Go to content

Pyszne smarowidło do chleba. Zapomnisz o żółtym serze i wędlinie

Smarowidło do chleba
Fot. iStock

Zdrowe pasty do chleba mogą zawierać połączenia na pierwszy rzut oka wyglądające nietypowo, ale w praktyce pasujące do siebie idealnie. Takim przykładem jest pasta z fasoli i jabłka, zwana także wege smalcem. Jej smak do złudzenia przypomina w smaku klasyczny smalec, tyle że jest od niego o wiele bardziej zdrowa. Jabłko zawiera witaminy: A, C, K oraz witaminy z grupy B, wapń, żelazo, cynk, fosfor,  potas, magnez, mangan, a także sód, miedź i fluor. Biała fasola zawiera wysoką zawartość białka, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, magnez, potas.

Składniki na fasolowo-jabłkowe smarowidło do chleba:

  • 1 szklanka suchej białej fasoli lub puszka konserwowej
  • 1 jabłko
  • duża biała cebula
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • sól
  • odrobinę sosu sojowego — opcjonalnie
  • olej do smażenia

Przygotowanie smarowidła do chleba: 

  1. Świeżą fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia wypłucz i ugotuj do miękkości w świeżej wodzie. Pod koniec gotowania możesz dodać sól. Dodanie soli wcześniej sprawi, że fasola będzie mięknąć dłużej. Fasolę z puszki osącz z zalewy.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
  3. Jabłko pokrój na małe kosteczki, lub zetrzyj na tarce i dodaj do zeszklonej cebuli. Smaż razem przez chwilę, by się połączyły i przypraw  majerankiem, pieprzem i solą.
  4. Ugotowaną fasolę (lub osączoną fasolę z puszki) zblenduj na gładką masę. Dodaj cebulę z jabłkiem i wymieszaj. Przypraw do smaku odrobiną sosu sojowego, pieprzem i jeśli jest konieczność — solą. Pastę przechowuj w lodówce maksymalnie do 5 dni.