Włoska zupa minestrone to gęste i smaczne warzywne danie, za którym przepada wiele osób. Najlepiej smakuje przygotowana za świeżych warzyw i ziół, dlatego nie tylko syci, ale jest też zdrowym posiłkiem, który raczej nie powędruje w boczki. Zupa minestrone może być z makaronem lub bez, a przepis na najlepszą jest w zasięgu ręki.
Włoska zupa minestrone to taki odpowiednik polskiej klasycznej zupy jarzynowej – co jest pod ręką ze świeżych warzyw, to można dorzucić, a ostateczny smak zależy od osoby, która ją przygotowuje. Nie trzeba się trzymać sztywno składników, ale jeśli chcecie poczuć smak włoskiej minestrone, warto przestrzegać wskazówek z przepisu.
Zupa minestrone – przepis oryginalny
Jeśli liczycie na to, że zupa minestrone ma jeden oryginalny przepis, to będzie o to trudno. Nie ma jednego sposobu na tę zupę, a poszczególnie składniki mogą się od siebie różnić w zależności od regionu Włoch. Oryginalny przepis wymaga, by zupa minestrone przygotowana była na odpowiedniej bazie, na podduszonych lub pieczonych warzywach, zalewanych później bulionem warzywnym lub mięsnym. To już zależy od indywidualnych preferencji.
Zupa minestrone z makaronem i pieczonymi warzywami – przepis
Ten przepis to gratka dla miłośników wyrazistego smaku pieczonych warzyw. Jeśli jeszcze tego nie próbowaliście, to warto – pieczenie przed gotowaniem znacznie podnosi walory smakowe potrawy, co jest łatwo wyczuwalne. Można to zauważyć podczas przygotowywania zupy krem z dyni – warzywo po upieczeniu nabiera głębokiego smaku. A wracając do minestrone z pieczonych warzyw, na przepis, a w zasadzie dwa – na zupę z pieczonymi i podduszonymi warzywami natknęłyśmy się w sieci, i nie umiałyśmy się mu oprzeć.
Zupa minestrone z pieczonymi warzywami i makaronem – przepis: składniki
- 300 g pomidorów (2 średnie)
- 1 czerwona papryka
- kawałek dyni ze skórą (ok 600 g)
- kawałeczek selera (korzeń)
- 1 mała pietruszka
- 200 g kapusty
- 100 g pora
- 200 g marchewki
- 1 średnia cebula
- 200 g cukinii
- 200 g ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu)
- 150 g zielonej fasolki (np. mrożonej)
- 1,75 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 2 łyżki listków natki pietruszki
- 100 g cienkiego makaronu
- oliwa extra vergine
Zupa minestrone z makaronem i pieczonymi warzywami – przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Oderwać szypułki z pomidorów, paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, usunąć pestki i włókna z wnętrza dyni, selera i pietruszkę obrać. Pomidory, paprykę, dynię, selera i pietruszkę skropić oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Zdjąć z blaszki.
- Cebulę i pora obrać z zewnętrznych liści, marchewki oskrobać i razem z cukinią pokroić w 1/2 cm kostkę. Wyłożyć na blaszkę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, skropić oliwą i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut, następnie dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki, przemieszać i piec dalej przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika.
- W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać kapustę pokrojoną w 2 cm kostkę, liście laurowe i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać odsączoną fasolkę, zieloną fasolkę pokrojoną na 3 cm kawałki i wymieszać.
- Dodać wszystkie pieczone warzywa: zmiksowane pomidory (bez korzonków i skórek), obraną i pokrojoną w kostkę paprykę, miąższ z dyni (wyjęty z łupiny i pokrojony lub rozdrobniony), selera i pietruszkę w całości, oraz resztę pieczonych warzyw pokrojonych w kostkę (cebulę, pora, cukinię, marchewkę i ziemniaki). Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 20 – 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać makaron. Dodać natkę pietruszki, wyjąć pietruszkę, seler i liście laurowe. Można podawać z tartym parmezanem lub zielonym pesto.
Włoska zupa minestrone z makaronem i pieczonymi warzywami dobrze smakuje z tartym parmezanem. Warto także pamiętać, że jeśli zupa minestrone pomyślana jest na dwa dni, nie dodajemy do garnka makaronu, ale nakładamy go następnego dnia przed podaniem. W innym przypadku napęcznieje i nie będzie wyglądał i smakował apetycznie.
Zupa minestrone – wege przepis z podsmażanych warzyw
To drugi ze znalezionych w sieci przepisów, tym razem włoska zupa minestrone wege, bez makaronu, przygotowywana na podsmażonych warzywach.
Zupa minestrone wege – składniki:
- 2 litry wywaru warzywnego
- mała cukinia
- 2 małe marchewki
- 2 małe ziemniaki
- pietruszka
- 2 gałązki selera naciowego
- garść różyczek brokuła
- pół szklanki groszku zielonego
- garść zielonej fasolki
- pół szklanki fasolki czerwonej z puszki
- kawałek kapusty włoskiej
- młoda cebula
- kawałek pora
- kilka listków szpinaku baby
- pół szklanki sosu pomidorowego
- pomidor do dekoracji
- kilka świeżego lubczyku
- 10 listków świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Zupa minestrone wege – przygotowanie:
- Marchewkę kroję w talarki, ziemniaki, cukinię, pietruszkę kroję w małą kostkę, cebulę i kapustę siekam. Seler naciowy kroję w plasterki, fasolkę i por kroję na mniejsze kawałki.
- W dużym rondlu rozgrzewam oliwę i przesmażam na niej pokrojone warzywa – najpierw cebulę i por (tylko do zeszklenia się cebuli), potem dodaję pozostałe warzywa (zostawiam trochę plasterków selera naciowego do dekoracji), smażę 2-3 minuty, dodaję sos pomidorowy i duszę jeszcze 2-3 minuty.
- Potem podlewam warzywa wywarem, gotuję 15 minut od zagotowania. Pod koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem, dodaję fasolkę z puszki i posiekane listki lubczyku, bazylii i szpinaku.
- Zupę minestrone podaję ze świeżym selerem naciowym i kawałkami świeżego pomidora. Minestrone przed podaniem można posypać tartym parmezanem.
Jeśli zechcecie skorzystać z powyższych przepisów, koniecznie dajcie znać, czy efekt sprostał oczekiwaniom.