrojone w kostkę papryki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalej warzywa cukrem i octem i gotuj ok. 15 minut.
  4. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw delikatnie mielonym chili, pieprzem i odrobiną soli. Zagotuj przez ok. 5 minut.
  5. Gotowe leczo z cukinią na zimę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 10 minut.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Książki Kultura

Ultrakobieco i romantycznie – Westwing x Kera Till po raz drugi!

Redakcja
Redakcja
2 września 2020
Fot. Materiały prasowe

Kera Till pociągnięciem pędzla rysuje fantastyczny świat, w którym chcielibyśmy się znaleźć. Jej rysunki są takie, jak ona sama: ultra kobiece, otoczone pewną lekkością…i bardzo modne.

Hermès, Ladurée, Chanel, Cartier i legendarny nowojorski hotel The Carlyle − wszyscy uwielbiają ilustracje tej dziewczyny z Monachium.

Fot. Materiały prasowe

Jej niepowtarzalne rysunki zdobią książki, plakaty filmowe, t-shirty, artykuły papiernicze… a teraz także nasze poduszki i pościel. Projekty z ilustrowanymi rogalikami, tęczami, ustami i innymi motywami są świeże, pozytywne, a przede wszystkim: typowo w stylu Kery Till!

Od wielu lat marzyłam o zobaczeniu moich rysunków na tekstyliach. Chociaż zawsze cieszę się, kiedy moje rysunki są publikowane na papierze: w czasopismach, na kartkach i w książkach, to jednak pojawienie się moich prac na tkaninach miało zupełnie inny wymiar – Kera Till.

Fot. Materiały prasowe

Poszewki na poduszki oraz pościele stworzone w ramach drugiej współpracy Westwing x Kera Till są dostępne na WestwingNow.pl w cenach od 99,90 do 379,90 zł.


Artykuł powstał we współpracy z WestwingNow.pl


Zobacz także

Baku, Moskwa, Warszawa

„Arzu, znaczy marzenie… była moją fantazją i niezaspokojonym dotąd snem”. Fragmenty powieści Baku, Moskwa, Warszawa

Becoming? Przeczytałam biografię Michelle Obamy. Raczej jestem nią rozczarowana

Biegnij, moje serce, biegnij… A kiedy już zobaczysz metę, naucz się zatrzymywać