Go to content

Gotowana Baba. Wasze przepisy wielkanocne

Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Moi domownicy nie wyobrażają sobie Świąt Wielkanocnych bez Gotowanej Baby. Jest dla nas wyjątkowa, bo gości na naszym stole od wielu lat, a konkretnie od czasu, gdy Babcia dostała od znajomej specjalną formę do gotowania Baby i zaczęła ten specjał przygotowywać. Ma ona bardziej delikatny i „mokry” smak niż tradycyjna babka wielkanocna i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i jedynym problemem jaki może sprawić, to jest właśnie ta forma, którą trudno jest kupić, reszta to „pikuś”.

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Gotowana Baba – przepis

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka maki pszennej,
  • cukier waniliowy,
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera, wyrobić. Ciasto przelać do formy, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Formę wstawić do wrzątku i gotować ok. 90 minut. Przez 10 minut pozostawić we wrzątku, następnie wyjąć z garnka i ostudzić. Ostudzoną polać polewą czekoladową, udekorować marcepanowymi jajeczkami.

Smacznego!

Fot. Archiwum prywatne

Autor: Małgorzata

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka