Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Gomółki. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
15 kwietnia 2019
Fot. Archiwum prywatne
 

Moim przepisem na idealną świąteczną a zarazem leniwą potrawę wielkanocną są GOMÓŁKI. W moim regionie (podkarpacka wieś) jest taka bardzo, bardzo stara tradycja. Wiąże się z kuchnią. Kiedyś ludzie bardzo skromnie żyli, lecz na święta też chcieli coś wyjątkowego zjeść. Tak to powstała ta wyjątkowa przekąska – GOMÓŁKI. 

Od pokoleń w moim domu robi się je raz do roku, na Wielkanoc i wkłada dzieciom do koszyczka. Robi je teraz moja babcia, dla wszystkich wnuków i prawnuków. A babcia też pamięta, jak dla niej babcia robiła Gomółki – masę z białego wiejskiego sera, jajek i przypraw (sól, pieprz, kminek), formuje się w gomółki a następnie suszy, aż lekko stwardnieją. Na początku są miękkie a z czasem coraz twardsze. Zazwyczaj robi się je dzień przed Wielką Sobotą. W dzieciństwie był to dla mnie rarytas i podjadałam je zanim był na to czas. Babcia, całemu kuzynostwu, robiła je do koszyczków.

Wtedy to dopiero szła produkcja w całej kuchni. Zbieraliśmy się przy tym i oczywiście ‚pomagaliśmy’. Teraz to samo robią dzieciaki w rodzinie   W tą sobotę również zbierzemy się na robienie gomółek, później zapakujemy je do koszyczków i wszyscy razem pójdziemy na święcenie   A pozostałe gomółki dumnie będą się prezentować na wielkanocnym stole, w czasie spotkań rodzinnych. Już nie mogę się doczekać

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Gomółki – Babciny przepis 

Składniki:

  • 1 kg półtłustego białego sera,
  • 2 żółtka,
  • płaska łyżeczka soli,
  • kminek,
  • pieprz.

Uwaga- jeśli chcemy by były kolorowe (zielone) dodajemy suszoną miętę, (różowe) dodajemy paprykę mieloną.

Wykonanie:

Ser mielimy w maszynce, dodajemy żółtka i przyprawy. Wyrabiamy ręcznie. Formujemy na kształt gomółek (kuleczki z takim dziubkiem do góry) i suszymy w niskiej temp.w piecu/piekarniku w temp.40 stopni w termoobiegu z uchylonymi drzwiczkami.Suszą się ok. 1,5h

P.S Dawniej suszyli w wiejskim piecu i były jeszcze lepsze.

Fot. Archiwum prywatne

Autor: Mariola

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Wielkanoc stoi jajkami i serem! Choćby i żółtym! Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
15 kwietnia 2019
Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock
 

Każdemu z nas Wielkanoc kojarzy się z serem i jajkami.

Robienie sernika jest jednak pracochłonne, a gotowanie jajka zbyt trywialne dlatego proponuję połączyć dwa produkty – ser (choć żółty) i jajka tworząc łatwą potrawę na śniadanie bądź obiad.

Będzie leniwie, a jednocześnie bezpiecznie, bo ciocia Fela nie zarzuci nam braku jajek i sera na naszym Wielkanocnym stole.

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Weźmy więc 2 jajka i 12 dag sera żółtego oraz 20g masła i przemieńmy je w gorącą potrawę – w fondue.

Ser zetrzyjmy na grubej tarce, jajka rozbełtajmy z pieprzem  i solą, masło pokrójmy na kawałki.

Do kociołka do fondue wkładamy ser i masło, za chwilę jajka i mieszamy.

Na widelec nabijamy sobie kawałki pieczywa i maczamy w naszym ciepłym fondue.

Wielkanoc to rodzinne Święta, a jedzenie z jednego kociołka łączy i wzmacnia rodzinne więzi – to jest wyjątkowe w tej potrawie.

Autor: Madalińska

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


Gotowanie Przepisy Wielkanoc

DWU-ZUP. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
15 kwietnia 2019
Fot. Archiwum prywatne

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Składniki:

  • Około 15 dag wołowiny
  • 2 młode ziemniaki
  • 1 młoda marchew
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Koperek posiekany
  • Bazylia świeża
  • 1 ząbek czosnku
  • Łyżeczka oliwy
  • sól
  • 40dag pomidorów z puszki
  • 40dag mrożonego groszku

Przygotowanie:

Wołowinę oczyszczamy z błonek myjemy dokładnie i kroimy w małą kostkę.

Ziemniaki ,marchew, pietruszkę i seler obieramy i siekamy w kostkę.

Czosnek obieramy i szklimy na oliwie.

Warzywa wraz z mięsem gotujemy na parze i lekko solimy. Gdy zmiękną dokładnie bledujemy.

Gdy zmiksujemy na gładką masę zupkę dzielimy na dwie równe części.

Do jednej dodajemy pomidory i bazylię, rozdrabniamy ponownie.

Do drugiej dodajemy groszek i koperek , rozdrabniamy.

Zupkę wlewamy do miseczki równocześnie pomidorową i groszkową tak aby się połączyły ale nie wymieszały – to zostawmy pociechom do zabawy.

Można podawać z grzankami.

Smacznego!

Autor: Lineczka192

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


Zobacz także

Z przepiśnika babci, czyli sprawdzone sposoby na wyrośnięte ciasto

Tradycyjny stół wielkanocny w nowoczesnym wydaniu

Delecta - Beziki „jaja sadzone”

Beziki „jaja sadzone”