Go to content

Najbardziej „leniwe” danie? Jajka z chrzanem. Wasze przepisy wielkanocne

Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Najbardziej „leniwe” danie? Jajka z chrzanem. Składniki: jajka i chrzan. No, można jeszcze sól i pieprz jak ktoś czuje się wyjątkowo „nie-leniwie”. Musimy ugotować jajka, ale że mamy Wielkanoc to kilka dodatkowych w garnku to akurat żaden wysiłek. Ugotowane jajka obieramy i studzimy (niekoniecznie w tej kolejności), następnie kroimy na połówki lub ćwiartki. Bierzemy korzeń świeżego chrzanu i ostrym nożem skrobiemy, by otrzymać wiórki. Nie używamy do tego tarki, a już na pewno nie takiej o drobnych oczkach! Na koniec jajka można posypać delikatnie solą i/lub pieprzem.

Potrawa ta zawsze wzbudza wielkie zdziwienie i zaciekawienie na pracowych „jajeczkach”, gdyż nigdzie nie spotkałam się z taką wersją jajek z chrzanem. Z kolei dla mnie osobiście jajka z białymi maziami są niezjadliwe. Danie to przygotowywane jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Według mojej mamy pochodzi od strony rodziny taty i nauczyła się go od jego mamy. Niestety dziadkowie nie żyją od lat, więc nigdy pewnie nie dowiem się, czy jest to ich jakaś rodzinna tradycja, czy przypadkowa potrawa. Jednak ani ja, ani moja rodzina nie wyobrażamy sobie świąt bez niej!

Autor: Marlena

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka